Tüntetés a lengyeleknél, hiúz a Börzsönyben. Híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Idén már alsós tanítók is megtarthatják a felsősök óráit egy új kormányrendelet szerint. Korábban alsós tanítók csak alsóban taníthattak, mert a felsősöket csak szaktanári végzettséggel lehetett oktatni. Mostantól viszont az a napközis tanítónéni is megtarthatja a nyolcadikos fizikát, akinek ehhez semmilyen képesítése nincs. Ugyanez a kormányrendelet eltörölte az a szabályt is, hogy óvodában csak diplomás óvónők dolgozhatnak. Idéntől nekik is elég a középfokú végzettség.

Varsóban tízezrek tüntettek a frissen alakult lengyel kormány ellen. A tüntetést az előző kormány hívei szervezték, akik a demokráciát és a jogállamot féltik az új kabinettől. A tüntetők szerint az új kormány „Brüsszel-párti”, és nem a lengyel, hanem a német érdekeket képviseli. A tiltakozás előtt nem sokkal letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest. Őket korábban börtönbüntetésre ítélték, mert bizonyítékot hamisítottak, ám az elnöktől kegyelmet kaptak. Attól az elnöktől, akit az előző kormánypárt jelölt erre a tisztségre.

Szlovákiában is tüntettek a kormány ellen. A tiltakozás oka az volt, hogy a nemrég megalakult Fico-kormány meg akarja változtatni a büntető törvénykönyvet. Megszüntetné a korrupciós ügyeket vizsgáló ügyészséget és enyhítene a korrupciós ügyek büntetésein.

Ma van a doni katasztrófa emléknapja. A második világháborúban 1943. január 12-én indította meg a szovjet Vörös Hadsereg elsöprő erejű támadását a Don folyó kanyarulatánál. Ezt a frontszakaszt – a németekkel szövetségben – a II. magyar hadsereg védte. A magyar katonák siralmas felszereléssel, alultápláltan, sokszor téli ruházat és páncéltörő fegyverek nélkül próbáltak helytállni. A szovjet tankok könnyedén áttörték a védelmet, a németek pedig nem nyújtottak időben segítséget. A magyar hadsereg néhány nap alatt összeomlott és menekülésbe kezdett. A magyarok vesztesége ebben a csatában százezer fő fölött volt.

Magyar katonák elavult Toldi harckocsijukkal. Esélyük sem volt. Fotó: Fortepan

Filmfesztivált rendeznek a mesterséges intelligenciának Budapesten. A fesztiválra olyan rövidfilmeket várnak a szervezők, amik az AI segítségével készültek. Nevezni január végéig lehet, de már most rengeteg film érkezett a világ minden tájáról A zsűriben az Oscar-díjas Deák Kristóf rendező mellett hazai AI-szakértők és művészek ülnek majd. A fesztiválhoz kedvcsináló videó is készült:

 

Fél év után először ismét kamerák elé sétált egy hiúz a Börzsönyben. Magyarországon becslések szerint 10-12 hiúz élhet szabadon. Számuk azért ilyen kevés, mert csak a háborítatlan erdőkben érzik jól magukat, ilyen pedig nálunk viszonylag kevés van. A hiúzokat nagyon nehéz kiszúrni, mert éjszakai állatok, nappal rejtőzködnek. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy ez a hiúz az a hiúz-e, amit fél éve észleltek a kamerák. (hvg.hu)

Forrás: Facebook – Börzsöny Alapítvány/Bedő Péter

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.