Visszatért Claude, a bűnöző koala

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tavaly egy súlyos állatbűnözésről szóló hír kavarta fel a világot.

Az ausztráliai Eastern Forest Nursery faiskolában többek között eukaliptuszfákat termesztenek. A környéken a folyamatos fakivágások miatt nagyon hiányzik a koalák számára a jó minőségű élőhely és táplálék, ők ugyanis a magas eukaliptuszerdőkben töltik a mindennapjaikat.

2023-ban egy koala rabolta ki a faiskolát: egy nap a dolgozók észrevették, hogy több növényüket is megcsócsálták. „Egyik reggel elkezdtük a munkát, és kiszúrtunk egy fát, amit frissen megrágott valami. Észrevettük, hogy egy koala kapaszkodik egy oszlopon az asztalok mellett, ahol a facsemetéket megkóstolták. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt egy koala csinálta, de aztán megláttam, hogy ott kuksol az oszlopon” – mondta akkor a faiskola vezetője a WWF-nek. Képeket is készített a bűnöző állatról, akit Claude-nak neveztek el.

Eastern Forest Nursery

Idén extra biztonsági intézkedéseket tettek, hogy az állatok nehogy megrágcsálják a növényeket. A területet három oldalról is elkerítették, felülre pedig egy árnyékolóvásznat szereltek, hogy ha egy koala felmászna az egyik oszlopon, akkor a vászonról visszapattanjon a kerítésen kívül. Claude-ot ez egyáltalán nem érdekelte, ugyanis idén visszatért és most csapatot is hozott magával.

Claude a vásznat és az oszlopokat használva jutott be a facsemetékhez, de más koalák is segítettek neki rágcsálni. A jó hír, hogy a visszaeső elkövető koala valószínűleg nem számíthat börtönbüntetésre. A rossz hír viszont az, hogy a természetvédők szerint a koalák viselkedése egy komoly problémára mutat rá: az állatok számára nincs elég táplálék az erősen letarolt helyi környezetben. A WWF munkatársa szerint Claude és barátai rohama a faiskola ellen azt mutatja, hogy kétségbeesetten keresik a táplálékfákat.

(ABC. Guardian. IFL Science.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.