Újraválasztották az Európai Bizottság elnökét, kráter nyílt egy focipályán – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Gyorsan döntésre jutott az unió, és az Európai Bizottság elnöke újra Ursula von der Leyen lett. Az is kiderült, hogy az Európai Tanács élén Portugália volt miniszterelnöke, Antonio Costa lesz, és az unió új külügyi főképviselője pedig Kaja Kallas Észtország miniszterelnöke. Ami még hátra van, az az Európai Parlament elnökének megválasztása. Orbán Viktor egyébként nem támogatta von der Leyen újraválasztását. (24.hu)

Balra Trump, jobbra Biden. Forrás: CNN
Balra Trump, jobbra Biden. Forrás: CNN

Tegnap megvolt a két amerikai elnökjelölt, a republikánus Donald Trump és a demokrata Joe Biden tévés vitája A CNN-en. Délután írtunk is róla nektek bővebben, ide kattintva olvashatjátok. De röviden: az amerikai tévénézők szerint Biden nagyon gyenge volt, sokan úgy vélik, vissza kellene léptetni a jelöltségtől a jelenlegi elnököt, aki 81 éves. Ez egyébként Trump esetében is felmerült, nála is többek között a kora miatt, ő 78 éves. Biden a kritikák szerint összefüggéstelenül beszélt. Trump erre ki is cikizte. Trump pedig a tőle már megszokott, hajmeresztő kijelentéseket is tett, köztük rengeteg olyat is, ami tényszerűen nem igaz. A közvéleményt főleg a két jelölt megjelenése és kora, nem pedig a válaszaik izgatták. Az elnökválasztás november 5-én lesz. (CNN)

Nőtt a munkanélküliek száma 2024-ben – erre jutott a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) felmérése. A 15–74 éves korosztályban az előző évhez képest 27 ezer fővel nőtt, ezzel összesen 219 ezer embernek nincs munkája, vagy nincs bejelentett állása Magyarországon. A külföldön dolgozó, kivándorló magyarok száma is nőtt. A helyzet tehát nem javult a koronavírus-járvány óta, amikor sokan elvesztették munkájukat. (HVG)

Hétköznap is járnak az éjszakai vonatok a Balaton déli partja és Budapest között. Ezeket amúgy elég frappánsan bagolyvonatoknak hívják. Hétköznap kétóránként közlekednek a Déli pályaudvar és Keszthely között, hétvégén viszont sűrűbben. A bagolyvonatokon a jegyárak, bérletárak ugyanazok, mint a nappalikon, nem kell extrán fizetni értük. (MTI)

Brutális videó készült arról, ahogy kráter nyílt egy amerikai, Illinois állambeli focipályán. Még szerencse, hogy nem volt rajta senki. Pár nappal korábban épp amatőrök edzettek rajta. A pálya egy mészkőbányára épült, minden bizonnyal ez okozta a besüllyedést. De ez még nem biztos, geológusok (földtannal foglalkozó tudósok) vizsgálják majd a terepet. Az is lehet, hogy a klímaváltozásnak is köze van a kráterhez. (The Guardian)

Szerető otthonra lelt egy hatlábú kutyus. A kis Arielt még tavaly dobták ki egy kocsiból Angliában. Akik megtalálták, orvoshoz vitték, és ott megműtötték, hogy eltávolítsák az ötödik és hatodik lábát. Mivel a spániel úgy nézett ki, mint egy sellő, ezért kapta az Ariel nevet a kis hableány után. Most örökbefogadta egy pár, akik fogyatékossággal élőket tanítanak szörfözni. Emma és Ollie nem sokkal korábban vesztették el kutyusukat, egy 16 éves keveréket. Ariel így a legjobbkor érkezett hozzájuk. Arielt imádják a pár munkahelyén, sokat segít az órákon.

Forrás: Blue Horizons CIC Surf Club
Forrás: Blue Horizons CIC Surf Club

(Kiemelt kép: europarl.europa.eu)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.