Vétójog, sókanál, olasz őrület – híradó kedden

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ausztria is támogatja, hogy megvonják Magyarország uniós vétójogát. Tegnap hírt adtunk nektek arról, hogy a belga külügyminiszter elvenné a magyarok vétójogát, ugyanis a kormány rendszeresen blokkolja vagy bénítja az EU döntéseit. Most Ausztria jelentkezett be, hogy támogassa Belgium felhívását. Az osztrák külügyminisztérium közölte: mind a 27 tagtól elvárják, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsa azokat az elveket, amelyekre a közös Európai Unió épül. Hozzátették, hogy ez különösen igaz a soros EU-elnökségre, ezért támogatják a vétójog elvételét. Jelenleg Belgium látja el a soros elnökséget, Magyarország a jövő hónaptól venné azt át. A vétójogtól úgy lehetne megfosztani Magyarországot, hogy az unió megsürgeti a velünk szemben életbe léptetett 7. cikk szerinti eljárást – ennek a folyamatnak a vége a szavazati jog elvétele.

A vétójog az EU-ban azt jelenti, hogy a legfontosabb döntéseket bármely tagállam megakaszthatja, tehát teljes egyetértés szükséges. Magyarországra azért akadtak ki a többiek, mert rendszeresen Oroszország érdekében vétózza meg az unió lépéseit. A soros elnökség pedig annyit tesz, hogy félévente más és más ország bonyolítja le az Európai Tanács üléseit. Ez főleg a tanácskozások megszervezését és vezetését takarja. (Politico / Kispolgár)

Elmarasztalták a nagykőrösi polgármesterjelöltet, mert gyerekeket használt a kampányában. Korábban hosszú cikkben írtunk nektek arról, hogy miért nincs rendben, ha politikus fotózkodik veletek. Úgy tűnik, hogy Körtvélyesi Attila fideszes polgármesterjelölt ezt a cikket nem olvasta el, ugyanis májusban óvodai/iskolai időben gyerekekkel fényképezkedett kampánycélból, a képeket pedig közzétette a Facebook-oldalán. A helyi választási bizottság szerint a polgármesterjelölt kétszer is megsértette a választási alapelvet. Körtvélyesit eltiltották a további jogsértéstől – csütörtök délutánig fellebbezhet, ha akar. (Telex)

Nagyon komolyan veszik a közelgő választásokat egy 46 fős olasz faluban, ugyanis közülük 30 is elindult jelöltként az EP-választásokkal egyszerre tartott önkormányzati kampányban. Az ország egyik legkisebb falvát, Ingriát 2009 óta Igor De Santis vezeti. Ellene elindult egy 70 éves önkormányzati képviselő, de az igazi őrület akkor szabadult el, amikor egy milánói férfi (akinek Ingriában van nyaralója), szintén ringbe szállt. Utána kiderült, hogy De Santis polgármester anyja (!) is elindul, de a 70 éves ellenfelének a listáján. Aztán hirtelen 46-an lettek. A választások állítólag nem veszélyeztetik a családi békét. Eredmény június 9-én születik majd. (444/Guardian)

Azahriah, Taylor Swift, Miley Cyrus – kiderült, milyen előadókat és dalokat hallgattak a magyarok tavaly. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása a YouTube és a Spotify tavalyi toplistáit vette górcső alá, és vetette össze a hazai rádiók toplistáival. Az eredmények azt mutatták, hogy Taylor Swift mindent vitt a Spotify világranglistáján, a dalait csaknem 8 milliárdszor (!) játszották le. Az év legnépszerűbb száma Miley Cyrus Flowers-e lett. Magyarországon mindeközben a hallgatók körében már nem annyira a külföldi, sokkal inkább a magyar előadók népszerűek. Az országos toplista első helyén Azahriah landolt nyolcvanmillió lejátszással. DESH-sel közös formációja a második helyet is megszerezte. Őket követte az élen közel holtversenyben Ekhoe, Dzsúdló, majd Manuel – mintegy húszmillió lejátszással. A teljes kutatást itt lehet elolvasni. (MTI)

Azahriah / Facebook

Napokon belül elönti a rakpartot a Duna. Valami olyasmi látványra kell számítani, mint tavaly karácsonykor. A vízügy szerint a hét második felében valószínűleg le kell majd zárni a budapesti alsó rakpartokat. Azokat 645 centis vízállásnál éri el a Duna, de az előrejelzés szerint ezt a vízállást már pénteken meghaladja a folyó, szombaton pedig 670 centi is lehet a víz – ekkor tetőzik majd. (Telex)

Piacra dobják Japánban az elektromos… sós kanalat. Ebben kanálban a készülék hegyén keresztül gyenge elektromos áramot vezetnek át, amely koncentrálja a nátriumion-molekulákat a nyelven. Tehát sósabb íze lesz az ételeknek, de nem kell igazából megsózni azokat. A kanál a sófogyasztásuk csökkentéséért küzdő embereket célozza meg. A sóbevitel csökkentése elősegíti az egészséges táplálkozást. Japánban a felnőttek átlagosan napi 10 g sót fogyasztanak, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott beviteli mennyiségnek. A kanál 60 gramm, újratölthető, és négy fokozaton is képes sós ízt adagolni. (Sky News)

Kirin Holdings Company

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.