Tüntetések a köztársasági elnök ellen, jön a Jégvarázs 3 – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sorra hagyják ott a tagok a köztársasági elnök tanácsadó testületét a napokban kitört botrány miatt. Közben egyre többen követelik Novák Katalin lemondását, vagy legalább magyarázatát arra, hogy miért adott kegyelmet egy olyan férfinak, akit kiskorúak bántalmazása kapcsán ítéltek börtönre. A most felállt testületi tagok közt ott van Gundel Takács Gábor műsorvezető, Lackfi János költő, és Szörényi Levente zenész is. Több tag pedig jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja az elnöki kegyelmet, de nem jelentette ki konkrétan, hogy marad-e vagy távozik a testületből. Ma 107 civil szervezet és szakértő írt alá egy közös nyilatkozatot Novák Katalin döntése ellen. Ebben azt kérték, hogy vizsgálják felül a kegyelmi kérvények elbírálásának menetét.

Közben délutánra tüntetéseket szerveztek az ügy kapcsán Budapesten. Előbb a Belügyminisztériumnál gyülekeztek civilek és pártok képviselői. Innen a Lánchídon át és a Várba mentek, hogy ott csatlakozzanak a Momentum által szervezett demonstrációhoz. A Demokratikus Koalíció tagjai selyemzsinórt vittek a köztársasági elnök hivatalához, ezzel jelezve, hogy Novák Katalinnak távoznia kellene. A tüntetésen a politikusok beszéde mellett felolvasták az ügyben érintett egyik áldozat üzenetét is. Ő megköszönte a mellettük való kiállást és együttérzést, valamint távozásra szólította fel a köztársasági elnököt.

Az elnöki kegyelem ügyéről részletesen itt olvashattok.

fotó: Keresztes László Lóránt (LMP) FB

Először készített interjút Vlagyimir Putyinnal nyugati újságíró, amióta a Putyin-vezette Oroszország közel két éve lerohanta és megszállta Ukrajnát. Az interjút készítő Tucker Carlson az amerikai jobboldali média legismertebb alakja. Nálunk főleg arról ismert, hogy rendszeresen elismerően és minden kritika nélkül nyilatkozik a magyar kormány működéséről. A kétórás interjúban egyebek mellett az is szóba került, hogy Putyin biztosan tudja, hogy a mai Ukrajnában élő magyarok vissza akarnak térni „a történelmi országukba”. Erről viszont az orosz elnök sosem beszélgetett Orbán Viktorral. (24.hu)

Hónapok óta nem volt olyan alacsony a magyarországi infláció, mint januárban, ezt közölte a kormányszóvivő. Az elmúlt hónapban 3,8 százalékos volt a pénzromlás, szemben a tavaly januári majdnem 26 %-kal. Ez persze nem azt jelenti, hogy olcsóbb lenne most az élelmiszer vagy a benzin, hanem azt, hogy most „csak” átlagosan 3,8 százalékkal drágul minden.

Több nagy sikerű rajzfilm folytatását is bejelentette a Disney. Még idén a mozikba kerül a Vaiana (eredeti címen Moana) újabb része. A korábban két Oscarral jutalmazott meséből ráadásul jövőre élőszereplős mozifilmet is készítenek. Folytatást kap jövő novemberben a Zootropolis is, és hamarosan jön a Jégvarázs 3 is. A rendkívül népszerű animációs film újabb része 2026-ra várható, de már a negyedik epizód előkészületei is megkezdődtek. Bejelentették továbbá a Toy Story 5. részét is, ehhez azonban nem fűztek konkrét dátumot. (bbc.com)

Mégis bekerül a Guiness-rekordok könyvébe a nyolc évig épült gyufaszál-torony. Korábban azért utasították el a rekordot, mert a Guiness szerint a 7,19 méter magas Eiffel-torony nem szabályos gyufából készült. Végül a bírák belátták, hogy túl szigorúak voltak, és a francia alkotás mégis bekerül a rekordok könyvébe. A francia Richard Plaud nyolc év alatt 4200 órát töltött azzal, hogy megépítse modelljét, amelyet több mint 706 ezer gyufa és 23 kiló ragasztó felhasználásával épített fel. (rtl.hu)

Richard Plaud / Facebook

Kiemelt kép: Facebook / MSZP

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.