Vicces oka van annak, hogy a narancsokat piros hálóban árulják

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Érdekes tanulmány látott napvilágot nemrég, amelyben egy német pszichológus arról értekezett, hogy a boltok miért piros hálós zacskókban árulják a narancsot. Nem biztos, hogy a kérdés valaha megfordulna bárki fejében, de a válaszra tuti, hogy emlékezni fogunk.

A piros háló valójában egy mini manipuláció, egy trükk, amivel a boltok megtévesztik az érzékeinket.

A piros vagy narancssárga műanyag háló a gyümölcs körül azt a benyomást keli, hogy a narancs héja erősen narancsszínű: emiatt lédúsabbnak és vonzóbbnak tűnik a vásárlók számára. Ha a gyümölcs éretlen, a háló elveszi a zöldességét és felerősíti a narancsosságát, így a narancs érettebbnek és finomabbnak tűnik. Hasonló a helyzet a citrommal, amit gyakran sárga vagy zöld hálós zsákokba csomagolnak, hogy kiemeljék a természetes színét.

Ezt az optikai illúziót Munker- vagy konfettiillúziónak hívjuk. A lényege az, hogy az egyforma színű ábrák különbözőnek tűnnek, ha színes csíkok szelik át őket. A csíkok „megváltoztatják” a színt: nem azt látjuk, ami valójában van, hanem azt, amit az agyunk gondol. Az elv tehát az, hogy a színek érzékelését erősen befolyásolja az őket körülvevő környezet. Itt van erre egy példa:

A gyümölcsárusok persze régóta tudják a trükköt. Ha körülnézünk a szupermarketekben, könnyen észrevehetjük, hogy a gyümölcsök és zöldségek (pl. citrom, hagyma, cukkini vagy akár burgonya) jellemzően olyan hálóba vannak csomagolva, amelyek a tökéletes példányok színét mutatják – állapította meg a tanulmány. Most már te is tudod, hogy miért tűnik otthon zöldesnek az a narancs, ami a boltban még ínycsiklandó narancssárga színekben pompázott. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.