Visszatért a világ legmenőbb halkapu-streamingje

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évek óta óriási siker egy közvetítés Hollandiában: az élő adásban egy víz alatti kamera felvételeit láthatjuk egy Utrechttől nyugatra fekvő zsilipnél. Tavasszal halak ezrei úsznak át Hollandia negyedik legnagyobb városának csatornáin, hogy a sekély vízben megtalálhassák az ikrájuk lerakásához szükséges helyeket. A probléma csak az, hogy sokszor várakozniuk kell a Weerdsluis nevű zsilipnél, mert az tavasszal csak ritkán nyílik ki.

Weerdsluis. A zsilip, ahol a kamera található.
Door Japiot / Wikipedia

A helyi ökológusok zseniális megoldást eszeltek ki: webkamerás közvetítést indítottak, amit bárki követhet élőben. Ha a nézők látják, hogy a halak arra várnak a zsilipnél, hogy átkelhessenek, megnyomhatják a virtuális csengőt, hogy értesítést küldjenek a zsilip őrének. Ő ugyanis nem lát le a szárazföldről a 2,1 méter mély vízbe. Így azonban, ha elegendő hal gyűlt össze a kapunál, kinyitja kézzel a zsilipkaput, hogy biztosítsa az átkelést.

Elcsípett jelenet az adásból. Twitter

A közvetítés lehetővé teszi, hogy a szakemberek és lakosság együtt dolgozzon. Meg persze azt is, hogy a halaknak ne kelljen túl sokat ácsorogniuk a kapuknál. Mutatjuk, hol lehet nézni 0-24 órában:

A halkapucsengő 2021-ben indította el az első közvetítést, azóta minden évben nagy sikert aratott. Az adást rengetegen nézik, többek szerint totálisan rá lehet kattanni. Az idei évad március 1-jén kezdődött és június vége felé érhet majd véget.

Fotó a tavalyi szezonból. Dutch Wall Fish. YouTube

A halkapucsengőnek amúgy saját heti videónaplója is van, amelyben beszámolnak az elmúlt hét legérdekesebb felvételeiről, sőt, „halelőrejelzést” is adnak a következő napokra. A projektet a vízügyi hatóságok a város önkormányzatával együtt viszik: a halak ugyanis az ökoszisztéma létfontosságú részei, rovarokat esznek és fenntartják a csatornák tisztaságát. Emellett adatokat szolgáltatnak a víz alatti fantasztikus élővilágról is.

(IFL Science, Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!