Visszavonul Pocak, a vasi rendőrkutya

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tíz év szolgálat után nyugdíjba vonul a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyája, Pocak. A kutya meg is érdemli a pihenést, ugyanis az elmúlt éveket robbanóanyag-kereséssel töltötte. Ez egy nagyon különleges szakterület, ami komoly és stabil állóképességet kíván. Az erre a munkára kiképzett kutyusok a szimatuknak köszönhetően szinte bármilyen robbanószert képesek megtalálni. Akkor használják őket, ha egy adott terepet, például egy épületet vagy bevásárlóközpontot kell átvizsgálni. De kiszagolják azt is, ha egy csomagban van elrejtve valami gyanús anyag.

Pocak és gondozója. Kép: Facebook/ Vas vármegyei rendőrség

A robbanóanyagok kiszagolását semmi más nem képes olyan jól elvégezni, mint a kutyaorr. Amerikában megpróbáltak valami olyan eszközt kifejleszteni, ami megközelítheti a kutyaszimatot. Hat év és 19 milliárd dollár sem volt elég arra, hogy sikerrel járjanak.

Ahhoz, hogy egy kutyából jó robbanószer-kereső legyen, nem szükséges fajtisztának lenni. Bár egyes fajok alapból jobb szimattal rendelkeznek. Ilyenek például a német vagy a belga juhászkutyák és egyes terrierek is. De sokszor menhelyi keverékekből lesznek a legjobb szolgálati kutyák.

Pocak hamarosan leszerel, és innentől kezdve családi kutyaként éli majd az életét a kiképzője mellett. (sokszinuvidek.24.hu, azenkutyam.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!