Újításokat vezet be a sextortion ellen a Meta

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Miután még az amerikai kongresszus is megdorgálta a Meta vezetőit, és folyamatosan bíróság elé citálják őket netes csalás áldozatául esett fiatalok szülei, úgy tűnik, tettek még egy lépést előre a tinédzserek védelmében.

Múlt héten jelentették be, hogy egy új rendszert vezetnek be Instán és Facebookon, ami megnehezíti a csalók és szexuális ragadozók dolgát. Ennek célja, hogy az ún. sextortionnel próbálkozókat kiszűrjék.

A sextortion egy olyan zsarolás, amely során meztelen képeket vagy videókat kérnek, majd azzal fenyegetik az áldozatot, hogy ha nem fizet, akkor nyilvánosságra hozzák azokat.

Ezeknek a célpontjai sajnos a legsebezhetőbb korosztály, vagyis a gyerekek, tinédzserek. És nemcsak idegenek, de olyanok is tesznek ilyet, akik a saját ismerősi körükbe tartoznak.

A már tavaly tesztelt funkciók között eddig is volt pár tiniknek szóló biztonsági újítás. Például:

  • a Meta nem engedi a 18 éven alatti felhasználóknak a közvetlen üzenetküldést olyan profillal, amelyikkel nem állnak kapcsolatban,
  • több biztonsági értesítést küldenek ennek a korosztálynak és
  • megszületett a Take It Down, egy olyan platform, amin kérhetik a róluk keringő meztelen képek eltávolítását az internetről. Ennek a magyar verzióját ide kattintva tudjátok elérni.

Az új programok pedig még tovább mennek egy lépéssel. A nemsokára élesedő új funkció a közvetlen üzenetküldésben elhomályosítja a meztelen fotót, és előre jelzi a fogadó félnek, hogy az üzenet intim képet tartalmaz, és nem kell rá válaszolnia. Sőt, blokkolhatja és jelentheti a küldőt.

A rendszer ugyanúgy figyelmezteti több üzenettel is azt a felhasználót, aki meztelen vagy intim fotót akar küldeni, hogy gondolja át, biztosan szeretné-e megtenni.

Ezek az eszközök automatikus beállításként lesznek jelen a 18 év alattiak fiókjainál. De a felnőtteknek is ugyanúgy jelezni fogják, hogy a saját védelmük érdekében kapcsolják be ezt a lehetőséget.

A Meta ehhez ugyanazt a programot használja, ami már most is hamar letiltja a hírfolyamban a meztelen fotókat. És nyomon fogja követni a blokkolt/jelentett fiókokat, hogy mihamarabb eltávolítsa azokat. (CNN)

Ha lelki támogatásra vagy segítségre van szükségetek, de nem tudjátok, kihez forduljatok, hívjátok bátran a Kék Vonal ingyenes 116 111-es számát.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.