Tíz útravaló Belgiumból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Annyit hallhatjátok a brüsszelezést, hogy itt láttuk az idejét annak, hogy bemutassuk nektek Belgiumot. Mivel egy országot vagy várost nem lehet megállítani, hiába áll ez a felszólítás a plakátokon, most arra koncentrálunk, hogy mi minden érdekesség van itt az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottságon kívül.

Főváros: Brüsszel
Lakosság: 11,69 millió
Terület: 30 688 km² (harmadakkora mint Magyarország)

1. Elég egyedi politikai működése van

Belgium 1993 óta alkotmányos monarchia. Vagyis: van egy királya, jelenleg Fülöp, és az országot területi és nyelvi alapon (holland vagy flamand, francia, német) irányítják. Van 6 egység, mind önálló kormánnyal, parlamenttel. A teljes országot érintő kérdésekben pedig a szövetségi kormány dönt, aminek van miniszterelnöke és parlamentje. Ez a világon az egyetlen ország, aminek így összesen 7 parlamentje van. Területileg Belgium 3 régióra (Flandria, Vallónia és Brüsszel fővárosi régió) oszlik és több tartományra.

Többször is előfordult, egyszer 589, máskor pedig 652 napig, hogy nem volt szövetségi kormánya az országnak. Alakulóban volt – mondták, és teljesen jól elvoltak így is, az ország működőképes maradt.

2. Nincs belga nyelv

Flamandul (hollandul), franciául vagy németül beszélnek itt, mindhárom hivatalos nyelv. Olyan, hogy belga nyelv, nem létezik.

3. Híres a belga gofri

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Több mint 30 különböző gofrit lehet kapni egy átlagos belga élelmiszerboltban. Van két meghatározó típus, a brüsszeli és a liège-i gofri. Előbbi nem annyira édes, cserébe habkönnyű a tésztája, míg utóbbié vastag, masszív és édes. A belgák a csokira is nagyon adnak, igazi ínyencek, ha erről van szó. Nagyon büszkék a saját csokijaikra, és hát van is mire, mert tényleg isteni finomak.

4. A pisilő fiú nemzeti jelkép

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

A Manneken Pis (pisilő emberke) Brüsszel egyik jelképe, kicsi bronz szökőkút-szobor, ami a kút medencéjébe pisilő kisfiút ábrázol. Összesen 70 centi. Ilyen szoborból egyébként más városokban is van, mindig megy a vita arról, melyik a régebbi.

Érdekes, hogy bár a szobron a kisfiú pucér, egyes ünnepeken fel szokták öltöztetni.

Több legenda is kering körülötte, az egyik szerint még 1142-ben egy csatában a gyerek kis herceget a katonák egy kosárba tették és felfüggesztették egy fára, hogy bátorítsa őket. A fáról a fiú lepisilte az ellenséges katonákat, akik ezután elvesztették a csatát. A másik legenda szerint egyszer egy kisfiú a pisijével állított meg egy nagy brüsszeli tüzet.

5. A Hupikék Törpikék belga képregény

Forrás: Imdb
Forrás: Imdb

Bár Amerikában gyártották le a rajzfilmet, a megalkotója a belga művész, Peyo. Ő írta és rajzolta a kék törpökről szóló képregényeket. Belgiumból ered egyébként nagyon sok más képregény is, még képregénymúzeumuk is van.

7. Imádnak az időjárásról beszélni

Talán a leggyakoribb beszélgetési téma az időjárás. Állítólag órákig képesek ecsetelni a hirtelen időjárás változásokat. Bár nem esik annyit, mint az angoloknál, azért itt is elég sok a csapadék. A klímaváltozás mondjuk náluk is beütött és egyre több a száraz időszak, amiről szintén nagyon sokat szeretnek beszélni.

8. Állítják, hogy ők találták fel a sült krumplit

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A belgák egyszerűen imádják a sült krumplit, és állítják, hogy hiába hívják french friesnak (francia krumplinak), valójában az belga. Olyannyira szeretik, hogy a városokban egymástól max. 10 perc távolságra biztos van egy-egy hely, ahol lehet kapni. Fritkotnak hívják a sültkrumplis standokat. Általában amúgy majonézzel eszik, nem ketchuppal.

9. Brüsszelt tartják nem hivatalosan Európa fővárosának

Ez egyik uniós szerződésben sincs benne, de itt van nagyon sok fontos uniós intézmény központja vagy szervezete, és sok más nemzetközi szervezetnek is itt van a központja. Például a NATO-é is. Itt van a már említett Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa. Bár az Európai Parlament Strasbourgban ülésezik, annak is van itt kirendeltsége.

10. A belga sörök nagyon híresek

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

Közel 1000-féle sört készítenek, és a gazdaságuk egyik alappillére a sörgyártás. Nemcsak eladásokban, de munkáltatásban is: körülbelül 50 ezer belga dolgozik ebben a szektorban. Nemcsak gyártani, de inni is szeretik a sört, átlagosan egy belga 74 liter sört fogyaszt egy évben. És rengeteget adnak el belőle külföldön is.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.