Új Sztálin-szobrot állítanak Oroszországban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Több mint hetven évvel Sztálin halála (1953) után új szobor készül a szovjet diktátorról. A bronz műalkotást Vologda városában állítják fel, és már majdnem készen van.

A szoborállítás sajnálatos jele annak, hogy Oroszország fék nélkül zuhan vissza a teljes diktatúrába. A Szovjetunió megítélése mindig is vegyes és bonyolult volt az oroszok körében, de Sztálinról azért sokáig az volt a közmegegyezés, hogy ő tényleg egy undorítóan gonosz zsarnok volt.

Vlagyimir Putyin vezetése alatt Oroszország visszatért az önkényuralomhoz. Ez ma még nem annyira kegyetlen, mint Sztáliné volt, de a vezetőt kritizálni, ellene szólni most is életveszélyes. Putyin pedig többször beszélt arról, hogy Sztálin egyáltalán nem is volt olyan rossz. Sőt azt is mondta, hogy Sztálin bűneivel előhozakodni tulajdonképpen Oroszország elleni támadás.

A ledöntött budapesti Sztálin-szobor feje 1956-ban. Fotó: Wikimedia

Sztálin bűnei felsorolhatatlanok, a modern korban csak Hitler és a kínai Mao Ce-Tung okozott annyi szenvedést az országának, mint ő. Az áldozatok egy részét simán kivégezték, mások munkatáborokban haltak meg, vagy a súlyos hibákkal megvívott világháborúban. Sokan a háború előtti éhínségekben pusztultak el. Az elítéltek, a Gulag-táborok rabjai jórészt ártatlanok voltak. A brutális öldöklés célja főleg az volt, hogy fenntartsa a félelmet.

Az is igaz, hogy vezetése alatt a Szovjetunió megnyerte a második világháborút. És elmaradott, középkori országból atomhatalommá vált, amely később komoly eredményeket ért el a tudományban, sőt az űrkutatásban is. Sztálin nem mindent csinált rosszul, de olyan véráldozattal dolgozott, amit nem lehet megbocsátani.

Szovjet propagandaplakát a Nagy Kormányosról

A szovjet zsarnoknak állított szobor azért valósulhat meg, mert Putyin szeretné elfogadtatni népével, hogy a diktatúra jó dolog, és nagy eredményekhez, nagy győzelmekhez vezet. Ám ez a lépés veszélyes is. Sztálin ugyanis tényleg felhozta az országát nagyhatalommá, és tényleg megnyerte a kor legnagyobb háborúját. Putyin Oroszországa ehhez képest elég nyomorúságosan áll. És míg Sztálin az egész európát uraló Hitlert verte le, Putyinnak egyelőre Ukrajna is túl nagy falatnak bizonyult. Lehet, hogy megbánja még, hogy Sztálinhoz akart hasonlítani. (444)

Kiemelt kép: Telegram

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!