Ti szavaztatok a menzáról, itt az eredmény!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megvolt a Kispolgár első közvélemény-kutatása, ahol az iskolai ebédről érdeklődtünk. Sok mindent fogunk még kérdezni. Fontos, hogy ti is elmondjátok a véleményeteket különböző ügyekről.

A válaszolók nagy többsége, 91 százalék a menzán eszik. A legizgalmasabb persze az, hogy melyik a legutáltabb kaja. Meglepő, de nem a káposzta, és nem is a tökfőzelék az első számú közellenség. Hanem az „értelmezhetetlen eddmeg-leves”! A káposzta másodiknak futott be.

Ezek a grafikonok megmutatják a szavazataitokat. Ha például 13 százalék (%) utálja a finomfőzeléket, az azt jelenti, hogy százból tizenhárom gyerek van tőle rosszul, ezerből százharminc és így tovább.

Mit utálsz a legjobban a menzán?

Meglepő, hogy milyen sokan szavaztak a gombára. Ennek még utána kell majd járni. Vajon eleve utáljátok a gombát, vagy csak a menzán nem sikerül jól elkészíteni?

Van-e még esküdt ellenséged az étlapon? – kérdeztük, és itt nagyon furcsa recepteket írtatok. Van, akinek a sárgaborsó-főzelék a mumusa, előkerült a máj, a menzás virsli, a „fura húsok”, természetesen a spenót és a kelbimbó is. De kapott szavazatot a mákos tészta, a paradicsomos káposzta, a sajttal töltött pulyka is. És bár nem tudjuk, mit takar a gumihús, de talán jobb is nekünk így.

„Van valami édes pörkölt-szerűség, összenyomott répadarabokkal benne”, panaszkodott egy olvasónk, más pedig azt írta, „undi paprikás fasírtnak nevezett izé krumplidarabkákkal, amik egy fura lében úsznak”. Sokszor felmerült a bulgur is, továbbá „az a fura felmosóvíz-szerű leves, amihez száraz kenyeret adnak”. Brr. Ez úgy hangzik, mintha a börtönből írták volna! A mézes tökfőzelék pedig rémálmainkban se jöjjön elő!

Az étel mennyisége a többségnek elég. De többen panaszkodnak, hogy későn kerülnek sorra, és addigra a legjobb ételek elfogynak. Persze a legtöbb iskolában nincs is miből válogatni. És majdnem a válaszolók fele bizony éhes marad ebéd után!

Elegendő-e az adag általában?

A válaszolók kevesebb mint fele tud kényelmesen enni. Igaz, összességében azért sikerül befejezni az ebédet.

Van-e elég időd kényelmesen ebédelni?

Arra is kíváncsiak voltunk, miből akartok többet. Nem meglepő, hogy a sütemény nyert. De elég sokan szeretnének több gyümölcsöt is. A hal kérdése pedig megmutatja, milyen nehéz is döntéseket hozni. Hiszen ahogy fent írtuk, százból hat gyerek ki nem állhatja a halat! Ugyanakkor tizenegy viszont kérne még. Ilyenek a közügyek: sosem érthetünk mindenben egyet.

Miből szeretnél többet látni a menzán?

Megkérdeztük azt is, hogy a kérdéseken túl van-e még mondanivalótok. Szuper ötleteket kaptunk! Ilyen például, hogy „csináljanak sült krumplit is a menzán”, vagy hogy „a higiénia nagyon szörnyű”. Erre többen is panaszkodtak, volt, aki úgy, hogy „jó lenne, ha nem lenne koszos és görbe minden”. Többen is írták, hogy allergiások, ezért mindenmentes ebédet kapnak, ami viszont rossz, sőt: ehetetlen!

Mi nem gondoltunk rá, de ti igen: sokan mesélnek a konyhás nénik modoráról. Van, aki szerint kedvesek, máshol viszont kiabálnak és bunkók. És sok-sok gyerek igényelné, hogy lehessen többféle menüből választani. Ez egyébként már néhány iskolában működik, de időbe telik, amíg bevezetik mindenhol.

És volt olvasó, akinek az volt a plusz hozzáfűznivalója, hogy szeret legózni.

Köszönjük, hogy válaszoltatok! Tudjuk, hogy kicsit körülményes megadni az adatokat előtte, de ezt csak egyszer kell, és az app megjegyzi. Nekünk pedig sokat fog segíteni, ha látjuk, hány évesek és merre élnek olvasóink. Ezután is kérdezünk majd, és reméljük, hogy a felnőttek figyelnek a véleményetekre. Minél többen válaszoltok, annál fontosabb lesz, mit gondoltok. Az ajándékot pedig ma kisorsoljuk, és levélben értesítjük a nyertest. És mivel ilyen lelkesek voltatok, nem egy, hanem két ajándékot fogunk kiosztani.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.