Van egy lepke, amelyik képes átrepülni egy óceánt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A bogáncslepke egy kicsike, pár centis szárnyú rovar. Halványabb színe van mint a hozzá nagyon hasonló rókalepkének. Fekete, narancs és fehér színű, szárnya csipkézett.

Ez a kis apró lény viszont hiába apró, elképesztően gyorsan repül. Főleg Európában és Afrikában él, de mindenhol előfordul, kivéve egy helyet. Ezért gondolhatjátok, mekkorát néztek kutatók, amikor egyszer csak pont ott, Dél-Amerikában bukkant fel.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Még 2013-ban Francia Guyana területén találtak bogáncslepkéket. Néhányan elhullottak, akik életben voltak azok is pihentek és láthatóan a szárnyaik sérültek voltak. De felmerült a kérdés: vajon ezek a rovarok honnan kerültek oda?

Itt az út, amit minden bizonnyal megtett a kis lepke. (Forrás: Freepick/Kispolgár)
Itt az út, amit minden bizonnyal megtett a kis lepke. (Forrás: Freepik/Kispolgár)

Mivel a pici lepkékre nem lehet GPS-t szerelni, először is DNS-tesztet csináltak rajtuk. Ebből kiderült, hogy az őshonos európai-afrikai populációhoz tartoznak, nem az Észak-Amerikaihoz. Ezután olyan növényekről származó pollent is találtak rajtuk, amik Afrika nyugati  térségében találhatóak. Ez pedig arra engedte őket következtetni, hogy a bogáncslepkék átrepülték az Atlanti-óceánt. Ez legalább 4200 kilométernyi repülést jelent. De akár ennél hosszabb is lehetett.

A kutatók arra is következtettek, hogy minden bizonnyal, ahogy a repülőket, a lepkéket is segíthette az erős széláramlat, és annak köszönhetően érték el a partot. De ez így is 5-8 nap repülést jelentett nekik. A szelek nélkül minden bizonnyal maximum 780 kilométert tudtak volna csak megtenni és az óceánban landolnak. Hozzátesszük, az sem semmi teljesítmény egy ilyen pici rovarnak. (IFLScience)

(Kiemelt kép: Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!