Túlélőkészlet őszi kirándulásokhoz

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Itt az őszi kirándulások, gombászások ideje, az ország tele van szebbnél szebb erdőkkel. Ha elindulsz, alaposan nézz utána, hogy milyen hosszú és milyen nehezen járható a terep, amin gyalogolni fogsz, és nem árt, ha van nálad egy túlélőkészlet, ami bármilyen helyzetben jól jöhet. Na meg néhány szendvics. Az fontos. De íme egy lista, ami nélkül lehetőleg ne indulj el hosszabb erdei túrákra.

Megfelelő cipő

Ha gyakran kirándulsz, biztos láttál már olyan túrázókat, akik az erdő szélén leparkolt autóból egy szál flip-flop papucsban vágnak neki az erdőnek. Persze egyéni dolog, hogy kinek mi a kényelmes, de ha hosszabb útra indulsz, egy rendes túracipő nem árt. Az a jó, ha ez fogja a bokádat, nem ázik át rögtön és nem tükörsima a talpa.

Kép: Pixabay

Telefon

Ugyan Magyarországon is van néhány olyan völgy, ahol alig-alig van térerő, de a feltöltött telefonod nélkül azért ne indulj el. Jól jöhet, ha segítséget kell kérni, és ha van neted, térképként is használhatod.

Kulacs

Feltöltve, persze. Lehetőség szerint vízzel, mert azt használhatod az iváson kívül kézmosásra is. Egy combosabb kirándulás alatt nagyon fontos, hogy hidratált legyél. Akár be is állíthatsz egy időzítőt a telefonodon, hogy 1-2 óránként csipogjon, hogy ideje vizet inni. Ez azért is fontos, mert ősszel már nincs olyan nagy meleg, sokan észre sem veszik, hogy kezdenek kiszáradni.

Tűzszerszám

Ősszel már igazán hideg tud lenni este, pláne, ha valamiért ottragadtál az erdőben. Ilyenkor jól jöhet valami, amivel tüzet tudsz gyújtani akár melegedéshez, akár főzéshez is. Ha pedig eltévedtél, a füst jelezheti, hogy hol vagy. Persze arra nagyon vigyázz, hogy ne gyújtsd fel az erdőt, és tájékozódj, van-e tűzgyújtási tilalom.

Összecsukható bicska

Gombászáshoz kimondottan jól jöhet, de vághatsz vele kisebb ágakat, ha például nyársat vagy csúzlit akarsz faragni. Legyél vele óvatos. Ha nem használod, csukd össze és tedd el.

Kép: Pixabay

Kicsi elsősegélycsomag

Ha mégsem voltál elég óvatos a bicskával, nem árt, ha van mivel fertőtleníteni és bekötözni a sebet. Kiránduláshoz való kis elsősegélycsomagokat készen is lehet venni túraboltokban, de otthon is össze lehet állítani.

Vízhatlan ponyva vagy esőkabát

Ha az erdőben kap el a zápor és messze még a túra vége, jó, ha van, ami szárazon tart. Egyrészt nem fázol meg, másrészt nagyon kellemetlen csuromvizesen gyalogolni kilométereket.

Apa vagy anya

Ezt nem is kell részletezni. Lehetőleg ne indulj neki az erdőnek egyedül, és ha nem is a szüleidet, azért egy felnőttet vigyél magaddal. És ha nincs náluk valamelyik a fentebb felsoroltak közül, akkor sincs baj, mert te most már tudod, mit kell csomagolni a túrára.

(rte.ie, Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."