Youtuberek szerveznek tüntetést, nincs elég tanár – hírek kedden

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Odakint most szörnyek járnak címmel szerveznek tüntetést magyar youtuberek és közéleti szereplők Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelem-botránya kapcsán. A demonstráció február 16-án pénteken 18 órakor lesz Budapesten a Hősök terén. A szervezők közleményét többek között Baukó Attila Azahriah, Gulyás Márton, a Partizán közéleti Youtube csatorna alapítója, a Nemakarokbeleszólni Insta-oldal alapítói, és Pottyondy Edina humorista írta alá. A szervezők a tüntetés Facebook-eseményében azt írják: „Ami történt, az túlmutat a volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén. A legkiszolgáltatottabb, tragikus sorsú gyermekeket hagyta cserben az állam, amikor egy bántalmazó intézményigazgatóra bízta őket. A cserbenhagyás után most el is árulták az áldozatokat. A dühünket, a fájdalmunkat, az együttérzésünket szeretnénk ezúton is kifejezni.” (Telex)

Forrás: Facebook

Balog Zoltán mellett szavazott a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatala, így a püspök nem mond le. Azért hívatták be a zsinat lelkészi elnökét (az egyház magyarországi vezetőjét), mert a nevét összefüggésbe hozták K. Endre kegyelmi ügyével. Információk szerint Balog biztatta Novák Katalin volt köztársasági elnököt, hogy kegyelmet adjon a férinak: találkozót is szervezett Novák és K. Endre felesége között. Balog Zoltán református lelkészből lett fideszes országgyűlési képviselő 2006-ban, de már előtte is dolgozott a párt környékén tisztviselőként. 2012-től az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette miniszterként, hozzá tartozott az egészségügy és az oktatás. Novák Katalin tanácsadói testületének is tagja volt. (Telex)

Balog Zoltán és Novák Katalin (Facebook)

45 százalékkal nőtt a nyugdíj mellett tanító pedagógusok száma egy év alatt. A kormány 2023. augusztus 31-éig tette lehetővé, hogy nyugdíjazás után is lehessen teljes állásban tanítani, de tavaly májusban ezt azzal módosították, hogy az időkorlátot eltörölték. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint ezzel a kormány nem megoldja a pedagógushiányt, csak elkendőz egy komoly problémát. (Népszava)

Ötmillió forintra büntettek egy könyvesboltot a „gyermekvédelmi” törvény miatt. A Líra könyvkereskedés boltja azért kapta a bírságot, mert az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet árulták, és ebben szerepel egy transznemű. A törvény szerint olyan könyvet, amelyben melegek vagy transzneműek szerepelnek, csak lefóliázva szabad árulni. Ám ha a bolttól 200 méterre templom vagy iskola van, akkor még úgy se. A Líra bírósághoz fordul a bírság miatt. Az esetről és a gyermekvédelemről holnap részletesen írunk. (HVG)

Három évtized alatt közel 29 ezer négyzetkilométernyi (ez Magyarország területének kb. egyharmada) jég olvadt el Grönlandon – ezt műholdas felvételek támasztják alá. Ilyen mértékű olvadásnak komoly hatása van a klímaváltozásra és a tengerszint emelkedésére is. A jég ugyanis a nap energiáját az űrbe veri vissza, ezzel megakadályozva, hogy túl sok hő jusson a Földre. Ám ha a jég eltűnik, ezek a területek több napsugárzást vesznek fel, és emiatt emelkedik a talaj hőmérséklete, ami így további olvadáshoz vezet, ennek pedig súlyos következményei vannak. (CNN)

Majdnem annyian nézték tegnap Amerikában a Superbowlt (a fő amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjét), mint 1969-ben a holdra szállást. Akkor hozzávetőleg 125-150 millió néző látta az Apollo–11 leszállását, a döntőnek most 123 millió nézője volt. Ezzel megdőlt a sportesemény tavalyi nézettségi rekordja is. A meccsen ott volt Taylor Swift is, mert a párja, Travis Kelce a Kansas City Chiefs csapat játékosa. (HVG)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.