Tusnádfürdőn bulizik a Fidesz, fizetési felszólítást kapott Magyarország – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma este derül ki, hogy kit és hova vettek fel egyetemre, 8 órakor kihirdetik a felvételi ponthatárokat. A pontok a felvi.hu oldalon olvashatók majd, de a jelentkezők sms-t is kapnak az eredményükről. Idén egy új, a korábbinál jóval bonyolultabb pontszámítási rendszert vezettek be. Ezzel még vannak gondok, egy felmérés szerint a diákok harmada állítja azt, hogy elszámolták a pontjait. A következő tanévre 121 ezer diák jelentkezett valamilyen egyetemi alapszakra, ez 5500-zal kevesebb felvételiző, mint tavaly. A népszerű szakokról, és azokról, amikre idén alig jelentkezett valaki, korábban már írtunk nektek. (eduline.hu)

Pixabay

Megkezdődött a Fidesz szokásos nyári rendezvénye az erdélyi Tusnádfürdőn. A 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (amit sokan csak Tusványosnak neveznek) arról is ismert, hogy Orbán Viktor rendszeresen beszédet mond itt és általában valami fontos dolgot jelent be. A miniszterelnök szombat délelőtt beszél majd. A megnyitón a rendezvény alapítói nemzeti színű szalvétát tűztek a fülükhöz. Így álltak ki a nemrég fülön lőtt amerikai elnökjelölt, Donald Trump és a szintén meglőtt Robert Fico szlovák kormányfő mellett. (hvg.hu)

Orbán Viktor 2021-ben Tusnádfürdőn, balra Németh Zsolt, a Fidesz képviselője, jobbra Tőkés László püspök. Kép: Facebook/Németh Zsolt

Fizetési felszólítást kapott a magyar kormány az Európai Uniótól. Magyarországnak 45 napon belül ki kell fizetnie azt a pénzbírságot, amit azért kapott, mert nem hajtotta végre az egyik uniós ítéletet. Még 2020 decemberében ítélték el az Orbán-kormányt azért, mert nem tartotta be az unió menekültekre vonatkozó szabályait. Jelenleg a pénzbírság 240 millió euró, és ez naponta 1 millió euróval nő addig, amíg Magyarország nem fizet. Ez most nagyjából 90 milliárd forintnak megfelelő összeg, ami napi 400 millió forinttal nő. (nepszava.hu)

Le kellett állítani a német Köln-Bonn nemzetközi repülőtér forgalmát, mert öt klímaaktivista a futópálya betonjához ragasztotta magát. A tiltakozók a Letzte Generation (Utolsó generáció) nevű szervezet aktivistái, akik azt akarják elérni, hogy 2030-ra világszerte álljanak le a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával. (Fosszilis tüzelőanyagnak azokat nevezzük, amik lebomlott növények és állatok maradványaiból keletkeztek. Ilyen például a szén, a kőolaj és a földgáz.) Az öt aktivista ellen a légi forgalom veszélyes megzavarása miatt valószínűleg vádat emelnek. Azt még vizsgálják, hogy egyáltalán hogyan jutottak be a futópályára. (MTI)

Klímaaktivista a kifutópályához ragasztva kép: Facebook/Letzte Generation

Hatalmas, váratlan robbanás rázta meg a Yellowstone Nemzeti Parkot Amerikában. A gejzírjeiről is híres parkban az egyik melegvizű forrás felrobbant, majd gőz, víz és rengeteg törmelék tört a felszínre. Az épp ott járó látogatók megijedtek, és futásnak eredtek. Nem sérült meg senki, de a területet lezárták, hiszen a robbanás megrongálta az itt kialakított sétányt is. A Yellowstone vulkánokkal foglalkozó szakértője szerint a robbanást az okozta, hogy eltömődött egy föld alatti járat. (iflscience.com)

Borjúfóka született a Szegedi Vadasparkban, a kisfókát már megmutatták a közönségnek is. Az állat a gondozóitól a Peti nevet kapta. A vadasparkban 2013 óta élnek borjúfókák, már Peti mamája, Helga is itt született. A természetes élőhelyük egyébként az Atlanti- és Csendes-óceán partközeli vizei környékén van. Régebben ott a húsukért és a zsírjukért vadászták a fókákat. Petinek ettől nem kell félnie. (Facebook/Szegedi Vadaspark)

Peti és mamája. Kép: Facebook/Szegedi Vadaspark

Kiemelt kép: Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn 2023-ban. Kép: Facebook/Csák János

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.