Tudod, hol van Magyarország legöregebb fája?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ország legöregebb fáját Győr-Moson-Sopron megyében, Héderváron találhatod. A legenda szerint annyira öreg, hogy a rajta található mélyedéseket még Árpád fejedelem lovának kötőféke hagyta rajta. A fejedelem ugyanis állítólag ez alatt a fa alatt pihent meg 907-ben, mielőtt a pozsonyi csatába vonult volna.

A kutatók szerint a fa inkább 7-800 év körüli lehet, de ez is elképesztő kor, ha belegondolsz. Akkor is ott zöldellhetett már, amikor kihalt az Árpád-ház, és már akkor 200 éves lehetett, amikor Mátyás király uralkodott. Az elmúlt évszázadok persze nyomokat hagytak rajta. 2007-ben egy erősebb viharban annyira megsérült, hogy négy nagyobb ágából hármat letörött a szél. Akkor a helyiek összefogásával megmentették a fát. Amikor eltávolították az összes elkorhadt anyagot, a törzsön akkora rés keletkezett, amin bárki keresztülsétálhat. Sokan azt mondják, hogy egy időkapu nyílt meg ezzel, hiszen évszázados fába állhat bele az arra járó.

Az öreg tölgy a hédervári kápolna mellett. kép: Facebook/Hédervári Árpád-tölgy

A hédervári Árpád-fa egy kocsányos tölgy, a törzsének a kerülete több mint hét méter. A fa latin neve Quercus robur, ami latinul erőteljest, robosztust jelent. Ez a fa az élete végén járhat már, de azért még tavaly is kihajtott, sőt, ősszel még makkot is termett. (turistamagazin.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.