Tényleg létezett a trójai faló?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A trójai faló történetét már biztosan az is ismeri, aki esetleg először azt hitte, hogy a faló az voltaképp egy trójai zabagép, és nem pedig egy fából készült ló. A legendát a görög Homérosz írta le az Odüsszeia című művében, valamikor a Jézus születése előtti nyolcadik században. Ebben a verses elbeszélésben (amit majd lesz szerencsétek az iskolában is olvasni) szerepel a trójai háború leírása is, ami valamikor i.e. 1300 körül történt.

A legenda szerint a görögök évek óta sikertelenül ostromolták Trója városát, majd megelégelve a kudarcot, ördögi tervet szőttek. Úgy tettek, mintha feladták volna a csatát, és elhajóznának Trója partjaitól. Otthagytak viszont egy hatalmas, fából készült lovat, amit áldozati ajándékként Pallasz Athéné istennőnek címeztek. A trójaiak azt hitték, hogy megnyerték a háborút, bevontatták a falovat a város falán belülre, és vad ünneplésbe kezdtek. Amikor pedig leszállt az éj, a falóban rejtőzködő görög katonák előbújtak, és felgyújtották a várost.

Faló egy 1968-as tévéműsorban. kép: wikipedia

És hogy mi ebből az igazság?

Sokáig az sem volt biztos, hogy Trója létezett-e, és hogy ott volt-e, ahova Homérosz megénekelte. 1870-ben egy német régész az Odüsszeia nyomán ásni kezdett a mai Törökország területén, és talált is egy ősi várost, legalábbis annak a maradványait. De vannak kutatók, akik kétségbe vonják, hogy ez tényleg a legendás Trója lett volna.

A faló története pedig, bár egyesek igaznak gondolják, nagy valószínűséggel csak kitaláció. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy mi lehet a legenda alapja. Vannak, akik szerint onnan eredhet, hogy az ókori görögök nedves lópokróccal takarták be a fából készült ostromgépeket, hogy azok ne gyulladjanak ki a tüzes nyilaktól a harc során. Tehát a faló valójában egy lópokrócba csavart faltörő kos lehetett. Mások azt gondolják, hogy a görögök egy olyan kapun keresztül juthattak be Trójába, amire ló volt festve. Olyan elmélet is van, hogy a faló egy hajó lehetett, de valahol valaki félrefordította a történetet, így lett a hajóból faló. Valószínűleg nem fogjuk megtudni a teljes igazságot, de az biztos, hogy a faló története rengeteg művészt, szobrászt, festőt és filmest is megihletett. Igaz, a Monty Python fanyulat csinált belőle, de legalább nagyon vicceset. (nyest.hu)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.