Tíz útravaló Dél-Koreából

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemrég országgyűlési választások voltak Dél-Koreában, ezért úgy gondoltuk, hogy ezen a héten innen hozunk nektek érdekességeket. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük. És akkor most jöjjön a K-Pop hazája.

Főváros: Szöul
Lakossága: 51,4 millió fő
Terület: 100 210  km² (picit nagyobb, mint Magyarország)

 

1. Vezető az oktatásban. Igaz, sok gyereknek nincs élete a suli mellett

Élen állnak minden olyan felmérésben, mint például a PISA, ami a tanulók ismeretanyagát méri. Nagyon sok pénzt fektetnek az oktatásba, de a gyerekek azért a hajtást sokszor megsínylik. Vannak diákok, akik a különórákkal együtt reggel 8-tól este 9-ig bent vannak a sulikban. Ennek oka, hogy nagy társadalmi nyomás van rajtuk, hogy bekerüljenek egy jó egyetemre. Márpedig a koreai egyetemek a világ élvonalában vannak, így eléggé kell teperni.

2. Az egyik ázsiai tigrisnek nevezik

Az ázsiai tigrisek kifejezést négy ázsiai államra, Hongkongra, Dél-Koreára, Szingapúrra és Tajvanra használják, és a nagyon gyors gazdasági fejlődésükre utal. Az ötvenes években, a koreai háború idején a világ egyik legszegényebb országa volt Dél-Korea. A hatvanas években aztán beindult a fejlődés, és hogy érzékelhetőek legyenek az arányok: egy átlagos lakos hatszor akkora jólétben élt már 1990-ben, mint 1960-ban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ehhez sajnos „kellett” egy keménykezű diktátor, Pak Csong Hi, akinek ideje alatt jelentek meg a csebolok, vagyis a családi óriásvállalatok. Ilyen a Kia, a Hyundai, az LG vagy a Daewoo. A legnagyobb pénz a nehéziparból, kőolaj-feldolgozásból, autógyártásból és elektronikai eszközök gyártásából származik. Sokan szeretnek itt befektetni, ezért a bankszektor is fejlődik. És a turizmus is.

3. Észak és dél

A Koreai-félsziget területéért Japán és Oroszország is harcolt, végül a japánok megszállása alá került, tartományukká nyilvánították Koreát. Persze ez nem tetszett a helyi lakosoknak, függetlenedni akartak. Így aztán minden betolakodó, vagy betolakodni próbáló elleni utálat erős volt, legyen az Japán vagy Oroszország (később Szovjetunió). A második világháborúban Japán a vesztes oldalon állt. Korea pedig Japánhoz tartozott. A világháború végén a győztes szovjet hadsereg be is vonult az északi részre, és elüldözte a japánokat. Viszont az Egyesült Államok is betette a lábát, de nekik főleg Szöul volt fontos, így északot meghagyták a Szovjetuniónak, egy tollvonással kettészakították az országot. Később, 1948-ban létrejött a Koreai Köztársaság, vagyis Dél-Korea, ahol törvényen kívül helyezték a baloldali pártokat, és üldözték is tagjaikat. Északon pedig a kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, vagyis Észak-Korea Kim Ir Szennel az élen. Mindkét országban diktátor volt a vezető, csak az ideológia volt más. Észak- és Dél-Korea kettéosztása ideiglenesnek indult, de ezek az ideológiai ellentétek nem engedték az újraegyesítést. Kitört a koreai háború, ami 3 éven át tartott, és 1953-ban véglegessé váltak a határok. Létrejött egy 4 kilométeres demilitarizált övezet. Ez azt jelenti, hogy bár a két ország között nincs átjárás, de a határon nem lehetnek katonák, és katonai létesítmények sem. A mai napig ezt tartani kell, északról nem lehet délre menni és fordítva. Észak és Dél tulajdonképpen a mai napig háborúban áll egymással, csak tűzszünet van.

4. A K-pop hazája

Az elmúlt évtizedben lett irtó népszerű a koreai könnyűzene, vagyis a K-pop olyan bandákkal, mint például a BTS, vagy még előtte PSY, vagyis Pak Cseszang énekes a rekorddöntő Gangnam Style-lal. A K-pop már külön műfaj lett, elektronikus, hiphop, popos és r&b-s elemekkel. De nemcsak a zenei, hanem filmes világuk is térhódításba kezdett. Ennek bizonyítéka az elég brutál sorozat, a Squid Game, vagy az Oscar-díjas Élősködők.

5. A kimcsi a minden

Ilyen Onggi edényekben is készítik a kimcshit (Forrás: Pixabay)
Ilyen onggi-edényekben is készítik a kimcshit (Forrás: Pixabay)

A koreai gasztronómia egyik legismertebb étele. Kínai kelt, retket, zöldhagymát, gyömbért és uborkát erjesztenek (de vannak más összetevők is, legalább 150 féle kimcsi létezik), ebből lesz a kimcsi. Fűszerezésnek sót és garnéla– vagy halszószt használnak, de van, aki meg is csilizi. A dietetikusok szerint piszok egészséges. Késő ősszel teszik el, és egész télen erjesztik. Az időszaknak neve is van, ez a kindzsang.

A koreaiak amúgy nagyon szeretnek enni, egészségesen étkeznek, egyszerre csak keveset. Az evést a jólléttel azonosítják, így hogy vagy helyett azt szokták kérdezni: ettél már?

6. Egyévesnek születnek

Ha egy dél-koreait kérdezel, hány éves, minden bizonnyal eggyel többet fog mondani, mint amennyi. Itt ahogy megszületik valaki, már egyévesnek mondják, és újévkor van mindenkinek a szülinapja, ekkor lesznek egy évvel idősebbek.

7. Kényszeresen aggódnak a külsejük miatt

Az adatok azt mutatják, hogy a dél-koreaiak negyede már végeztetett plasztikai beavatkozást, világszinten benne vannak a top 10-ben a legtöbb plasztikai és kozmetikai műtétek rangsorán. Főleg az arcukat szabatják át, ezen belül is elsősorban a szemeiket, a körülötte lévő bőrt, szemhéjat módosítják a nyitottabb tekintetért. Az arcfehérítés is népszerű, amit injekciókkal oldanak meg. A fiatalos szépségideál itt már a kultúra része lett, a siker mércéje a munkaerőpiacon is. Sajnos ennek meg is lett az eredménye: rohamosan emelkedik a testképzavaros fiatal lányok és srácok száma.

8. Imádják az e-sportokat

Ha gamerként képzeled el a jövődet, akkor Dél-Korea a tökéletes hely neked. Több cég is van, köztük a Samsung, amely folyamatosan keresi az őket képviselő gamereket a bajnokságokra. Az e-sport rendezvények óriásiak, hatalmas stadionokban rendezik őket.

9. Kötelező sorkatonaság van

Mivel az ország folyamatosan háborúban áll Észak-Koreával, kötelező a sorkatonai szolgálat minden egészséges, 20-30 év közötti, legalább általános iskolát végzett férfinak.

10. 5G-t mindenkinek!

2019-ben Dél-Korea lett az első ország a világon, ahol elérhetővé vált az 5G hálózat átlagfelhasználók számára is. Nagyon sok helyen van ingyenes wifi, a lakosság 93 százaléka használja a netet.

+1 A szakáll ciki

Ritkán látsz szakállt vagy bajuszt viselő dél-koreai férfit, mert itt az arcszőrzetet a rossz higiéniával és a tisztátlansággal azonosítják.

 

 

 

 

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.