Veszélyes munka Amerika elnökének lenni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mi is megírtuk, hogy szombaton egy választási beszéd közben meglőtték Donald Trump volt amerikai elnököt. Trump ismét versenyben van az elnöki posztért, a közelgő választásokat pedig minden bizonnyal komolyan befolyásolja majd a szombati merényletkísérlet.
Amerikai elnöknek lenni nem épp a legveszélytelenebb foglalkozás a világon. Mivel a világ egyik legnagyobb hatalmú és legnagyobb hatású vezetőjéről van szó, az életüket folyamatosan testőrök között élik. Ennek ellenére az elnökök a történelem során többször váltak célponttá. Volt, amikor sikerült túlélni a támadást, és sajnos volt olyan merénylet is, amit nem élt túl Amerika első embere.

Abraham Lincoln

Lincoln volt az első amerikai elnök, aki merénylet áldozatává vált 1865. április 15-én. A gyilkosa egy színész, John Wilkes Booth volt. Azért végzett Lincolnnal, mert a déli államok függetlensége mellett állt és mert nem értett egyet a rabszolgák felszabadításával. Booth a washingtoni Ford Színházban egy színdarab közben csapott le. Beosont az elnök páholyába, és megvárta, amíg a darab eljut a legviccesebb részéig. Így a közönség nevetésétől nem hallatszódott a pisztolylövés. Az elnök testőre megpróbálta megakadályozni, hogy a lövés után Booth kereket oldjon, de nem sikerült, a támadó a színpadra ugrott. Itt hangzott el tőle az a mondat, hogy „Sic semper tyrannis!”, azaz így járnak a zsarnokok. A színházból még sikerült elmenekülnie, de néhány nappal később elfogták, és mivel nem adta meg magát, le is lőtték Lincoln gyilkosát.

Wikipedia

James A. Garfield

Garfield elnököt vakációra menet, a washingtoni pályaudvaron lőtte le a támadója 1881. július 2-án. Charles Guiteau azért volt mérges az elnökre, mert azt remélte, hogy a támogatásáért cserébe konzuli tisztséget kap Párizsban, de ez nem történt meg. A csalódott Guiteau a karján és a hátán lőtte meg Garfieldot, aki túl is élhette volna a támadást – ha az orvosai hozzáértőbbek lettek volna. Ugyanis a doktorok nem találták meg az elnök hátába fúródott lövedéket. Két hónapon keresztül legalább 16 orvos próbálta megkeresni a golyót, sokszor állítólag puszta kézzel kotorásztak az elnökben. Még a telefon feltalálóját, Alexander Graham Bellt is bevetették, hátha az ő fémkeresője sikerrel jár. Két hónap után az elnök az elfertőződött sebébe halt bele. A támadót elfogták és halálra ítélték.

Újságcikk illusztrációja a merénylet után. Wikipedia

William McKinley

McKinley a második ciklusát töltötte, amikor 1901. szeptember 6-án Buffalóban vendégeskedett. Épp egy virágot készült átadni egy kislánynak, amikor egy Leon Czolgosz nevű lengyel származású anarchista rálőtt. Az anarchisták célja az igazságosabb társadalom volt. Azt remélték, hogy az általuk okozott káosz és zűrzavar után kialakul egy új világrend. Czolgosz lövését a testőrök nem tudták megakadályozni. Az elnök nyolc nappal a támadás után belehalt a sérüléseibe. Czolgoszra pedig halálbüntetés várt.

Így adták hírül a lapok az elnök halálát. Kép: Wikipedia

Harry S. Truman

Truman volt az egyik olyan elnök, aki megúszta az ellene tervezett merényletet. Mégpedig azért, mert épp nem volt otthon. 1950 novemberében két Puerto Rico-i férfi bosszút akart állni az Egyesült Államokon, amiért az elutasította Puerto Rico függetlenségét és katonai „gyámság” alatt tartotta a közép-amerikai szigetet. A két férfi úgy döntött, hogy behatol a Fehér Házba, és megöli Truman elnököt. A Fehér Házat viszont épp tatarozták, ezért az elnök nem volt ott. Viszont a tettesek nem mondtak le a merényről, taxival mentek az elnök átmeneti otthonához. Ezt annyira ügyetlenül próbálták „megrohamozni”, hogy gyakorlatilag fél perc alatt ártalmatlanná tették őket. A merénylet során egy rendőr és az egyik támadó meghalt. Truman elnöknek a haja szála sem görbült, és így reagált:
„egy elnöknek számítania kell ilyen dolgokra”.

Harry S. Truman, az USA 33. elnöke. kép: Wikipedia

John F. Kennedy

Az USA valaha volt legfiatalabb elnökét 1963. november 22-én ölték meg Dallasban. Kennedy a feleségével egy nyitott kocsiban utazott, amikor két lövés érte. A támadás kapcsán rengeteg összeesküvés-elmélet született. Sokan az amerikai maffiát, mások a titkosszolgálatot, egyesek a szovjeteket, sőt, Kubát látták az események hátterében. De a hivatalos magyarázat az, hogy egy magányos merénylő, Lee Harvey Oswald volt a tettes. Oswald megjárta a Szovjetuniót és szimpatizált a kommunistákkal. De őt sem sokáig faggathatták a nyomozók, ugyanis két nappal a merénylet után Oswaldot is lelőtték. Ez pedig tovább erősítette a gyanút sokakban, hogy valami komolyabb titok áll a merénylet mögött.

JFK percekkel a merénylet előtt. Kép: Wikipedia

Ronald Reagan

Ronald Reagan azért kapott lövést, mert egy férfi reménytelenül szerelmes lett egy fiatal színésznőbe, Jodie Fosterbe. John Warnock Hinckley azért támadta meg az elnököt, hogy a merénylettel felhívja magára a színésznő figyelmét. 1981. március 30-án Reagan elnök a washingtoni Hilton szállóból lépett ki, amikor Hinckley fegyvert rántott. Szinte mindenkit eltalált, aki ott állt, de az elnököt nem. Reagant egy autóról visszapattant lövedék sebesítette meg. Az elnököt műteni kellett ugyan, de túlélte a támadást. Hinckley-t elmegyógyintézetbe zárták, ahonnan 2016-ban szabadult.

Jodie Foster Robert De Niroval a Taxisofőr c. filmben. Kép: Youtube

(mult-kor.hu)

Kiemelt kép: korabeli illusztráció a Lincoln elnök elleni merényletről. kép: Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.