Van háziállat a kutyán és macskán túl

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Abban rengeteg kutató egyetért, hogy egy kis házikedvenc alapvetően jó hatással van a gazdi életére. Vidámabb és egészségesebb az, aki például kutyát tart, és unatkozni is nehéz egy izgága eb vagy egy vicces macska mellett. Azonban van még jó néhány egészen különleges állat, amit lehet otthon tartani. Viszont náluk is az a szabály, amit a kutyák esetében már korábban írtunk: alaposan végig kell gondolni, hogy mivel jár a tartásuk, és hogy képesek vagyunk-e gondoskodni róluk hosszútávon is. Ha nem, akkor inkább menjünk és játsszunk a szomszéd macskájával.

1. Sün

Nálunk elsősorban az afrikai fehérhasú törpesün vásárolható házikedvencnek, a kertben talált sünöket inkább ne tartsuk fogságban. A törpesün egyébként közeli rokona annak a fajtának, amelyik nyári estéken a kertekben és parkokban motoszkál. A 80-as évek óta háziasítják őket, és Magyarországon már jó húsz éve szabadon vásárolhatók törpesünök. Cuki, hálás kis jószágok, akik remekül elvannak egyedül is, sőt, leginkább azt szeretik, ha békén hagyod őket és csak messziről rajongsz értük. És hát egyáltalán nem ragaszkodók, nem fognak neked örülni, ha hazajössz, és nem fognak felismerni sem. Éjszakai állatok, tehát nappal leginkább azt figyelhetjük, ahogy békésen szuszognak a vackukon. Éjszaka viszont éberek, ilyenkor zöröghetnek, neszezhetnek. Rovarevők, tehát csak akkor válaszd a sünit háziállatnak, ha nem zavar, hogy lárvákat és kukacokat kell tálalnod neki. Ha jól tartod a sünidet, átlagosan hat évig számíthatsz a társaságára.

Forrás: netvet.hu

2. Axolotl

Az axolotl a farkos kétéltűek családjába tartozik, akváriumban él és vízi állat. Úgy néz ki, mint egy albínó gyík és egy vigyorgó miniharcsa keresztezése. A legérdekesebb képessége az, hogy vissza tudja növeszteni bármelyik testrészét, de légyszi, ne kísérletezz ezzel! A tartásához egészen nagy akváriumra lesz szükséged, mert a babakorban megvásárolt 10-15 centis kis axolotl akár 30 centissé is megnőhet. Kis helyen hajlamos a depresszióra, ami az állat halálához is vezethet. A vidám axolotlok azonban akár 25 évig is elélhetnek. Tartása viszonylag egyszerű. Gyakorlatilag mindent megeszik, amit adsz neki a kisebb halaktól, tücsköktől kezdve a csirkemellig. Sőt, kisebb méretű fajtársát is felfalja, ezért ha egyszerre több ilyen fura kis izét szeretnél nevelni, akkor érdemes őket együtt, még bébiként megvenni.

Forrás: mentalfloss.com

3. Törpemalac

Ha igazán okos, ragaszkodó és dédelgethető jószágra vágysz, akkor irány egy törpemalac-tenyésztés. De jól válaszd meg, milyen fajta malackát viszel haza, ugyanis van olyan, amelyik akár 100 kilósra is megnő, az pedig már nem biztos, hogy jól fogja érezni magát a szobádban. A rendes törpemalacok sem maradnak mindig picik, az átlag 40-50 kilót fog elérni felnőtt korára. A miniröfik könnyen taníthatók, úgy, ahogy a kutyusok. Ők is meg tudják tanulni az alapvető vezényszavakat, ülnek, fekszenek, ahogy kéred. Szeretik a társaságot, a gazdiét különösen, de könnyen összeszoktathatók kutyákkal és macskákkal is. Illetve macskák esetében sosem rajtuk múlik a barátkozás. A malacok nagyon tiszta állatok, igénylik a rendszeres tisztálkodást, a dagonyázást. Nem lehet őket kizárólag lakásban tartani. Viszont arra figyelni kell, hogy bár háziállat, de vonatkoznak rá a sertéstartás szabályai. Tehát csak ott lehet tartani őket, ahol nem tilos a haszonállatok tartása sem. A másik fontos dolog, amit tudni kell róluk, hogy jóval többet kakilnak, mint egy kutya. A malacok egy hónapban akár 80 liter trágyát is képesek előállítani.

Forrás: scantox.com

4. Botsáska

Akkor válassz botsáskát házikedvencnek, ha nem szereted az izgalmakat. Ez az állat ugyanis unalmas. Gyakorlatilag nem csinál semmit, csak botnak álcázza magát. Ha szárnya is van, akkor levélnek. Cserébe viszont nagyon könnyű tartani, csak egy terrárium kell hozzá, tele bottal és levéllel. Kérdés persze, hogy egy ilyen terráriumba voltaképp már minek is a botsáska. Az etetése sem bonyolult, leginkább a bogyós gyümölcsöket szereti, de szívesen fogyasztja gyümölcsfák levelét vagy virágok szirmait is. Ha mindenképp kézbe szeretnéd venni, óvatosan bánj vele, mert nagyon törékeny kis jószág.

Forrás: divany.hu

5. Csuklyás patkány

A rágcsálók már régóta népszerű házikedvencek, a patkányok azonban még mindig nem terjedtek el igazán, pedig nem kevésbé cukik, mint a tengerimalacok. Viszont jóval okosabbak és barátságosabbak. Érdemes párban tartani őket, mert társaságban érzik magukat a legjobban. Az sem baj, ha két azonos nemű csuklyás patkányod van, mert őket ez egyáltalán nem zavarja. Könnyen kézhez szoktathatók, lehet nekik mindenféle trükköt tanítani. Szeretik és igénylik is, hogy foglalkozz velük, cserébe békésen elalszanak a zsebedben. A csuklyás patkány 2-3 évig él, tartása nem bonyolult. Szükséged lesz hozzá egy ketrecre, amit érdemes telepakolni játékokkal és akadályokkal, hogy patkánykád ne unatkozzon, amikor nem vagy vele.

Forrás: haziallat.hu

+1. Láma

Ha tényleg szereted a kihívásokat és az egész család támogat ebben, tarts otthon lámát. Persze megfelelő körülmények kellenek a tartásához, de ha minden adott, a világ egyik legmókásabb fizimiskájú lénye lehet a barátod. Szüksége lesz egy nagyobb területre, ahol legelhet, és egy istállóra, ahova a hidegben behúzódhat. A lámák szeretik a társaságot, és a rossz hírük ellenére nem köpködnek állandóan. Csak akkor, ha felbosszantják őket. A hím lámákat valami miatt könnyebb felbosszantani, mint a nőstényeket, ezért ők a köpősebbek is. Hosszú életű állatok, legalább 25 évig élnek, ha jól vannak tartva. Táplálásuk nem bonyolult, bármilyen növényfélét képesek megenni.

Forrás: nlc.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.