Újra pöfög a Bugaci Kispöfögő

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Felújították, és idén Balatonfenyvesen szolgálatba állítják a Bugaci Kispöfögő néven ismert ősöreg gőzmozdonyt. A kisvasúti mozdonyka 1942-ben készült, vagyis ez évben lesz 82 éves. Sokfelé dolgozott, de a legismertebb a Kecskeméti Kisvasútnál lett, itt kapta a nevét is. Szénnel és fával is lehet fűteni. A mozdony 2008-tól üzemképtelenül szomorkodott, tavaly Debrecenben építették újjá. A vasút később közli majd, mikortól utazhatnak rajta a Balatonhoz látogatók.

Ugyanilyen, 490-es típusú magyar gőzmozdony jár a budapesti Gyermekvasút vonalán is, általában hétvégén és ünnepnapokon. A menetrendből megtudhatod, pontosan mikor indulnak a gőzösök.

Mi a kisvasút?

A kisvasút a normál (nagyvasúti) pályánál keskenyebb vágányon fut, ezért keskeny nyomtávú vasútnak is hívják. Míg a normál vasúton 1435 milliméter van a két sín között, a kisvasútnál ez a legtöbbször 760 milliméter. De vannak még kisebb, 600 mm-es vasutak is. Előnye, hogy sokkal szűkebb íveket lehet kialakítani, és mivel a sínek és a járművek is könnyebbek, olcsóbban építhető. Sok kisvasút eredetileg a fakitermelést szolgálta, és ha máshol kezdtek favágásba, egyszerűen átrakták a síneket.

Plakát az úttörővasút fénykorából. Forrás: Közlekedési Múzeum

A Gyermekvasút a szocializmus idején épült (akkor Úttörővasútnak hívták), a mai napig önkéntes diákok dolgoznak rajta. Egyik célja az volt, hogy a jövő vasutasait nevelje, a másik, hogy örömet szerezzen és közösséget teremtsen a gyerekeknek. (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Kiemelt kép: Czimbalek Dávid / Kecskeméti Kisvasút

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!