Tíz útravaló Németországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az országokat bemutató cikksorozatunkban ezúttal Németországról mesélünk olyasmiket, amiket nem biztos, hogy a suliban is tanultok. Korábban már olvashattatok Dániáról, Horvátországról , Indiáról és Franciaországról is. Ha még nem tettétek, de érdekel benneteket valamelyik, az országok neveire kattintva pótolhatjátok.

Főváros: Berlin
Lakossága: 83,2 millió fő
Terület:  357 592 km² (kb. négyszer akkora, mint Magyarország)

1. Rengeteg hírességet adtak a világnak, nézzük elsőnek a művészeket

Német volt Johann Wolfgang Goethe, a világirodalom egyik leghíresebb alakja. Nemcsak író, de természettudós és grafikus is volt. A Grimm fivérek is Németországban születtek, akik a mi gyerekkorunk legnépszerűbb meséit szolgáltatták (mint a Jancsi és Juliska, Hüvelyk Matyi vagy A békakirályfi). Szintén német a szerzője az irodalom egyik leghíresebb művének. A német zsidó kislány, Anne Frank a második világháború alatt Hollandiában írt naplót, és abból született meg később az Anne Frank naplója. Anne és nővére Hitler bergen-belseni haláltáborában halt meg 15 évesen.

Anne Frank. Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Immanuel Kant és Friedrich Nietzsche filozófusok világszerte ismertek és munkájuk a mai napig meghatároz irányzatokat és művészeket. Kant volt, aki az érzelmet és az értelmet próbálta közös nevezőre hozni műveiben. Nietzsche pedig erősen kritizálta a vallásokat, és az individualizmus (az a gondolkodásmód, amiben az ember áll a középpontban a saját, egyéni céljaival minden felett) megteremtője volt.

Karl Marx is német volt, ő a marxizmus ihletője, ő írta a Kommunista kiáltványt. A marxizmus a kommunista világnézet elmélete. E szerint a kommunizmus olyan társadalmi formát jelent, amelyben az emberek szükségleteiknek megfelelően kapnak az anyagi javakból. És nem tesznek köztük különbséget a vagyonuk alapján, vagyis egy osztálynélküli társadalmat álmodtak meg.

A komolyzenében Németország szuperhatalom. Német volt Beethoven, Bach, Mendelssohn, Brahms és Wagner is.

2. És akkor lássuk a feltalálókat

Német volt Johannes Gutenberg, a mozgatható betűelemes könyvnyomtatás feltalálója. Azért kell hangsúlyozni, hogy „mozgatható betűelemes”, mert előtte mások már kísérleteztek könyvnyomtatással, de ő volt az, aki a sorozatgyártást megvalósította. Fő műve a képekkel is díszített Biblia, amely 1450-1456 között készült.

Német volt a modern autótechnika úttörője is. Karl Benz először három-, majd négykerekű autót épített.

De németeknek köszönhetjük az aszpirint, a karabinert, a harmonikát, a röntgengépet (ami feltalálójáról, Wilhelm Conrad Röntgenről kapta a nevét) és a kontaktlencséket is.

3. Az Oktoberfest egy esküvőből nőtte ki magát

Az egyik bajor koronaherceg esküvőjét évente újraünnepelték, és ebből a szokásból nőtte ki magát a híres müncheni Oktoberfest. Évente több millióan látogatják, főleg sört isznak és híres német kolbászokat esznek. Németországban annyira szeretik a kolbászt, hogy több mint 1000 fajta van, különböző ízekben. Bajorországban (ez Németország legnagyobb tartománya, itt van München is) amúgy rengeteg sört isznak. Egy átlag bajor évi 150 liter sört fogyaszt. Németországban egyébként már 16 éves kortól lehet alkoholt fogyasztani, igaz, töményet nem, csak sört és bort.

Gasztronómiánál maradva: a németek nagyon szeretik a péksütiket, mint a perecet, és nagyon sok fogáshoz esznek savanyúkáposztát.

4. A gumimaci is német

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A gumimacikat Hans Riegel fejlesztette ki 1921-ben. Akkor kezdett el a zselatinos gyümölcs formátummal kísérletezni, amikor a szilárd cukorka verziói már nem fogytak olyan jól. Cége, a Haribo először a táncoló medve, majd az aranymedve nevet adta az édességnek. Ma is közel napi 80 millió gumimacit gyártanak le. És hogy miből vannak ezek az édes kis mackók? Itt már megírtuk.

5. Közel 20 ezer vár és kastély van Németországban

A németek imádtak várakat, kastélyokat építeni (hiszen császárság voltak) és sokat közülük a mai napig lehet látogatni. A neuschwansteini kastély alapján készült például a Csipkerózsika Walt Disney-verziójának kastélya. A sokat látogatott épületek között van a lichtensteini is, de a középkori, ma már főként romokból álló Frankenstein várat is sokan megnézik. Ez a helyszín ihlette Mary Shelley kultikus, Frankenstein című könyvét.

A neuschwansteini kastély (Forrás: Wikipédia)
A neuschwansteini kastély (Forrás: Wikipédia)

6. Több ezer fel nem robbant bomba rejtőzik az országban

Hiába telt el több mint 70 év a második világháború óta, évente közel 2000 fel nem robbant bombát találnak még mindig Németország-szerte. A háborúban ugyanis az amerikai és brit légierő tönkrebombázta a német ipart. Minden építkezés előtt fel kell tárniuk tűzszerészeknek a területet, nehogy katasztrófával végződjenek a munkálatok. És hiába van már béke, a német tűzszerészek az egyik legaktívabbak Európában.

7. Ők vezették be a nyári időszámítást

1916-ban, az első világháború kellős közepén a Német Császárság vezette be elsőként ezt a rendszert. Azóta többen átvették és ma már a Föld népességének közel negyede él így. A célja az volt, hogy a háború alatt takarékoskodjanak a kőszénnel és kőolajjal, amit fűtéshez és villanyhoz használtak.

8. 414 állatkertjük van

Több, mint az Egyesült Államokban, aminek a területe a sokszorosa Németországénak. A legrégebbi és legnagyobb a berlini állatkert. És a világon a legtöbb állatfaj ebben található meg. Pontosan 19 500 állat és 1500 különböző faj.

9. Területének harmadát erdők borítják

Pontosabban 11,4 millió hektárnyi erdő. Itt van a híres Fekete-erdő Baden-Württembergben. Innen ered a Duna. Azért lett a terület neve Fekete-erdő, mert nagyon sok sötét fenyőfa van itt. Területre sem kicsi, 6009 négyzetkilométer (összehasonlításként a Mátra 900 négyzetkilométeren terül el).

10.  Itt állították fel az első karácsonyfát

Vagyis a legkorábbi írás egy feldíszített fenyőfáról az 1500-as évekből, Németországból származik. A legenda szerint Luther Márton egy este meglátta, hogyan világítják meg a fákat a csillagok, és ez annyira megtetszett neki, hogy gyertyákat helyezett egy fenyőre karácsonykor. Luther Márton egyébként hitújító volt, aki mozgalmat szervezett a kereszténységen belül a katolikus egyház hibáival és visszaéléseivel szemben. Később Ulrich Zwingli, majd Kálvin János Svájcban is elindította új, független vallási mozgalmát. Ők lettek a kereszténységen belül a protestánsok.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.