Unaloműző tippek a szünetre

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha már túl sok volt a töltött káposzta, tizedjére is meghallgattad a családi legendáriumot és javaslatunk ellenére kiolvastad a közösségi oldalakat, akkor íme néhány ötlet, hogy mi mindent lehet még csinálni az ünnepek alatt. 

A sport boldoggá tesz

Feltehetően te is túl sokat ülsz az iskolában, utána az íróasztalodnál tanulsz, és karácsonykor nem lehet kihagyni a legfinomabb ételeket, de ha azon kapod magad, hogy legszívesebben nem csinálnál semmi mást, csak feküdnél az ágyban, akkor van leginkább szükséged a mozgásra. 

  • Korcsolyázás – Télen szuper közösségi élmény, szervezd össze a barátaidat, és menj el egy közeli jégpályára. Nem baj, ha nincs korid, lehet bérelni.
  • Séta – Már napi tíz-tizenöt perc séta is felpörgeti a vérkeringésedet, fokozza a boldogsághormon termelését a szervezetedben, és máris több kedved lesz minden máshoz a kajakóma után. Kutyával és kutya nélkül is remek program. 
  • Futás – Ha te vagy az, aki a tanulás mellett is komolyan sportol, akkor egy kis futás meg sem kottyan neked. Ha csak most kezded, a kocogás is tökéletes. Irány a friss levegő.  

Az olvasás kikapcsol

Egy jó történet le tud kötni annyira, hogy eszedbe sem jut elővenni a telefonod. Hogy kinek milyen könyv jön be, az ízlés dolga, de a szüleid biztosan örömmel segítenek választani, megkérdezheted a barátaidat is, és a könyvtárban is kérhetsz tanácsot.  

Ha pedig van ebook-olvasód, az annyiból könnyíti meg a dolgodat, hogy percek alatt rengeteg könyvet varázsolhatsz az eszközre, klasszikusokat akár ingyen is. Vannak azok közt is jók! 

Nemcsak olvashatod, hallgathatod is őket, akár séta közben is. Számtalan elérhető például a Youtube-on. 

Vezess be egy új szokást

Azt mondják, egy szokás bevezetéséhez harminc napra van szükség, így a szünet, bár nem ilyen hosszú, mégis kiváló alkalom lehet a kezdésre. Íme néhány tipp:

  • Naplóírás – Amikor papírra veted a gondolataidat, az egyrészt segíthet abban, hogy kiírd magadból a feszültséget, összefoglald, hogy mi történt egy nap és így megőrizd az emlékeidet. Nem kell, hogy bárkinek megmutasd, ez a te magánszférád. 
  • Művésznaplózás – A kifejezés kissé félrevihet, hiszen nem kell művésznek lenned, hogy ebbe belekezdj. Vegyél elő bármilyen füzetet, vagy csak egy darab papírt, és firkálj, vagy csak véletlenszerűen húzz vonalakat az oldalon, és utána színezd ki, ha van kedved vagy rajzold bele egyszerű mintákat – pöttyöket, négyzeteket – bármilyet.Ki tudja, nem lesz-e valamelyik négyzetből egyszer egy új Spongyanadrág Kockabob! 
  • Maszatolás – Ez egy rendkívül mókás és felszabadító tevékenység. Ha van otthon tempera vagy akril festéked, véletlenszerűen tegyél festékpöttyöket a papírra vagy egy füzetbe, és a kezeddel maszatold szét a felületen. Ne törődj a végeredménnyel, az nem számít. A lényeg, hogy élvezd a festék tapintását, a színek kavalkádját, fedezd fel a kialakuló mintákat. 

Ha neked van bevált unaloműző módszered, írd meg nekünk, hogy megoszthassuk másokkal is!

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.