Új Leopard tankok érkeztek Tatára

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Újabb harckocsikat adott át a Magyar Honvédségnek a német KMW fegyvergyár. A Leopard 2A7 típusú tankokból összesen 44 darabot állít rendszerbe a hadsereg. A járműveket a Tatán állomásozó 1. Klapka György Páncélosdandár kapja meg. A dandárt új, Hiúz  nevű gyalogsági harcjárművekkel is felszerelik.

A harckocsi roppant drága jószág: a teljes beszerzés összesen körülbelül 1,5 milliárd euróba kerül. Ez több, mint amit az állam az általános iskolai oktatásra költ egy évben.

Mire való a tank?

Harckocsikat az első világháború óta használnak a hadseregek. Az erősen páncélozott, ágyúval és géppuskával felszerelt járművek áttörik az ellenséges védelmet, és segítik a gyalogságot a harcban. Legalábbis ez a terv, mert a tankkal egyidősek a páncéltörő fegyverek. Ágyúkkal, rakétákkal, másik tankkal vagy repülőeszközökkel ezek a behemótok is megsemmisíthetők. A modern harckocsik elérik a hatvan tonna tömeget, tele vannak számítógépekkel és érzékelőkkel, és legalább ezer lóerős motor hajtja őket. Ettől is ilyen veszett drágák.

Sajnos az ukrajnai háború azt mutatja, hogy az általános leszerelés és a világbéke továbbra is csak ábránd. Mindig akad olyan játékos, aki erővel venné el a más földjét, népét és szabadságát. Ezért fegyverekre és hadseregre a békés államoknak is szükségük van.

Kiemelt kép: Vasadi Zoltán / MH Klapka György 1. Páncélosdandár

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.