Úristen, megbuktam!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

No, hát nagy levegő, először is nyugodj meg! Nem te vagy az első, és nem is te leszel az utolsó a világtörténelemben, aki így járt. Most még nehéz elhinni, de nem ezen fog múlni az életed, és a nagy egészet tekintve igaziból tényleg nem történt tragédia. Persze most nagyon sötéten látsz mindent és rettegsz, hogy ezt el kell mondani a szüleidnek, de ettől se pánikolj! Meg fognak ijedni, valószínűleg le is fognak szidni, de ettől még holnap is szeretnek majd. És ha kicsit is odafigyeltek rád év közben, azért nagyon meg se fognak lepődni. Ha pedig mégis úgy érzed, hogy túl nagy bajba kerülhetsz otthon, inkább akkor se fuss ki a világból. Mindig van, aki segíteni tud.

Pixabay

Mi történt?

Persze érdemes megkeresni az okot, hogy mi volt a probléma, miért nem sikerült elérni legalább az elégséges osztályzatot. Ez egyébként nagyon sok minden lehet, sőt, össze is adódhattak.

  • Ha például kistestvéred született, hosszan voltál beteg, vagy valaki más beteg a családban.
  • Ha az elején lemaradtál, és teljesen elvesztetted a fonalat.
  • Ha valamilyen tanulási nehézséged van, esetleg ez eddig rejtve maradt.
  • Ha kamaszodsz, máshol jár az eszed és tojtál az egészre.
  • Ha a tanár nem találta meg azt a módszert, amivel felkeltheti az érdeklődésed.
  • Ha olyan osztályba jársz, ahol ciki okosnak lenni.

Ezeken kívül még számos oka lehet annak, hogy elégtelent kaptál, de érdemes utánajárni, mi lehetett az, mert könnyebb lesz felkészülni a pótvizsgára, és a következő tanévre is. A szüleid és a tanárod jó eséllyel tudnak segíteni ebben.

Pixabay

Ráadásul igaziból nem is buktál meg, ez a szó, hogy bukás, ugyanis nem szerepel a bizonyítványodban. Az van ott, hogy pótvizsgázhatsz, vagy évet ismételhetsz. Vagyis kapsz még egy esélyt arra, hogy megtanuld, ami kimaradt év közben. Most van pár hét arra, hogy csak arra a tantárgyra figyelj, ami nem ment. Ehhez pedig az kell, hogy okosan oszd be az idődet. Emellett pedig tudj pihenni is.

A pihenés ugyanis nagyon fontos, és még neked is jár. Lehetőleg a következő egy hónapot próbáld úgy eltölteni, hogy nem foglalkozol az iskolával. Aludj, mozogj, lustálkodj sokat, így könnyebb lesz ráfordulni az augusztusra, amikor neki kell állni a tanulásnak.

Pixabay

Hogyan készülj a pótvizsgára?

Mindenkinek más módszer válik be a tanulásra, remélhetőleg te már tudod, hogy mi működik nálad. A jegyzetkészítés például sokaknak hoz eredményt. Az első dolgod ehhez  az legyen, hogy gyűjtsd össze és pótold ki az órai jegyzeteket. Próbáld összeszedni azt, amit a tanár a táblára írt és amivel az órákon foglalkoztatok. Az osztálytársaid biztosan segítenek ebben, de a tanárodat is megkérheted, hogy küldjön egy témalistát. Ne kezdd el kijegyzetelni a tankönyvet, inkább az órai jegyzetekből tanulj. Az egyik jó módszer, hogy a jegyzetekből rövidített jegyzeteket csinálsz, azokból pedig egy-egy mondatos cédulákat. Ezeket pedig a szüleid is ki tudják kérdezni. (Bár valószínűleg már fogalmuk sincs, hogy mit is tanultak hetedikben, de úgy fognak csinálni, mintha nagyon értenének mindent.) A témákat mondd fel hangosan, akár fel is veheted, és újra meghallgathatod.

Ha nagyon nem megy egyedül, kérj segítséget. Akár egy magántanár, akár egy jobb tanuló osztálytárs is sokat segíthet. Ami viszont nagyon fontos, hogy neked is akarnod kell. Mert attól még, hogy utálod az egészet, meg kell csinálni. De a legtöbb tanár nagyon is értékeli az igyekezetet. Ráadásul a pótvizsga nem arról szól, hogy ott doktori címet kell szerezned a tantárgyból. Hanem arról, hogy ne legyenek olyan lukak a tudásodban, ami miatt a következő tanévben is csak nézel ki a fejedből az órán, mert fogalmad sincs, mi történik. Mert az csak újabb kudarcokhoz vezethet.

Pixabay

Sokan bukdácsoltak az iskolában, mégis sokra vitték

És végezetül íme néhány nagyon okos és tehetséges ember, akiknek nem mindig ment jól az iskola. Persze nem törvényszerű, hogy mindenki híres lesz, aki ebben a cipőben jár, de fontos tudnod, hogy a jó tanulmányi eredmény nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy sikeres felnőtt lehess.

  • Gárdonyi Géza, az Egri Csillagok írója – annyira gyengén tanult, hogy emiatt el is tanácsolták a Sárospataki Református Kollégiumból.
  • Albert Einstein Nobel-díjas fizikus – róla elterjedt, hogy megbukott matekból, de ez nem igaz. Épp csak matekból és fizikából kapott jobb jegyeket, minden másból bukdácsolt. Egyszerűen nem érdekelte a tanulás.
  • Agatha Christie író – a krimik koronázatlan királynőjének nemcsak a számokkal, hanem a betűkkel is meggyűlt a baja az iskolában. Emiatt több tanára gyengeelméjűnek gondolta.
  • Quentin Tarantino rendező – 15 évesen hagyta abba az iskolát, a tanárai és a jegyei szerint csekély értelmi képességekkel rendelkezett. Aztán utólag kiderült, hogy 160-as az IQ-ja.
  • Ryan Gosling színész – tízévesen lett magántanuló, mert nem ment neki az olvasás és a tanulás sem.
  • Leonardo DiCaprio színész – annyira rossz jegyei voltak az iskolában, hogy csúfolták miatta. A szülei előtt pedig úgy szégyellte a jegyeit, hogy gyakran átírta azokat az ellenőrzőben.
  • Steve Jobs, az Apple cég alapítója – annyira lusta volt tanulni, hogy a tanítónénijének meg kellett vesztegetni, hogy tanuljon.
  • Jennifer Aniston színész – sokáig azt hitte magáról, hogy nagyon buta, végigszenvedte az iskoláit. Aztán 20 éves korában kiderült, hogy diszlexiás, olvasási nehézsége van.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Ég a zsír!

Orbán szerint le akarják őt cserélni, elveszett egy csomó bitcoin – híradó

A TikTokos fitneszguruk több mint fele hülyeségeket beszél, nézzünk inkább üstököst.