Újra van magyar Oscar-díjas! De mit csinál egy berendező?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hétfő hajnalban átadták az Oscar-díjakat, amelynek magyar nyertese is van: Mihalek Zsuzsa berendező a Szegény párák című filmen végzett munkájáért kapta meg az elismerést. Ezt a díjat a berendezők hagyományosan a látványtervezőkkel együtt kapják meg (itt Shona Heath és James Price volt Mihalek társa). Bár Mihalek a gálán nem vett részt, a kollégái később elmondták: úgy vélik, egy kicsit Zsuzsa ízlése alakította ki a film végleges képi világát.

„Behozott a filmbe személyes tárgyakat. Például, amikor Dunken felfedezi Bella hálószobáját és felemel a földről egy babát, az Zsuzsa saját babája volt. Sőt, Bella ágya is Zsuzsa gyűjteményéből származik” – nyilatkozták. Azt mindenki tudja, hogy a filmkészítés a vizuális történetmesélés művészete. Egy film sikere a cselekményen és a történet jó ábrázolásán múlik. Ebben segít a látványtervező és a berendező.

Fotó a Szegény párák című filmből. YouTube

De mit csinál pontosan egy berendező?

Amikor egy stáb filmet készít, a látványtervező a film látványvilágáért felel, ami nem csak a színekről vagy a bútorokról szól. Felelős a hangulatáért, a hitelességért, és azért, hogy az összkép jól nézzen ki. Felvázolja az alapokat, amelyekhez alkalmazkodva a berendező valóra váltja az elképzeléseket, legyen szó díszletekről, kellékekről, elhelyezésről. Ezt persze nem egyedül teszi, van erre egy külön csapata, akik az ő irányítása alatt dolgoznak.

Mielőtt megkezdődik egy forgatás, a látványtervezők a rendezővel, a művészeti vezetőkkel, a berendezőkkel, a kellékesekkel, a jelmezesekkel, a díszletesekkel és a beszerzőkkel együttműködve átnézik a forgatókönyvet, és aprólékosan kidolgozzák, milyen díszletekre és tárgyakra lesz szükség. Listát és tervet is készítenek, hogy az elemeket hogyan tudják beszerezni vagy elkészíteni. Ebben a videóban megmutatják, hogy is volt ez a Szegény párák esetében:

Egy berendezőnek nem csak kreativitásra van szüksége, a technikai és a történelmi részleteket is ismernie kell. Ha egy film például 1910-ben játszódik, nyilvánvalóan nem lehet egy doboz Fanta egyetlen szereplő asztalán sem. Viszont minden, az asztalon, a szekrényen található tárgynak korhűnek kell lennie. Meg a padlóburkolatnak, a könyveknek, a függönyöknek és így tovább. Arra is ügyelniük kell, hogy mindezek összhangban legyenek a szereplő képzelt ízlésével is.

Ezeket a holmikat nem mindig könnyű beszerezni, egyesével legyártani őket pedig nagyon drága dolog.

Fotó a Szegény párák című filmből. YouTube

Úgyhogy a berendezőknek azt is ki kell deríteniük, mit honnan lehet vadászni vagy kölcsönkérni. Vagy épp megtalálni azokat az embereket, akik meg tudják építeni a hiányzó eszközöket. Ezeket a kellékeket, bútorokat, díszeket végül egyesével választják ki és helyezik el a díszletben.

Két évvel ezelőtt is megtörtént a csoda, akkor Sipos Zsuzsanna a Dűne berendezőjeként nyert Oscart. Úgy fest, Magyarország szép lassan berendező-nagyhatalommá válik! De ha mégsem, a két magyar szakemberre akkor is nagyon büszkék lehetünk – sőt, nem csak rájuk. Mind a Dűne, mind a Szegény párák Budapesten forgott, így azok sikeréhez több száz magyar járult hozzá.

A Szegény párák tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.