Tényleg betiltották a karácsonyt a kommunisták?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Visszatérő legenda, hogy a szocialista Magyarországon a karácsony – mint egyházi ünnep – be volt tiltva, és helyette „fenyőünnepet” kellett tartani. A mendemondának van alapja, de a lényeg mégsem igaz.

Az viszont igen, hogy a Szovjetunióban ez megtörtént. A szövetség megalakulása után egy ideig a karácsonyfát még eltűrték, de aztán 1929-ben Sztálin azt is betiltotta. Hat évig tartott a tilalom, ezután a fa visszajöhetett, de csak „újévi fenyő” néven. Nehogy valakinek Jézus jusson eszébe, és aztán le kelljen csukni emiatt.

Magyarország a második világháború után vált kommunista diktatúrává. Ennek első, 1956-ig tartó szakasza igen kemény elnyomás volt. Rákosi Mátyás pártfőtitkár igyekezett a szovjetek legjobb tanítványának mutatkozni. De a karácsony betiltásáig nem jutott ő sem. Amit valóban megpróbáltak eltüntetni, az a Jézuska. Mikulás püspököt simán lecserélték Télapóra, de a karácsonyból nehezebb kivonni Jézust.

A szenttől az elemes játékokig

Hiszen ez Magyarországon ezer éve Jézus születésnapjaként ismert. De a kommunista nem ismer lehetetlent! Az egyházakat akár erőszakkal is üldözték. Papokat zártak börtönbe, a hívőket megfigyelték a templomokban. A sajtót teljesen a kommunista párt uralta, így az újságokból, a rádióból ki tudták törölni a Jézuskát. Próbálkoztak a fenyőünnep szó meghonosításával, de egyáltalán nem volt tilos karácsonynak hívni az ünnepet. Maga a párt is így nevezte általában. Legfeljebb hozzátették, hogy a karácsony is tőlük meg a nagy Szovjetuniótól szép.

Az 1956-os forradalom után Kádár János került hatalomra. Kádár tanult Rákosi hibáiból, és nem akart felesleges feszültségeket. A szocializmus továbbra is ellenséges volt a vallással. De széles körben elterjedt népszokásokkal nem kívántak hadakozni.

A hatvanas évektől a javuló életszínvonal aztán pontosan ugyanazt tette a karácsonnyal, mint Nyugaton. A karácsony átalakult, szent emléknapból a családok és a kereskedők ünnepévé vált. Egyre nagyobb hangsúlyt kaptak az ajándékok és az eszem-iszom. A pártállam pedig ezzel teljesen elégedett volt, sőt büszkén hirdette a karácsonyi vásárokat, és hogy új keletnémet mackók érkeztek az üzletekbe. És tulajdonképpen ez így is maradt.

Játékbolt kirakata Dombóváron, 1972. Jézuska nincs, maci van. Fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Keresztények a karácsony ellen

Persze nemcsak a szovjetek próbálták betiltani a karácsonyt. Ma is tilos ünnepelni például Szaúd-Arábiában és több más iszlám országban, mivel ők a saját vallásuk mellett nem tűrnek meg másikat. Nincs karácsony Észak-Korea sztálinista zsarnokságában, és Kubában sem volt, amíg II. János Pál pápa oda nem ment felkérdezni az ország vezetőjét, Fidel Castrót.

És olyan is volt, amikor keresztények tiltották be a karácsonyt. Az angol puritánok – radikális, keményvonalas keresztények – 1647-ben hoztak törvényt a karácsony eltörléséről. Úgy vélték, annak semmi köze a Bibliához és Jézushoz, ráadásul katolikus ünnep, vagyis az ellenségé. Igaz, ami igaz, akkoriban a karácsony inkább hasonlított a római szaturnáliákra. Vad tivornyázással, részegeskedéssel ülték meg Jézus szülinapját. A puritánok úgy gondolták, hogy illendőbb böjtöléssel, vagyis önkéntes éhezéssel emlékezni. Nem is tartott sokáig az uralmuk. Talán ezért sem tiltották be a kommunisták a karácsonyt: olvasták a történelemkönyveket.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.