Tíz útravaló Szlovákiából

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Budapestről és Észak-Magyarországról a legközelebbi külföld Szlovákia, talán te is egy óra autózással odaérsz, ha kedved támad. És sok mindenért érdemes odalátogatni – akár csak egy kiadós, jó ebédért, és utána egy finom zmrzlináért. Vagy mert Izland túl messze van.

Főváros: Pozsony (Bratislava)
Terület: 49 000 km² (kb. fél Magyarország)
Népesség: 5,4 millió

1. Egyszerre ősi és új

A modern Szlovákia fiatal ország, 1993-ban jött létre a volt Csehszlovákia békés kettéválásával. A szlovákok szláv ősei viszont jó ötszáz évvel a magyarok előtt már itt voltak. Különféle birodalmak részeként éltek, majd a terület csaknem ezer évig a Magyar Királysághoz, illetve a Habsburg-monarchiához tartozott. Csehszlovákia az első világháború után jelenik meg a térképen.

2. Megértjük egymást

Bár Trianon meg egyéb sérelmek miatt még ma is vannak ellenérzések egyes magyarokban és szlovákokban, kutatások szerint a szlovákok állnak legközelebb a magyarokhoz gondolkodásban és értékrendben. Sokat tanultunk egymástól a konyhaművészet, zene és tánc, népművészet területén. A két nép alaposan össze is keveredett. Az egyik leggyakoribb magyar vezetéknév, a Tót(h) szlovákot jelent. A Szlovákiában élő magyarok közül sokan szlovák házastársat választanak, az ottani magyarok fontos szereplői a politikai, tudományos és művészeti életnek. Az országban egyébként körülbelül 400 ezer magyar él.

3. Sztrapacska!

A magyarok nagy része imádja a szlovák konyhát, mert jóízű, laktató, súlyos ételeket főznek. A legismertebb a juhtúrós-szalonnás krumpligaluska, amit mi sztrapacskának nevezünk. Igaziból Szlovákiában a strapačky a káposztás változat, a juhtúróst brindzové halušky néven kell kérni. De ha átugrasz a határon sztrapacskázni, mindenki érteni fogja a magyart. Erősek ezenkívül mindenféle sajtban, gombás és vadételekben, kolbászokban. És borral is ellátják magukat.

A Kék templom Pozsonyban. Fotó: Ank Kumar / Wikimedia

4. Bratislava, Pozsony, Pressburg

Ez mind ugyanaz a város szlovákul, magyarul és németül, Szlovákia fővárosa. Egyedülálló abban, hogy egyszerre két szomszéddal is határos, Magyarországgal és Ausztriával. Bécstől csupán 60 kilométerre van, így sokan járnak át dolgozni az osztrák fővárosba. Pozsony a Magyar Királyság fővárosa is volt egy időben, az ottani Szent Márton-székesegyházban királyokat koronáztak. Egyik nevezetessége a mézeskalács-szerű Kék templom, amely a magyar Lechner Ödön alkotása. Jóval kisebb Budapestnél, viszont ott a Duna mentén nem autópálya van, hanem sétányok, ahol szívesen napoznak és szórakoznak a városlakók. Van továbbá egy hídja, amelyiknek a tetejére ufó alakú kilátót építettek.

5. Világhírű unokák

Egy ilyen apró országban nem könnyű elérni a világsikert, de sok hírességben folyik szlovák vér. Innen származott a színész Angelina Jolie nagyapja, Audrey Hepburn és a zenész Jon Bon Jovi nagymamája. Szlovák volt Andy Warhol anyja, és Ivan Reitman rendező szülei. Őt elsősorban a Szellemirtók filmsorozat alkotójaként ismerjük.

6. Gejzír

Ha csak gejzírt nézni mennél Izlandra, ne fáradj a repüléssel. A szlovákiai Herl’any városában (magyar nevén Ránkfüreden) található az egyetlen európai gejzír Izlandon kívül. A vízsugár 30 méter magasra tör fel, de csak másfél naponként, úgyhogy érdemes előre megnézni a menetrendet.

Az Ördögszikla. Fotó: KamNaVylet.sk

7. Medvék minden mennyiségben

Szlovákia felét erdő borítja, az egyik legzöldebb európai ország. Ezért is népszerű a gombászat, és persze a vadászat is. Ám az ottani erdőjáróknak észben kell tartani, hogy elég sok a medve. Legalább ezer, de lehet, hogy háromezer mackó is él a hatalmas erdőségekben. Előfordul néha az is, hogy emberre támadnak, de a helyzet nem annyira súlyos, mint Romániában. A szlovák hegyek vonzereje egyelőre bőven legyőzi a medveparát, rengeteg külföldi turista is járja a tájat. Például hogy megnézzék az Ördögsziklát, egy különleges természeti képződményt.

8. A 3000 éves játékkocsi

Itt találták Közép-Európa legrégibb játékszerét, egy négykerekű kiskocsit. Egy 3000 éves sírból került elő, ma Kassán tekinthető meg. Szlovákia területe legalább a korai kőkor óta lakott, a legrégebbi leletek 270 ezer éves szerszámok. Ehhez képest a szintén itt kiásott, mamutcsontból faragott nőalak szinte új: 25 ezer éves.

9. Több mint egymillió autó évente

Csehszlovákiában mindig a cseh terület volt az ipar fellegvára. Ezért a fiatal Szlovákiának elég mélyről kellett felépítenie a gazdaságát. A legnagyobb sikert az autóipar hozta: ma több autót gyártanak, mint Magyarország. Körülbelül 1,2 millió Kia, Volkswagen, Audi, Peugeot és Citroen gurul ki a szlovák gyárakból egy évben, de gyártanak Porche, Land Rover és Lamborghini modelleket is. A magyar gyárak egyébként 800 ezer kocsit készítenek évente.

Fotó: Zmrzlina u Marecka, Facebook

10. Zmrzlina!

A szlovák és a cseh nyelv hasonlít, de nem azonos. Mindkettő szörnyen néz ki elsőre a magyar szemnek, mert igen takarékosan bánnak a magánhangzókkal, mintha fizetni kéne értük. A fagylalt például szlovákul zmrzlina, a hegy vrch. A rajzfilmbéli Kisvakond pedig a csehszlovák eredetiben Krtek – de ez a figura ma inkább a cseheké.

+1. Címlapképünkön: Európa legszebb panorámájú vécéje.

A Magas-Tátrában, a Tengerszem-csúcson áll egy vendégház, a gyönyörű táj sok turistát vonz ide. A háznak azonban nincs saját vécéje, hanem jóval távolabb tőle épült egy budi a sziklákra. Ennek egyik fala üveg. Így valószínűleg ez a legnagyszerűbb kilátást nyújtó vécé a földrészünkön. Tavaly egy viharban összedőlt, ami csak tovább növelte hírnevét, így hamar újjáépítették.

Korábban írtunk nektek Dániáról, Horvátországról, Indiáról, Németországról, Franciaországról, Lengyelországról, Romániáról, Kínáról és Portugáliáról is. Írjátok meg, ha van olyan ország, amiről szívesen olvasnátok még! Ehhez a címlapon a bal oldali menüben találjátok az üzenőgépet.

Kiemelt kép: Budi a Tengerszem-csúcson. Fotó: Jacek Bednarek

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!