Tippek, hogy könnyebben átvészeld a felvételis időszakot

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Most voltak a középiskolás felvételik, és már a kanyarban az érettségi. A suliban amúgy is mindig van házi, vagy valamiféle írásbeli vagy szóbeli felelet, de extra stresszes tud lenni, ha a dolognak még nagyobb tétje van. Például hogy bekerülsz-e abba a suliba, amelyikbe akarsz (vagy amibe a szüleid akarnak).

Sokszor a legnagyobb ellenségünk mi magunk vagyunk. Addig pörgetjük, stresszeljük magunkat, amíg az idő nagy részében nem is tudunk érdemben semmit sem csinálni. És sajnos a szülők is elég nagy nyomást tudnak ránk gyakorolni (nektek és nekik is ajánljuk a cikkünket a témában, amit ide kattintva tudtok elolvasni). Ez az emberek többségére jellemző, úgyhogy nyugi, nem vagy egyedül. A szakértők is hosszú évek óta foglalkoznak a témával, és össze is szedtek pár kulcsfontosságú tudnivalót felvételis vagy vizsgaidőszakokra, amikkel kicsit könnyíthetsz a helyzeteden:

1. Az egyik legfontosabb, hogy eleget aludjál. Az ember hajlamos éjszaka tanulni, vagy éjjel pótolni mindazt, amit napközben nem tudott csinálni, mert tanult. Viszont kutatások bizonyítják, hogy a kognitív funkcióidat, mint az információfeldolgozást és gondolkodást rontja, ha nem alszol eleget. Vagyis: hiába magoltál, ha nem fog eszedbe jutni, amikor kellene, mert kialvatlan vagy.

2. Ha túl sok zsírt, gyorskaját és cukrot eszel, az az agyműködésedre is kihat. Nem azt mondjuk, hogy sose nassolj. Mert nassolni jó. De ne vidd túlzásba. A rostok, zöldségek, gyümölcsök az agyad és idegrendszered barátai lehetnek ebben az időszakban. Is.

3. Igyál bőségesen vizet. Az energiaitalok káros hatásairól már egy külön cikkben foglalkoztunk, mert arra pár mondat kevés. Ott is leírtuk, hogy a pörgetős koffein és cukrok egy hirtelen energialöketet adnak, de közben ki is szárítanak. Nemcsak a testünk, de az agyunk jelentős része is vízből áll. Pótold mindig, igyál elég (kb. napi egy- másfél liter) vizet!

4. Tarts szüneteket. Óránként legalább tíz olyan perc kell az agyadnak, amikor pihenteted. Ha extra rásegítést akarsz, légzőgyakorlatozz, vagy menj ki a friss levegőre. Esetleg hallgass egy kis zenét úgy, hogy nem háttérnek megy, hanem valóban kiélvezed.

5. Mozogj. És nem csak tanulásos időszakban, hanem lehetőleg amúgy is. Vannak a Youtube-on tök jó, 5-10 perces átmozgatós videók. Nyújtás, jóga, ugrálás, akármi. Bármi, amivel átmozgatod a könyvek és gép előtt görnyedő testedet.

+1: tény, hogy a tanulás az egyik legfontosabb dolog az ember életében. Amikor majd azt tanulod, amivel foglalkozni szeretnél, jó esetben még érdekelni is fog a tantárgyak nagy része. De nem az életed múlik egy-egy vizsgán, ezt sose feledd! Ha pedig lelki támogatásra van szükséged, de nem tudod, kihez fordulj, hívd bátran a Kék Vonal ingyenes 116 111-es számát.

 

 

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.