Tíz útravaló Egyiptomból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egyiptom a világ egyik első és legnagyobb civilizációjának bölcsője, így nem hiányozhat az útikönyv-sorozatunkból. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük.

Főváros: Kairó
Lakossága: 94,7 millió fő
Terület: 1 001 449 négyzetkilométer (kb. tízszer akkora, mint Magyarország)

1. A piramisok temetkezési helyek

A gízai nagy piramis. Forrás: Wikipédia
A gízai nagy piramis. Forrás: Wikipédia

Az első piramist Dzsószer fáraó építtette. A legnagyobbat, a gízai nagy piramist pedig Hufu fáraó építtette. Ez a gízai piramismező egyik darabja, van még mellette kettő. A nagy piramis az ókori világ hét csodájának egyike, a legrégebbi (i.e 2591-2540 között épült) és legnagyobb piramis. A közhiedelemmel ellentétben nem rabszolgák építették, hanem szabad emberek, fizetségért. A piramis az uralkodó sírhelyeként készült, benne kamrákkal, amikben a halott mumifikált, vagyis tartósított testét, és a földi javait is elhelyezték. Az ókori egyiptomiak úgy vélték, hogy a piramisok segítségével az uralkodó biztonságosan átkelhet a túlvilágra.

Az piramisvédő szfinx. Forrás: Wikipédia
Az piramisvédő szfinx. Forrás: Wikipédia

A piramisokat a gízai nagy szfinx őrzi. Ez a Föld egyik legnagyobb és legrégebbi szobra. Oroszlántestű és emberfejű lényt ábrázol. Hogy pontosan kiről, melyik uralkodóról mintázták az arcot, arról viták folynak. A szfinxet többször befedte a homok, de kiásták, ma is meg lehet nézni.

2. A Királyok völgye egy titkos hely volt

Temetkezési hely, ami a Nílus nyugati partján, a mai Luxor városával átellenben fekszik. Az egyik legnépszerűbb régészeti hely, itt találták meg Tutanhamon (Tutankhamon) sírját. Ő igazából arról lett híres, hogy az egyetlen épségben megmaradt fáraósír az övé, uralkodása mérsékelten volt sikeres. A Királyok völgye az ókorban egy eldugott, titkos temetkezési hely volt. Közel 60 sírhelyet találtak itt.

3. A macskák szent állatok voltak az ókori Egyiptomban

Thothmesz herceg macskájának sírhelye. Forrás: Wikipédia
Thothmesz herceg macskájának sírhelye. Forrás: Wikipédia

A hiedelem szerint a macskáknak mágikus képességeik voltak és az ókori istenekkel is kapcsolatban álltak. Szent védelmezőknek tartották őket. Ezért külön törvényben is rögzítették a védelmüket, macskákat bántani komoly bűncselekménynek minősült. Elvileg az országból kivinni is tilos volt őket, de a macskacsempészek persze megtalálták a módját. A fáraók is kedvelték és tisztelték a macskákat, olyannyira, hogy testüket haláluk után sokszor megőrizték, konzerválták és maguk mellé temettették.

4. Két kontinensen fekszik az ország

Területének nagyobbik része Észak-Afrikában, kisebb része Délnyugat-Ázsiában van. A két földrészt a Szuezi-csatorna választja el egymástól. A népesség nagy része a Nílus mentén él. Az ország nagyobb részét a Szahara sivatag borítja, ahol nagyon kevesen laknak. A sivatag amúgy óriási, 4800 km hosszú és több ország területét is elfoglalja.

5. Politika

Egyiptomban a köztársasági elnök 1981-től Hoszni Mubarak volt, aki kormányzása alatt végig rendkívüli állapotot tartott érvényben. Mubarak a saját kezében központosította a döntéshozatalt, hatalmat. 2011-ben kitört az arab tavasz, amikor fellázadtak ellene, ezért lemondott. A mai politikai rendszer ezután jött létre. Félelnöki rendszer van, vagyis a végrehajtó hatalom megoszlik az elnök és a miniszterelnök között. Valójában nem lett sokkal szabadabb az ország, mint Mubarak alatt. 2019-ben alkotmányt módosítottak, hogy többször is megválaszthassák a jelenlegi vezetőt, Abd el-Fattáh esz-Szíszit, aki korlátozta a bírói függetlenséget, és a erősítette a katonaságot. Ő maga is katonatiszt volt. És rendre bebörtönzi politikai ellenfeleit. A nők jogai továbbra is korlátozottak, és a más szexuális beállítottságúak, vagy más vallásúak jogai is. Egyiptomban a lakosság 90 százaléka szunnita muszlim vallású. A szunnita a muszlim vallás legnagyobb ága.

6. Kleopátra nem volt egyiptomi

Kleopátra portréja a denderai templom falán. Forrás: Wikipédia
Kleopátra portréja a denderai templom falán. Forrás: Wikipédia

Az egyik leghíresebb egyiptomi fáraó, VII. Kleopátra Philopatór valójában makedón görög származású volt. A Ptolemaida-dinasztia egyetlen olyan tagja volt, aki megtanulta az egyiptomi nyelvet, amikor trónra lépett. Több uralkodónak is volt Kleopátra a neve, de ő, a VII. az, aki ezen a néven ismert. Őt tartják az utolsó fáraónak, de ez nem teljesen pontos, mert a római császárok többsége viselte a címet, amíg Egyiptom felett is uralkodott. Kleopátra nagyon okos nő volt, 9 nyelven beszélt. És állítólag gyönyörű is, szépségét pedig azzal őrizte, hogy szamártejben fürdött.

7. Az ókori egyiptomiak találták fel a fogkrémet

Ahogy erről korábban is írtunk nektek, az ókori egyiptomiak már fogkrémben gondolkodtak. Ebben a fogporszerű keverékben volt só, növények, menta, bors, elszenesedett ökörpata hamuja, tojáshéj, mirha és habkő is.

8. Alexandria

Alexandria volt Egyiptom fővárosa, a fáraók székhelye egészen 641-ig. A korabeli világ legnagyobb városa, a tudomány fellegvára volt, és itt működött a legnagyobb könyvtár, a Muszeion is. Nevét Nagy Sándorról kapta, aki makedón király és egyiptomi fáraó volt. A világ hét csodájának egyike, az alexandriai világítótorony is itt állt.

9. Itt volt az első szervezett sztrájk

A világ első, feljegyzett sztrájkját, vagyis munkabeszüntetését az ókori Egyiptomban hajtották végre. Időszámításunk előtt 1100-ban még volt rabszolgaság, de sokan kaptak fizetést is a munkájukért. Viszont amikor az építkezéseken dolgozókat nem fizették ki, sztrájkba léptek. Ezt papirusz feljegyzésekből tudták meg a régészek.

10. Az első naptár is az ókori Egyiptomból származik

Az ókori Egyiptom naptárai a történelem első naptárai, a ma is alkalmazottak alapjai. Mezőgazdasági és nyilvántartási célból készítették egyiptomi csillagászok. A holdhónapokon alapuló agrárnaptár 12 hónapból állt, és mindössze 354 napot tartalmazott. Ezért minden 2-3 évben plusz napokat kellett beiktatni, hogy a naptár összhangban legyen az évszakok változásával.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.