Tényleg kiszagolják az állatok az ember félelmét?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sokszor gondoljuk azt, hogy az állataink megérzik, ha valami bajunk van. Ráadásul ennek van is alapja, a kutyák például ki tudnak szagolni egyes betegségeket is. A kutatók viszont most azt vizsgálták, hogy az állatok tényleg megérzik-e az emberek félelmét. Persze ehhez speciális vizsgálatot kellett kitalálni, ugyanis a kutyák nemcsak a szag alapján érzékelik az ember testében lezajlódó folyamatokat, hanem reagálnak az arckifejezésre és a testtartásra is.

A mostani kutatásban először lovakat vizsgáltak. Nekik olyan szagmintákat mutattak, amiket emberek bocsátottak ki tévénézés közben. Az egyik esetben vígjátékot, a másikban horrorfilmet mutattak nekik. Mármint az embereknek, nem a lovaknak. A filmek után verejtékmintákat gyűjtöttek a hónaljukról. Majd megkérték őket, hogy mondják el, hogy mennyire éreztek örömöt és vidámságot a filmek alatt, illetve mennyire féltek. Ezek után a szagmintákat megmutatták lovaknak, és azt figyelték, hogy máshogy reagál-e az állat a különböző szagokra.

kép: pixabay

A lovak képesek voltak különbséget tenni az öröm és a félelem közt. Amikor a vígjáték után levett szagmintákat szagolták, csak a bal orrlyukukat használták. A horror-minták után pedig mindkettőt, ráadásul itt sokkal tovább is tartott a szaglászás. Az persze ebből a kísérletből nem következik, hogy a lovak tudják, hogy mi az a félelem, de az biztosnak tűnik, hogy az emberből más szag jön ki akkor, amikor örül, és más, amikor fél. Így a kutatók azt kezdték vizsgálni, hogy milyen vegyületeket termel a rettegő ember. És azt is, hogy ezek a szagok hogyan hatnak más állatokra.

Kiszagolja, ha nem vagy boldog. Kép: pixabay

A lovas kísérletet megismételték labrador retrieverekkel is, itt ugyanaz az eredmény született. A kutyák is eltérően reagáltak a boldog és a rémült ember szagára. Ezekkel a kutatásokkal azt bizonyították, hogy a szagok nagyon komoly szerepet játszanak a fajok közti érzelmi kommunikációban. Tehát igen, a kutya valószínűleg felismeri a félelmet. Ennek előnye a vadállatok között nyilvánvaló: ha a másik állat fél, akkor nem biztos a fölényében, tehát valószínűleg legyőzhető. (livescience.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!