Unatkozol? Keress fülesbaglyot!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Este, szürkület után állj ki az ablakba, az erkélyre, vagy az utcára, és hallgatózz. Ha szerencséd van, meghallod az erdei fülesbaglyok fiókáinak hangját. Ha most nem jártál sikerrel, egészen júniusig érdemes próbálkozni. Ha pedig meghallottad őket, írd meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Ezzel pedig részt veszel egy országos felmérésben.

Az egyesület ugyanis szeretné felmérni, hogy mennyi erdei fülesbagoly fészkel a lakott területeken belül. Ez persze látszólag nem olyan egyszerű, hiszen a bagoly éjszakai állat, és szinte láthatatlanul mozog. A fészkük viszont könnyen megtalálható, főleg, ha már vannak benne fiókák. Mert ők bizony hangosak.

Az erdei fülesbagoly nem épít saját fészket, hanem alapvetően más fajok, főleg varjak üres fészkeibe költözik be. De láttak már baglyot költeni gólyafészekben és balkonládában is. A fiókák általában áprilisban kelnek ki, de ritkán előfordul, hogy ősszel, sőt karácsonykor is tojást raknak egyes madarak.

Nemcsak a fiókák hangját lehet figyelni, hanem a szülőkét is. A bagoly jellegzetesen huhog, tavasszal főleg udvarláskor. A Magyar Madártani Egyesület azt kéri, hogy ha valaki erdei fülesbagollyal találkozik lakott területen, azt jelentse be. Az ehhez szükséges űrlap itt található. Az adatokból nagyon sok információ nyerhető ezekről a madarakról. Ha pedig szeretnétek fülesbaglyot csalogatni a kertetekbe, érdemes valamilyen fészekfélét építeni nekik. Például egy fára erősített vesszőkosár is megteszi.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.