Viszlát, olimpia! Helló, paralimpia!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Most, hogy vége a nyári olimpiának, itt az ideje, hogy foglalkozzunk egy kicsit a hamarosan kezdődő paralimpiai játékokkal is. Ez ugyanúgy Párizsban lesz, hasonló keretek közt, mint az olimpia. Viszont nagyon sok különleges sportot láthatsz majd. És persze rengeteg különleges sportolót. A paralimpián mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt. Őket is több kategóriába sorolják, vannak versenyszámok, amiket például csak kerekesszékes sportolóknak, másokat pedig látássérülteknek indítanak.

Olimpiai bajnokaink közt is volt mozgássérült

A paralimpiák története a második világháború után indult, amikor az első hivatalos sportversenyeket rendezték, akkor még csak a kerekesszékes sportolók számára. Viszont mozgásában korlátozott sportoló korábban is indult már olimpián. A magyar Halassy Olivér, aki az 1932-es és az 1936-os olimpián az aranyérmes vízilabdacsapat tagja volt, nyolcéves korában elvesztette az egyik lábát egy balesetben. Ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy sikeres sportoló legyen. Ráadásul gyorsúszásban Európa-bajnokságot is nyert. Takács Károly kétszeres olimpiai bajnok sportlövőnk szintén egy baleset miatt vesztette el a jobb kézfejét. Ezért megtanult bal kézzel lőni, így nyerte az olimpiai aranyérmeit 1948-ban és 1952-ben. De a háború előtt nyert olimpiát amerikai tornász, akinek műlába volt. És volt olyan ezüstérmes dán lovasatléta is, aki gyermekbénulás miatt volt mozgáskorlátozott. A gyermekbénulást egy vírus okozta, de kifejlesztettek ellene oltást, ezután pedig szinte eltűnt a betegség.

Az 1932-es aranyérmes csapat, balról a második Halassy Olivér. Kép: vlv.hu

A paralimpiákat sokáig „mostohagyerekként” kezelte mind a média, mind pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is. Előbbi azért, mert jóval kevesebb közvetítést adott a játékokról, ezáltal sokkal kevesebb emberhez jutott el a verseny. Így a támogatókat is kevésbé érdekelte a rendezvény. Mivel kevesebb volt a reklámbevétel, kevesebb pénztámogatás jutott a paralimpiának. A NOB pedig még azt is megtiltotta, hogy a paralimpiák az olimpiák jelképét, az ötkarikás logót használják. Pedig a parasportolók ugyanolyan keményen küzdenek az érmekért. Ennek ellenére a győzelmek után nekik jelentősen kevesebb pénzjutalom jár. És bár közelít ez az összeg az ép sportolók díjazásához, idén egy magyar paralimpiai aranyérem pont a felét éri egy „rendes” aranynak. (2008-ban még csak a tizedét kapták az összegnek a paralimpikonok.)

Illés Fanni, a Tokióban aranyérmet szerzett úszónk. kép: Facebook/Illés Fanni

A paralimpia szó egyébként eredetileg az angol paraplegic (jelentése: bénult) és az olimpia szavak összevonásával keletkezett. De később megpróbálták átértelmezni ezt úgy, hogy az eleje a görög para (mellett) szót jelentse. Ez pedig inkább jelképezi az olimpiával való összetartozást. Ma már egyébként a paralimpiának is óriási nézettsége van, és ez annak is köszönhető, hogy izgalmas és nagyon látványos versenyeken lehet szurkolni a sportolóknak. És van még egy óriási haszna is a paralimpiáknak. Azokban a városokban, ahol megrendezték, sokkal több lett az akadálymentesített épület és közterület. A 2010-es paralimpia után a rendező városban több mint húsz százalékkal nőtt azoknak a munkaadóknak a száma, akik szívesen alkalmaztak valamilyen fogyatékossággal élő munkavállalót.

A 22 sportágból 13-ban lesz magyar induló a paralimpián

A paralimpián 22 sportágban versenyeznek majd, ezek között kettő olyan van, aminek nincs megfelelője az olimpián. Ez pedig a bocsa és a csörgőlabda. Az előbbi is egy labdajáték, boccia-nak is szokták írni, és egy francia játékból, a petanque-ból fejlődött ki. A csapatoknak színes labdákkal kell eltalálni egy célgolyót. A csörgőlabdát pedig gólra játszák. A csapatokban látássérült versenyzők vannak. Nekik a szemüket is bekötik, hiszen nem mindenkinek egyforma a látásvesztése. A labdában csörgő van, a játékosok így tudhatják, hogy merre jár a labda. Épp ezért a közönséget néma csendre intik, amíg tart a játék, és csak a gólnál szabad hangosan örülni.

A svéd csörgőlabda-válogatott a 2004-es olimpián. kép: Wikipedia

Magyarország idén 39 sportolót indít, ott lesz köztük mind a hét tokiói olimpiai bajnok: Ekler Luca, Illés Fanni, Kiss Péter Pál, Konkoly Zsófia, Pálos Péter, Pap Bianka és Veres Amarilla is. Ők címvédőként most is esélyesek lesznek az aranyéremre. A magyar csapat 13 sportágban, 68 versenyszámban szerepel majd. A legtöbb számban, ötben az úszó Pap Bianka áll majd rajthoz. A csapat egyébként minden idők harmadik legnépesebb magyar paralimpiai küldöttsége. A nyitóünnepséget augusztus 28-án rendezik, és szeptember 8-ig lehet szurkolni a sportolóknak.

Facebook/Magyar Paralimpiai Csapat

hparalimpia.hu, MTI nyomán

Kiemelt kép: a 2004-es paralimpia megnyitója Athénban. Kép: Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.