Trump szerint a bevándorlók megeszik a macskákat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Heves tévévitában akaszkodott össze az Egyesült Államok két elnökjelöltje, Kamala Harris jelenlegi alelnök és Donald Trump volt elnök. Harris a Demokrata Párt jelöltje, Trump a Republikánus Pártot képviseli.

A másfél órás ütközetben Amerika legfontosabb ügyei kerültek elő. A két versenyző a legutóbbi kutatások szerint fej fej mellett állt népszerűségben. A vitán múlhat, ki lesz az USA következő elnöke. A választást november 5-én tartják.

Donald Trump sajátos tábort épített maga mögé már első elnöksége előtt. Szavazóinak jelentős része összeesküvés-elméletekben hívő, megkeseredett, tanulatlan ember. Ők sokan vannak, és könnyen meg lehet őket hülyíteni. Ám ennek ára van: a nekik szóló szövegek a városlakók, az iskolázottabb közönség számára nagyon taszítóak.

A lapos Föld, ahogy a hívők elképzelik

Kamala Harris négy éve alelnök, de kevésbé ismert. Ez a szereplés fontos alkalom volt számára, hogy hozzáértő, hiteles, mérsékelt politikusként mutatkozzon be az amerikaiaknak.

Ebben a vitában is hamar előkerült ez a törésvonal. Donald Trump saját szavazóinak idegengyűlöletére próbált hatni. Azt mondta, hogy a Dél-Amerikából érkező bevándorlók

megeszik az amerikai polgárok kutyáit és macskáit.

A riporterek azonnal jelezték, hogy ez hazug mendemonda. Trump ezzel nyilván örömet szerzett a szélsőjobboldali választóknak, de sok szavazót veszített a normális emberek között.

Kamala Harris utalt arra, hogy Trumpot épp az ilyesmik miatt kinevetik és lenézik a világ vezetői. Trump erre válaszul azt hozta fel, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök őt támogatja. Különös volt, hogy Orbánt az angol „strongman”, vagyis körülbelül „hadúr” kifejezéssel írta le. Ezt nem demokratikus vezetőkre szokták használni, hanem afrikai és ázsiai főnökökre, akik erőszakkal uralkodnak.

Fontos vitatéma volt az abortusz kérdése. A demokraták, Kamala Harris pártja nyíltan amellett áll, hogy a nők eldönthessék, meg akarják-e szülni a gyereküket. Trump helyzete nehezebb. Táborának egy része mélyen vallásos és elutasítja az abortusz minden formáját. A volt elnök úgy próbálta megúszni a témát, hogy a tagállamoknak adja a döntés jogát. Ugyanakkor azt a képtelen hazugságot is elsütötte, hogy a demokraták a már megszületett

csecsemőket is kivégeznék.

Ez szintén nem lesz hihető a választók többségének, és bohócot csinál Trumpból. A saját hívei viszont nyilván tapsolnak.

A gazdaság ügyében Trump azt mondta, hogy a demokraták mindent szétromboltak, Amerika a halálán van, és mindenki éhezik. Harris arról beszélt, hogy több lehetőséget fog adni a kisvállalkozásoknak és startupoknak, vagyis új kezdeményezéseknek. A demokrata jelölt általában a jövő és a múlt szembeállításával jellemezte kettejük harcát, ahol Trump képviseli a múltat.

Trump Putyinnal 2019-ben, elnökként. Fotó: Wikimedia

Harris nyíltan kiállt az ukránok védekező harcának támogatása mellett. Trump azt mondta, a háborút be kell fejezni. Ez nagyon sokba kerül Amerikának, és Európának is többet kellene fizetnie. Az atomháború lehetőségével is riogatott. Arról viszont nem beszélt egyértelműen, hagyná-e nyerni az oroszokat.

Taylor Swift Harrisre szavaz

Mindkét jelöltet alaposan felkészítették a vitára, és egyikük sem vétett olyan hibát, mint a legutóbbi találkozón Joe Biden. Donald Trump beszélt ugyan nyilvánvaló zöldségeket, de nem fagyott le és nem felejtette el, miről is akart beszélni. Harris az első néhány percben láthatóan ideges volt, de aztán belelendült a harcba.

Taylor Swift. Forrás: Facebook
Taylor Swift. Forrás: Facebook

A vita után Taylor Swift énekesnő, az egyik legnépszerűbb celeb Instagram-posztot tett közzé. Ebben azt írja, Harrisre fog szavazni, mert az országnak nem káosz, hanem nyugalom kell. És hogy olyan ügyekért harcol, amik érdemesek a támogatásra.

A jelöltek tévévitája elmaradhatatlan része az amerikai választásoknak. Magyarországon utoljára csaknem húsz éve, 2006-ban volt ilyen vita. Akkor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vitatta meg a jövőt. A választás Orbán vereségét hozta, aki azóta elzárkózott minden vitától, választás előtt és máskor is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.