Tovább dagad a HÉV-botrány, robotkarmester vezényelt – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

„Járműhiány van, döntés még nincs, megoldás viszont lesz, röviden így tudnám összefoglalni a helyzetet. Az, hogy a HÉV-flotta elöregedett, nem két napja vagy két éve derült ki, hanem évtizedek óta kiszámíthatóan tudni lehet” – mondta a HÉV-járatritkításaival kapcsolatban a MÁV új vezérigazgatója, Hegyi Zsolt az Indexnek. Mint megírtuk, múlt héten rúgták ki az előző vezetőt, nem sokkal azután, hogy kiszivárgott a járatritkítások terve. Hegyi állítja, hogy kétmilliárd forint értékű beruházást tervez a kormány a MÁV-HÉV vonalakra, amikkel a közlekedést javítanák. (Index)

Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés alá rendelt Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottság elnökeként összehívott egy rendkívüli ülést a HÉV-ügy miatt. Erre meghívták Lázár János közlekedési minisztert és az új MÁV-HÉV vezérigazgatót is, de egyikük sem ment el. Ahogyan a bizottság fideszes tagjai is távol maradtak. A bizottság nemmel szavazott a HÉV-es járatritkításra. Ez Vitézy előterjesztésén belül volt, amiben több javaslattal is élt a közlekedéssel kapcsolatban. Vitézy javaslatait az összes jelenlévő, azaz a TISZA-párt és a Párbeszéd (Karácsony Gergely pártja) tagjai is támogattak. Csak néhány pont vezetett kisebb vitához, főleg amik a fejlesztések finanszírozásával voltak kapcsolatosak. Vagyis hogy a fővárosi vagy az államkassza állja majd a tervek megvalósítását. (HVG)

„Mindenkit el tudnak látni a magyar egészségügyben, csak az ellátás pontos időpontja a kérdéses” – ezt a válasz kapta a Népszava a Belügyminisztériumtól, miután az állami egészségügy rossz helyzetére kérdeztek rá. Szerintük nincsenek olyan ellátási problémák, amik miatt magánszolgáltatókat kellene használni. A kérdéseket egyébként egy olyan jogszabály-tervezet miatt tették fel, ami jelen állása szerint több lehetőséghez juttatná a magánszolgáltatókat, vagyis adóforintokat is kapnának, hogy végezhessenek tb-alapon olyan ellátást, ami itthon hiányzik (például külföldről lehet csak beszerezni). Tehát az állam ezzel azt mondaná, hogy fizess magánorvost, ha ellátást akarsz. (Népszava)

Luxemburgban gyűltek össze az Európai Unió külügyminiszterei. A tanácskozás fő napirendi pontja az orosz-ukrán háború. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: nagy a baj, és még sokkal nagyobb lehet, mivel az oroszok egyre nagyobb erőket mozgósítanak. Szijjártó hozzátette, hogy itt lenne az ideje a békepárti megközelítésnek, mert szerinte jelenleg „háborúpárti” többség van az Európai Unióban. (A magyar kormány azokat nevezi háborúpártiaknak, akik Ukrajna védekezését segítenék.) Szijjártó egyébként múlt héten idén sokadjára Moszkvában volt, ahol interjút is adott az orosz állami hírügynökségnek. Az interjúnak azt a címet adták, hogy „Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett”. A külügyminiszter szóvivője ma azt mondta a Telexnek, hogy kiforgatták Szijjártó szavait, ő ilyet nem mondott. (HVG / Telex)

Forrás: Donald Trump / Facebook
Forrás: Donald Trump / Facebook

Töltött fegyver birtoklása miatt tartóztattak le egy férfit Donald Trump republikánus-jelölt szombati, kaliforniai gyűlésének közelében. Nagy kapacitású tárat is találtak a Las Vegas-i férfinál. A hatóságok szerint az eset nem befolyásolta a gyűlés és Trump biztonságát. Vagyis úgy vélik, nem merényletet akart elkövetni az illető, akit másnap szabadon is engedtek. A félelem azonban nem véletlen. Trump ellen már két merényletkísérlet is volt, mióta újra elindult az elnöki székért Amerikában. Az elsőben el is találták a fülét. (MTI/Kispolgár)

Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson. Forrás: Nobelprize.org
Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson. Forrás: Nobelprize.org

Daron Acemoglu, Simon Johnson és James Robinson kapják a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Mindhárman az USA-ban dolgoznak, és a társadalmi intézmények és az országok jóléte közötti összefüggéseket vizsgálják. Ezért is kapták az elismerést. Tudományosan is rámutattak, hogy a kizsákmányolt emberek nem fognak jól termelni. Vagyis az ilyen országok gazdasága nem ért el akkora növekedést, mint a szabadabb államok. (Qubit)

Megint drágul a benzin. Literjéért három forinttal kell többet fizetni, mint múlt héten. Már akkor is emelkedett az ár, a benziné nyolc forinttal, a gázolajé pedig tízzel. A héten a gázolaj már nem drágul. Az üzemanyagárak emelkedése általában azt jelenti, hogy drágul az áruszállítás is, ezzel pedig általános áremelkedések is lehetnek. (24.hu)

Hétvégén mutatkozott be az első robotkarmester Drezdában. A MAiRA Pro S első fellépésén olyan zenéket játszottak, amiket kifejezetten a robotnak fejlesztettek, és amiket emberi karmestereknek lehetetlen levezényelni. A drezdai Sinfoniker művészeti vezetője, Markus Rindt elmondta, nem az ember helyettesítése a cél, hanem nagyon komplex zenék előadása. A koncertnek egyébként csak a felét vezényelte a robot. MAiRA Pro S-t akcióban ide kattintva nézhetitek meg. (Deutsche Welle)

Forrás: Youtube
Forrás: Youtube

Sokan izgultak az Egyesült Államokban azért a házért, amit tulajdonosa elég fura módon igyekezett óvni a Milton hurrikántól. Pedro Caceres azt a megoldást választotta, hogy sárga hevederekkel földhöz szíjazta a házát. Most a férfi lánya egy videóban megmutatta, apja megoldása működött, ugyanis csak kisebb károkat szenvedett a ház. Azt nem tudni, hogy Pedro elhagyta-e a házat, ahogyan kérték tőle a hatóságok hurrikán idejére. Reméljük, igen, mert kockáztatni ilyenkor nem szabad. (TikTok/ 444)

Futka és a zsaruk. Forrás: Fejér vármegyei rendőrség
Futka és a zsaruk. Forrás: Fejér vármegyei rendőrség

Emut fogtak a rendőrök Gárdonyban. A jószág fel-alá grasszált, a helyiek ezért szóltak a rendőröknek, akik Futkának keresztelték el, majd Facebook-posztban keresték a gazdiját: „Nem hiányzik az emu otthonról? Keressük Futka gazdáját!” Állítólag már elő is került, és a helyi lovardából viszi haza Futkát, akire eddig ott vigyáztak. (Facebook)

(Kiemelt kép: a robotkarmester. Forrás: Deutsche Welle)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."