Tényleg veszélyes úszni evés után?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lehet, hogy veled is előfordult már, hogy egy nyaraláson a szüleid arra kértek, várj egy kicsit, mielőtt egy jó adag ebéd után a medencébe ugrasz – legalább 30 percet vagy akár két órát. Az óvatosság abból a régi hiedelemből fakad, hogy az emberek begörcsölhetnek és megfulladhatnak, ha a vér az izmok helyett a teli gyomorba áramlik.

A valóság azonban az, hogy evés után is marad bőven vér a keringésben az izmok megfelelő ellátásához.

Bár előfordulhat átmeneti hasfájás – főleg, ha valaki két hotdog után a hullámmedence felé veszi az irányt – azt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy az evés utáni közvetlen úszás bármilyen komoly veszélyt jelentene vagy fulladáshoz vezetne.

Itt persze egy kis tóban mártózásról vagy szabadidős úszásról van szó. Aki gyors tempóban akar edzeni, annak érdemes hagynia, hogy az étel megemésztődjön, épp úgy, ahogy például kocogásnál is.

A legenda gyökere

Jogos kérdés, hogy akkor mégis honnan ered ez a hiedelem. Az egyik forrás feltehetően az amerikai cserkészcsapat 1911-ből származó kézikönyve, amelyben azt írták, hogy biztosan görcsöt okot, ha azelőtt úszunk, hogy megemésztettük az ételt.

Ezt az elméletet már az 1950-es években és azóta többször is megkérdőjelezték, az eredmények pedig nem bizonyítják, hogy lenne az étkezés és a vízbefulladás között kapcsolat. 2011-ben az Amerikai Vöröskereszt Tudományos Tanácsadó Testülete megvizsgálta az evés utáni úszással kapcsolatos meglévő tudományos szakirodalmat, és megállapította, hogy a szabadidős és a versenyszerű úszás esetében sem fordult elő halálos kimenetelű fulladás étkezés után.

Szerintük az, hogy ez a mítosz fennmaradt, nem feltétlenül káros, de attól még mítosz.

Ami viszont fontos, hogy úszás előtt is oltsuk a szomjunkat, különösen a nagyon meleg napokon. Amikor a vízben vagyunk, akkor is kiszáradhatunk, csak épp nem vesszük észre. Ez pedig tényleg izomgörcsökhöz vezethet. De a legtöbb esetben nem szükséges félórát várni az úszással, miután ettünk valamit.

Források: AP Health. Britannica. IFL Science. BBC Science.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!

Frissült a Kispolgár alkalmazás

Hibákat javítottunk, és dolgozunk tovább.