Tíz útravaló Olaszországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Olaszország sok magyar kedvelt úticélja. Kulturálisan, építészetileg, konyhájában nagyon gazdag ország. Ezért most innen hozunk nektek útravalókat. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük.

Főváros: Róma
Lakossága: 58,94 millió fő
Terület:  302 073 négyzetkilométer (kb. háromszor akkora, mint Magyarország)

1. Az egyik legfiatalabb európai ország

Hiába van az egyik legrégebbi történelme, maga Olaszország csak 1861 óta létezik. A Római Birodalom bukása után a mai Olaszország területét sok-sok független államra osztották, és ez 1861-ig így is maradt. Róma viszont majdnem 3000 éves, Krisztus előtt 753-ban alapították. A Római Birodalom évszázadokig uralta Európát és Afrika egyes részeit is.

2. Itt van a legtöbb UNESCO világörökségi helyszín

Légi felvétel Velence városáról. Forrás: Wikipédia
Légi felvétel Velence városáról. Forrás: Wikipédia

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A világörökségi helyszínei kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek. Olaszországban van a legtöbb, összesen 58, Kína áll a második helyen 56-tal. Az 58 helyszínben benne van Velence, Verona (ahol a Rómeó és Júlia játszódik, Shakespeare sok művének helyszínéül választotta Olaszországot), Firenze és Nápoly történelmi belvárosa és Róma a Colosseummal.

3. Három aktív vulkánja van

Szicíliában van az Etna, amely legutóbb 2021-ben tört ki, a közelében pedig a Stromboli. És a harmadik a Vezúv, ami arról híres, hogy 76-ban megsemmisített egy teljes várost, Pompeiit. Az emberek és épületek öt méter hamu alá kerültek, és évszázadokkal később szinte érintetlenül találták meg a várost, és ezzel sok mindent megtudtak a régészek az ókori Rómáról. Mind a három vulkán aktív, bár a Vezúv utoljára 1944-ben tört ki.

4. Olaszországon belül van a világ legkisebb országa

Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia
Vatikánváros, a Szent Péter tér. Forrás: Wikipédia

Ez a Vatikánváros, amiről már írtunk nektek korábban. 0,44 négyzetkilométer a területe. Összehasonlításként: a Margit-sziget területe körülbelül 0,96 négyzetkilométer. Államfője a pápa, aki a katolikus egyház feje. Azért lett külön ország (állam), hogy az egyháznak biztosítsa a teljes függetlenséget nemzetközi téren is. Vatikánváros lakossága 800-900 fő és csak a papság, a vatikáni dolgozók és a svájci gárda tagjai lakhatnak itt. A svájci gárda a pápa testőrségét ellátó kis katonai alakulat.

5. Innen ered a fasizmus

Ez a szélsőséges nacionalizmus egyik formája. A nacionalizmus a nemzeti identitás elsődlegességének elve. A legkorábban kialakuló fasizmus az olasz volt, vezetője pedig a diktátor, Benito Mussolini. 1922-ben szerezte meg a hatalmat, és a második világháború végéig meg is tartotta. Nézetei hasonlóak voltak Adolf Hitlerével. A fasiszta mozgalmak közös vonásai, hogy erőszakos eszközökkel működnek, ezekben a rendszerekben az állam mindenek felett áll, a vezető diktátor megkérdőjelezhetetlen, és a saját etnikum (faj) felsőbbrendű. Ez utóbbi főleg a német fasisztákra volt jellemző, akik emiatt üldözték a zsidókat, cigányokat és az eltérő szexuális beállítottságú embereket. Az olasz fasizmus fajüldözéssel jóval kevésbé foglalkozott.

6. A zene nyelve az olasz

A gyors zenét vidáman, vagyis allegro játsszák, a lassú zenét adagio. A legelső nyomtatott kottakiadvány olaszul jelent meg, mert a nyelv elég fejlett volt a zene körülírására. És nemcsak ebben, hanem a műfajokban is. Itt alakult ki az opera, a concerto, a kantáta.

Michelangelo: Részlet a Sixtus-kápolnából: Ádám teremtése. Forrás: Wikipédia
Michelangelo: Részlet a Sixtus-kápolnából – Ádám teremtése. Forrás: Wikipédia

Az olaszok kultúrája rendkívül sokszínű. Innen származik sok, korszakalkotó művész, mint Leonardo da Vinci, Botticelli, Michelangelo, vagy az Isteni színjáték írója, Dante Aligheri is. A filmművészetnek is sokat adtak, Sophia Loren, Gina Lollobrigida és a már elhunyt Marcello Mastroianni korszakuk legnevesebb színészei közé tartoztak. És Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli is olasz volt.

7. Legalább évi egymillió eurót (371 millió forint) dobnak a Trevi-kútba

A Trevi-kút. Forrás: Wikipédia
A Trevi-kút. Forrás: Wikipédia

Rómában található a világ egyik legismertebb, barokk szökőkútja. Azért dobálnak pénzt bele a turisták, mert a monda szerint aki bedob egy érmét, az még biztosan visszatér Rómába, az „örök városba”.

8. A pasta a minden

Az olaszok rendkívül büszkék a tésztáikra. Közel 350 féle tészta van, amit fő- és előételnek is esznek. Nagyon kényesek a tésztára, rosszul vannak például attól, ha valaki a frissen főtt tésztára a szűrésnél vizet ereszt. Vagy ha a spagettit valaki kettétöri. És ha kanállal és villával eszi.

9. Pinokkió is olasz

A Pinokkió kalandjait (Le avventure di Pinocchio) Carlo Collodi írta 1881-ben. Pinokkió az orráról lett híres. A mesében akárhányszor hazudott, nőtt az orra.

10. A világ egyik kék zónája itt van

Az olaszországi Szardínia szigete az egyik kék zóna. A kék zónák azok a helyek, ahol az emberek nem csak nagyon hosszú életet élnek, hanem sokáig egészségesek is. Ami közös bennük, hogy rengeteg helyben termesztett zöldséget és gyümölcsöt esznek, de szeretik a hüvelyeseket is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.