Tűvel és cérnával segített egy hős a villamoson, vizsgálják a kisiklott vonat ügyét

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Augusztus 20-i nyitvatartással készülnek a boltok október 23-ra. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a legtöbb ismert üzletlánc (Aldi, Lidl, Spar, Tesco stb.) egyáltalán nem nyit ki. Ha valamire szükséged lenne holnap, azt még gyorsan vedd meg! Az éjjel-nappali boltok nyitva tartanak majd, ahogy mindig, illetve a benzinkutak, ügyeletes gyógyszertárak, virágboltosok, éttermek és a kocsmák is. Utóbbiban neked szerencsére semmi dolgod! (Telex)

Megvarrta egy utas a szakadt ülést a budapesti 17-es villamoson. A műveletet a HVG egyik olvasója fotózta le. A képet készítő utas ugyan próbálta megszólítani a férfit, de az elmélyülten varrogatott, aztán gyorsan elillant. Az olvasó szerint a férfi szép munkát végzett, egyáltalán nincs oka szégyenkezni a végeredmény miatt. (hvg.hu)

Fotó: HVG/Facebook

Vizsgálja a MÁV és a rendőrség a hétfőn, a Keleti pályaudvaron kisiklott vonat ügyét. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy egy alacsony sebességgel haladó mozdony siklott ki, de utasokat nem szállított, senki sem sérült meg. Kedden hajnalra helyreállt a közlekedés a pályaudvaron, a szakemberek megjavították a megrongálódott váltót. (MTI)

Bonyolódik Csárdi Antal ügye. Az országgyűlési képviselő nemrég kilépett az LMP-ből, mert az állította, bizonyítéka van arról, hogy az ellenzéki párt elnöke, Ungár Péter választási stratégiát egyeztetett a Fidesszel. Csárdi egy interjúban azt mondta, egy hozzá pendrive-on eljuttatott fotót látott arról, hogy Vitézy Dávid (akit az LMP főpolgármester-jelöltként indított) Ungárral és Rogán Antallal egyeztetett. Később helyesbített, úgy fogalmazott, Rogán nem volt rajta a fotón, csak Ungár és Vitézy. Vitézy Dávid már a választások előtt is tagadta, hogy egyeztetett volna a Fidesszel, és most is azt írta: „soha ilyen hármas találkozó nem volt, ilyen fénykép nem létezik.” (Telex)

Fotó: Vitézy Dávid/Facebook

Lázár János műemléki védelem alá helyezte a budapesti, hegyvidéki turulszobrot. A szoborról évek óta vitáznak, mert azt majdnem oda állították fel, ahol a II. világháborúban a nyilasok működtették a központjaikat. A kutyapártos Kovács Gergely, a XII. kerület új polgármestere a választás estéjén azt mondta, a turul egy szoborparkba kerül majd, mert „nagyon sok embert bánt és zavar”. Lázár János, aki kulturális örökség védelméért felelős miniszterként is dolgozik, most védelem alá helyeztette a turulszobrot. Ez azt jelenti, hogy már nem lehet csak úgy áthelyezni. Kovács Gergely a hírre úgy reagált: „ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr”. Lázár ugyanis nemcsak az építkezésekért felel miniszterként, hanem a vasútért is. (24.hu)

Ingyenesen elérhetővé vált Ady Endre és Léda (Brüll Adél) levelezésének egy része. A magyar közgyűjteményi központ 213 levelet őriz a pár levelezéséből, ezeknek a másolatát tette közzé az intézmény. Annak idején Ady egyik jó barátja vásárolta meg azt a kis levelesdobozt Léda húgától, Brüll Bertától, amiben Léda az Adyhoz fűződő emlékeket gyűjtötte. A szerelmesek 1903-ban találkoztak először Nagyváradon, ahová az akkor már Párizsban élő nő hazalátogatott. Viharos kapcsolatukból rengeteg vers született, amiket a magyar irodalom kincseiként tartunk számon. A levelezéseket itt lehet elolvasni. (MTI)

Az egyik Ady által küldött képeslap. Fotó: Copia/OSZK

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.

Mi a Molotov-koktél?

Hát nem egy finom innivaló. Hanem egy palack, ami legyőzi a tankot.