Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A nagyvárosok közlekedésének egyik megoldása a trolibusz. Nálunk Budapesten, Debrecenben és Szegeden járnak trolik. A villanybusz érdekes keresztezése a villamosnak és a busznak. Bár nem tud annyi embert elvinni, mint egy hosszú villamos, de sokkal olcsóbb a vonal kiépítése. Nem kell neki külön megálló, a felsővezeték pedig nem kerül annyiba, mint a sínek és a váltók. A busznál csendesebb, nem szennyez, és jobban bírja az emelkedőket is. Viszont a dróthoz kötve közlekedik, így nehezebb kikerülnie az akadályokat, és más útvonalra sem lehet átirányítani, mint a rendes buszt. Igaz, a modern trolik egy része már akkumulátorról is üzemelhet, így rövidebb távokat vezeték nélkül is megtehet.

Tehertroli viszont Magyarországon sosem járt. A tehervillamosokról nemrég írtunk. Ezek a város gyárait, üzleteit szolgálták ki, és a közlekedési vállalat építkezéseiben, szervizelésében segítettek.

Tehertroli Ukrajnában. Fotó: Wikimedia

A trolik nagyon elterjedtek az egykori Szovjetunió városaiban. És úgy gondolták, hogy ha már a hálózat megvan, miért ne használnák másra is személyszállításon kívül. Megszületett a tehertroli. Az orosz és ukrán városokban még ma is dolgoznak ezek a furcsa járművek. Természetesen csak oda tudnak eljutni, ahol van vezeték. De olcsón és jól dolgoznak, a villanymotorok pedig legalább olyan jól cipelik az árut, mint a dízel teherautók.

A tehertroli sokáig szovjet csodabogár volt, máshol csak időlegesen, építkezésekhez építettek ilyen hálózatot. A környezetvédelem előtérbe kerülésével viszont mások is felfedezték az ötletet. Németországban komolyan dolgoznak azon, hogy áramszedővel felszerelt teherautók vegyék át a szállítás egy részét, akár hosszabb távon is.

Orosz tehertroli Szentpéterváron. Fotó: Wikimedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.