Világhírű lett egy törpe vízilóbébi, Moo Deng

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kitört a rajongóláz Thaiföldön egy két hónapos vízilóbébi miatt. Moo Deng – a név nagyjából „ugráló malacnak” fordítható – egy két hónapos nőstény törpe víziló, aki szenzációként terjed az interneten.

Moo Deng a Pattaya városához közeli Khao Kheow Állatkertben született, és azóta megduplázta a látogatók számát.

Hírnevét egy 2,5 millió követővel rendelkező TikTok-fióknak köszönheti, ahol az állatkert a náluk lakók mindennapjait mutatja be. Moo Deng életét a Facebookon és az Instagramon is több százezren követik. Egy 31 éves állatkerti gondozó, Atthapon Nundee még a járvány idején kezdett el videókat posztolni az állataikról, hiszen akkor a látogatók hiánya miatt több szabadideje volt. A munkát végül a járvány után sem hagyta abba.

„Abban a pillanatban, hogy Moo Deng megszületett és megláttam, az volt a célom, hogy híressé tegyem. Azt sosem gondoltam volna, hogy külföldön is elterjed a híre, azt hittem, csak Thaiföldön lesz népszerű” – nyilatkozta Nundee.

Az állatkert igazgatója ugyanakkor nemrég felszólította a látogatókat, hogy viselkedjenek rendesen, amikor az állat közelébe mennek. Erre azért volt szükség, mert előkerült néhány olyan felvétel, amin a látogatók rosszul bánnak Moo Denggel. Például kagylót dobálnak neki és vizet fröcskölnek rá, hogy felébresszék – mivel szeretnék lefotózni.

Fotó: KhaoKheowOpenZoo

Az igazgató szerint ezek az esetek nemcsak kegyetlenek, hanem veszélyesek is – hiszen meg kell védeni az állatokat és biztosítani kell számukra a biztonságos és kényelmes környezetet. Az állatkert térfigyelő kamerákat szerelt fel a ketrecek körül, és jogi lépésekkel fenyegeti azokat, akik rosszul bánnak a bébivel.

Az állatkert egyébként óriási hasznot húz az állatból: mióta megszületett, 150 közösségi média-posztjukból 128 róla szólt. A parkban és az interneten már lehet venni Moo Deng-pólót és nadrágot. Az egyik kozmetikai cég egy Moo Deng-ihlette pirosítósorozattal rukkolt elő, hogy a nők „úgy viselhessék az arcpírt, mint egy víziló bébi”.

Fotó: Instagram

A közösségi médiát is elárasztották a Moo Dengről szóló bejegyzések. Az állat ezen a héten debütált a nemzetközi televízióban, miután egy japán tévécsatorna stábja ellátogatott az állatkertbe, hogy riportot forgasson róla.

Még a Thai Királyi Nagykövetség is megszólalt vele kapcsolatban, szerintük Moo Deng energikus és aranyos megjelenése nagyon megnyugtató, az embereknek pedig jó kedve lesz tőle. A Time magazin a honlapján „ikonnak”, „legendának” nevezte a vízilovat. Nos, így lesz valakiből sztár két hónap alatt.

A Time magazin cikke.

Moo Deng amúgy az idő nagyrészében még alszik. A viselkedése egy emberi csecsemőéhez hasonló, sok játékkal és pihenéssel. Moo Deng 20 kiló, és egyelőre csak az anyukájától kap tejet.

A törpe vízilovak Nyugat-Afrikában őshonosak, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a veszélyeztetett kategóriába sorolta őket. Szakértők szerint kevesebb mint 3000 példány maradt a vadonban. (Time, Guardian, BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."