„Tizenhat tonnát raksz és mennyi a bér?”

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha a 19. században élnél, egyáltalán nem lenne magától értetődő, hogy hétfőn felkelsz, elmész az iskolába, aztán a hétvégén pedig kipihened magad. Sokkal valószínűbb, hogy dolgoznod kellene, vagy egy gyárban, vagy a földeken, ahol a szüleid is. A munka napi 10-16 órán át tartana, szombaton is. És nem lehetne panaszkodni, mert örülni kellene, hogy van hol dolgozni, hogy legyen pénz ételre.

Gyerekek dolgoznak egy amerikai gyárban, 1908-ban. kép: wikipedia

Amikor elkezdődött az ipari forradalom, egyre többen költöztek be a városokba, hogy a gyárakban dolgozzanak. Viszont ahogy fejlődött a technológia, újabb és újabb gépek léptek szolgálatba, a munkások pedig egyre nehezebb helyzetbe kerültek. Hiszen kiderült, hogy sok esetben helyettesíthetők. Ezért elkezdtek olyan csoportokba tömörülni, amikben együtt léphettek fel az érdekeik védelmében. Például közösen tárgyalhattak a munkabérről, vagy a munkaidő hosszáról. De közösen próbáltak tenni valamit a betegek segélyezéséért is.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás

Olyan is volt, amikor a gyártulajdonos a munkások mellé állt, de persze ez egyáltalán nem volt gyakori. De az első jelentős lépés a munkások jogaiért pont egy tőkés nevéhez köthető. 1817-ben a brit Robert Owen, egy posztógyár örököse közzétette a munkásai követeléseit, például azt, hogy a munkaidő jelentősen csökkenjen le. Ő volt az első ismert gyáros is, aki nem alkalmazott 10 évesnél fiatalabb gyereket és aki akkor is fizetett a dolgozóinak, amikor épp nem volt munka a gyárban. És ugyan nem rögtön, de a hatására néhány évvel később Angliában napi 10,5 órára csökkentették a munkaidőt.

A munkások egyik legfőbb fegyvere a sztrájk lett, azaz közösen megtagadták a munkát, ha nem sikerült megegyezni a tulajdonossal. Mivel sokszor jóval nagyobb veszteséget jelentett a gyárnak a leállás, mint a béremelés, ezért a sztrájk egészen hatásos fegyvernek bizonyult. De csak akkor, ha sokan sztrájkoltak. Épp ezért egyre szervezettebbé váltak a munkáscsoportok, ebből pedig megalakultak az első szakegyletek.

Sakkozó fegyvergyári munkások sztrájk idején 1917-ben. kép: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Magyarországon először 1848-ban, a forradalom után alakult ilyen. Ekkor a nyomdászok közösen fordultak az új magyar kormányhoz béremelésért. A nyomdászok sztrájkját nagyon el akarták kerülni, nélkülük ugyanis nincs újság, máshonnan viszont nem lehetett hírekhez jutni. A nyomdászokkal így maga a miniszterelnök, Batthyány Lajos is tárgyalt. 1848. május 13-n megszületett a megállapodás, miszerint egyenlő bért kap az összes magyar nyomdász. Ez volt az első magyar kollektív szerződés.

A szervezetekbe tömörült munkások még tovább erősödtek azzal, hogy egyre többször összeálltak egy-egy közös ügyért. Az első jelentős sikeres együttműködés Ausztráliában történt, ahol 1856-ban Melbourne-ben együtt tüntettek a kőművesek és az építőmunkások. Így sikerült elérni, hogy az egész kontinensen 8 órára csökkentsék a napi munkát. Ez volt az első olyan komolyabb megmozdulás, ami után nem rúgtak ki senkit. Ez is a közös fellépés érdeme volt.

Az ausztrál sztrájkolók követelése: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. kép: wikipedia

Éljen május elseje!

Május elseje azért lett a munka ünnepe, mert 1886-ban ezen a napon kezdődött az addigi legnagyobb sztrájk, az amerikai Chicagóban. A cél itt is a 8 órás munkaidő bevezetése volt. A sztrájk több napig tartott, és 350 ezer munkás vett részt rajta. A sztrájkolók nagygyűlését azonban megzavarták, a kivezényelt rendőrök közé bombát dobtak, akik erre elkezdték lőni a tömeget. 11 halálos áldozata volt ennek a zavargásnak. 3 évvel később Párizsban gyűltek össze a munkásszervezetek képviselői, és ott döntötték el, hogy a chicagói esetre emlékezve május 1-ét a munka ünnepévé teszik. (Nem sokkal később ugyanezek a küldöttek állapodtak meg a nemzetközi nőnap bevezetéséről is.)

A szakegyletek vagy szakszervezetek, ahogy egyre többször nevezték őket, tehát egyre erősebbek és egyre szervezettebbek lettek. Ez persze azon is múlt, hogy melyik országban működtek. Nálunk például 1890-ben már a legtöbb szakmának voltak országos szervezetei. Ezek újságokat működtettek, sportegyesületeket alapítottak, és egyre többször működtek együtt a politikával is. A szakszervezetek hagyományosan jó kapcsolatot ápoltak a munkáspártokkal vagy a szociáldemokrata pártokkal. Nemcsak a béremelésért küzdöttek, hanem a jobb munkakörülményekért is. Ezenkívül oktatást szerveztek és kulturális eseményeket rendeztek a tagjaiknak.

A második világháború után, a szocializmus idejében a magyar szakszervezeteket államosították. Ekkor alakult a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT), amit az állam tartott a felügyelete alatt. Ebben az időszakban, pláne az 1956-os forradalom után elképzelhetetlen lett volna sztrájkolni, a szakszervezetek pedig túl sok vizet nem zavartak. Talán a legtöbbet azzal tették a munkásokért, hogy az üdülőikben olcsón lehetett nyaralni. A május elsejéket viszont nagy felvonulásokkal ünnepelték.

Felvonulás a mai Ötvenhatosok terén, az akkori Felvonulási téren 1979-ben. kép: Fortepan/Gábor Viktor

Mi lett a szakszervezetekkel?

A rendszerváltás után aztán újjáalakult egy csomó szakszervezet, de a háború előtti fényüket nem igazán tudták visszaszerezni. Volt ugyan néhány komolyabb megmozdulás, de kevesen akartak szakszervezeti tagok lenni. Ráadásul 2011-ben az új Fidesz-kormány úgy alakította át a törvényt, hogy sztrájkolni azóta gyakorlatilag nem lehet. Így nálunk ma szinte elképzelhetetlen, hogy több százezer ember vonulna az utcára egyszerre a szakszervezetek kérésére, ahogy az például Franciaországban rendszeresen előfordul. Ma az is lehetetlen a sztrájktörvény miatt, hogy leálljon az összes iskola vagy ne induljanak el a buszok, vonatok.

Vasutassztrájk miatt nem járnak a vonatok -2009, Nyugati Pályaudvar. kép: wikipedia

A dolgozókat ma nem igazán tudja megvédeni a szakszervezet, ezért sokan inkább nem állnak bele a tiltakozásba, nehogy kirúgják őket. Az állami szektorban azért még van egy kis erő a közös fellépésben. Nemrég például az Operaházban sikerült eredményt, azaz főleg béremelést elérni, de a tanárok ezt már kevésbé mondhatják el magukról. A vállalkozásoknál, gyáraknál pedig ma szinte lehetetlen szakszervezetet alakítani. Ha mégis vannak, azok többnyire súlytalanok. Vannak ugyan ágazati szakszervezetek, amik nemcsak a gyáron belül működnek, hanem egy egész iparág dolgozóit fogják össze, de az erejük nekik is kicsi.

 

Kiemelt kép: szakszervezeti gyűlés 1958-ban. Forrás: Fortepan/Bolvári László

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.