Tíz útravaló Lengyelországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Utazz velünk! Hétvégéken bekukkantunk egy-egy érdekes országba, és megmutatunk belőle annyit, amit egy tízperces teleportálással lehet. Most régi barátunkat, Lengyelországot keressük fel. Polak, Węgier, dwa bratanki – lengyel s magyar két testvér, tartja a mondás. De mit látunk és mit eszünk náluk?

Főváros: Varsó
Lakossága: 38 millió
Szövetségek: EU, NATO
Terület: 3 és fél Magyarország (322 ezer km²)

1. Kopernikusz lengyel származású volt

Mikołaj Kopernik, vagy Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász volt, aki 1532-re kidolgozta a heliocentrikus világképet, azaz hogy a Föld és a bolygók keringenek a Nap körül, a Hold pedig a Föld körül. Ezzel a tudással a középkor végét jelentő tudományos forradalmat is elindította.

2. Mezei népek

A legelfogadottabb vélemény, hogy az ország neve – Polska – a polán szláv törzs nevéből ered. Az etimológia (a szóeredettel foglalkozó tudomány) szerint viszont az ő nevük a pole, vagyis mező szóból lett, tehát ők a mezők lakói. A mi „lengyel” kifejezésünk valószínűleg ószláv eredetű, a „lendo” szintén síkságot, fátlan területet jelentett.

3. II. János Pál pápa lengyel volt

Lengyelország egy pápát is adott a világnak, Karol Józef Wojtyła személyében, aki a II. János Pál nevet viselte. 1978-tól haláláig, 2005-ig volt a katolikus egyház feje. A lengyelek sokáig, még a szocializmus alatt is ragaszkodtak a katolikus hithez. Az egyház befolyása az utóbbi évtizedekben kezdett csökkenni, főleg a fiatalok hagyják el a vallást.

II. János Pál. Fotó: Vatican News

4. Sivatagja is van

Európa legnagyobb sivatagja a Błędowi sivatag, amit Lengyel Szaharának is hívnak. A 32 négyzetkilométernyi futóhomok emberi tevékenység, erdőirtások hatására alakult ki. A 20. század elején még délibábok és homokviharok is voltak ezen a területen, illetve hogy kiképzőterepként szolgált a II. világháború alatt a német Afrika-hadtest gyakorlásához.

Fotó: Wikimedia Commons / Jakub Hałun

5. Európa első, a világ második írott alkotmánya a lengyel

1791. május 3-án iktatták be az első lengyel alkotmányt, ami a kontinensen az első írott alkotmány volt, a világon pedig a második az Egyesült Államok alkotmánya után. Csak 14 hónapig élt, aztán szomszédai, Ausztria, Poroszország és Oroszország felosztották az országot. Lengyelország 123 évvel később, 1918-ban nyerte vissza függetlenségét az I. világháború végén. Aztán a II. világháború első áldozata lett.

6. Az első női Nobel-díjas

Maria Skłodowska-Curie fizikus és vegyész, aki kétszer is kapott Nobelt, egyszer férjével megosztva a fizikait, majd Pierre Curie halála után már egyedül dolgozott, és elnyerte a kémiai Nobel-díjat is. Nevéhez fűződik a radioaktivitás felfedezése. 66 évet élt, halálát pedig minden bizonnyal az okozta, hogy sugárzó anyagokkal dolgozott akkor, amikor még nem tudhatta, hogy mennyire veszélyesek.

7. A vezetéknevek nemek szerint változhatnak

Csakúgy, mint az oroszban, a lengyelben is változhat egy vezetéknév attól függően, hogy nőé vagy férfié. Ez főleg a -ski-re végződő családneveknél igaz. Például ha a vezetéknév a Nowak, akkor nem változik, viszont a Kowalski nő esetén Kowalska lesz.

8. A világ legnagyobb téglavára Lengyelországban van

A marienburgi (malborki) vár a XIII. században épült, a világ legnagyobb téglából épült vára. Az erődítmény a Német Lovagrendhez tartozott, ami egy egyházi-katonai lovagrend volt. A keresztény zarándokok orvosi ellátására, ápolására alakult, később már csak vallási célja volt.

Fotó: Wikimedia Commons

9. Büszkék a pirogra

Ha Lengyelországban jártok, mindenképp meg kell kóstolnotok a pirogot vagy pierogit, egy töltött tésztabatyut, amit sósan és édesen is készítenek. Általában hússal, savanyú káposztával, túróval vagy gyümölcsökkel töltik meg.

10. Kulturális nagyhatalom

Lengyelország rengeteget adott az európai kultúrának. Chopin zenéje, Stanislaw Lem sci-fi regényei és meséi, Andrzej Wajda és Roman Polanski filmjei, a Lolka és Bolka rajzfilmsorozat csak apró kóstoló a lengyel kultúrából. Borítóképünk a nagy szürrealista festő, Zdzisław Beksiński műve.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.