Vége a kínai elnök látogatásának, a medve nem játék – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Véget ért az érettségi vizsgák első hete, ma német nyelvből vizsgáztak a diákok. Az érettségizők száma nem érte el a tízezret sem, szemben a tegnapi angol vizsgákkal, aminek 55 ezren ültek neki. A német érettségit középszinten nem tartották nehéznek az Eduline által megkérdezett diákok, egyedül a hallott szöveggel gyűlt meg a bajuk. Volt, aki szerint azért nem lehetett a szöveget jól érteni, mert túl mély hangú férfi olvasta fel azt. Hétfőn a digitális kultúra tantárggyal folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák. (eduline.hu)

Békemenetet szervez június elsejére a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű szervezet. Azaz nem tudni pontosan, hogy menetelni fognak-e, vagy csak álldogálni, esetleg üldögélni a Margitszigeten, ahova a rendezvényt meghirdették. Ez ugyanis egyelőre nem derül ki a CÖF közleményéből. A helyszínt mindenesetre kinevezték a béke szigetének. Az eseményt a júniusi választások elé időzítették. A CÖF korábban már többször tartott békemenetet. Ezeken a kormány hívei vettek részt, és a kormányt támogatták a békemenetekkel. Hamarosan egy külön cikkben írunk nektek ezekről bővebben.

Békemenet a Kodály köröndön 2014.03.29-én. kép: Wikipedia

Péntek délután véget ért a kínai elnök háromnapos magyarországi látogatása. Hszi Csin-Ping ma Orbán Viktorral tárgyalt, és arra is volt idő, hogy együtt ebédeljenek Budapest legmagasabb épületének, a MOL-toronynak a tetején. A magyar kormányfő elmondta, azért nem engedték a tüntetéseket a kínai delegáció által látható helyeken, mert a vendéget megilleti a vendégjog. Azaz nem akarták, hogy a tisztelettel fogadott vendéget a demonstrációk zavarják. A látogatás alatt számos gazdasági megállapodás született Kína és Magyarország közt. Szó volt egy Kínával és Szerbiával közös esetleges kőolajvezetékről, és létrejött egy megállapodás egy atomenergiáról szóló együttműködésről is. (telex.hu)

Szombat hajnalban nagyon erős mágneses vihar éri el a bolygót. Az elmúlt napok napkitöréseinek szele ér ide. Ráadásul több óriási napkitörés is történt az utóbbi napokban, ezek együttes erővel érik el a Földet. A számítások szerint 20 éve nem látott erősségű napviharra lehet számítani, ami hatással lehet az áramellátásra és zavarhatja az internetes szolgáltatásokat is. Ha mindez még napkelte előtt megtörténik, sarki fényt is lehet majd látni, de valószínűbb, hogy a mágneses vihar napfelkelte után érkezik. (idokep.hu)

Így hat a napkitörés szele a Föld mágneses mezejére. kép: Wikipedia

Nem enged Magyar Péter ultimátumának a magyar állami tévé. A Tisza Párt alelnöke ugyanis tegnap azt mondta, ha tíz napon belül nem hívják vitára a köztévébe, tüntetést szervez a tévé székházához a budapesti Kunigunda utcába. Szerinte ugyanis a választások előtt először a köztévében kellene vitatkozni a pártok listavezetőinek. Magyar Péter ultimátuma a közmédia szerint erőszakos és agresszív, ezért visszautasítják azt. Magyar Péter ulitmátumára reagált a DK is. Dobrev Klára, a párt EP-listájának vezetője azt írta, nem lehet a vita akadálya az, ha ez nem a köztévében történik meg. Szerinte Magyar Péter jobban tenné, ha elmenne a Partizán nevű YouTube-csatorna által szervezett listavezetői vitára. Közben terjed egy pletyka, miszerint Magyar Péter mögött titokban Lázár János közlekedési miniszter, a Fidesz egyik erős embere áll. Lázár János ezt a pletykát visszautasította, de annak örül, hogy Magyar a vidéki tüntetéseire vonattal jár. (24.hu, Blikk, nepszava.hu)

Medvét láttak a Börzsönyben. Az állatról a Facebookon jelent meg egy bejegyzés egy kertészkedéssel foglalkozó csoportban. Itt korábban főleg arról csevegtek, hogy mit lehet tenni a kertekben található kártevők ellen. A héten egy ember viszont arra volt kíváncsi, mit csináljon, ha medve ólálkodik a kertjénél, mert állítólag ez történt a Börzsönyben található Szob településnél. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy medve jött át Magyarországra a szomszédos Szlovákiából. Legutóbb tavaly májusban Aggteleknél egy vadkamera kapott lencsevégre egy mackót. Ha pedig valaki medvével találkozik, a legjobb, ha nem hívja fel magára a figyelmet. Meg kell őrizni a nyugalmat és szép lassan el kell távolodni az állattól. Ha pedig a medve esetleg támadna, a legtöbb esély akkor van ellene, ha halottnak tettetjük magunkat. (greendex.hu)

Jobb, ha elkerül. kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.