Télapó elvtárs szomorú története, amely végül jóra fordult

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A magyar gyerekek egyik feléhez a Mikulás, a másikhoz a Télapó látogat el ilyenkor. Sok családban mindkét nevet használják. De mégis kik ezek?

Először jött a Mikulás, ezt mindenki tudja: Szent Miklós Myra város püspöke volt ezer évvel ezelőtt, és legalább egyszer segített szegény gyerekeken, aztán ebből nőtt ki az ünnepe. Igazán csak a 19. században terjedt el Európában. Főleg a városi gyerekeknek hozott édességeket, vagy ha rosszak voltak, akkor egy darab szenet, mert a virgácsot csak később találták fel. Kialakult a szakállas, jóságos mesealak, aki egyébként cseh nevet visel, hiszen a Miklóst csehül Mikulásnak mondják. Addig mászkálhatott piros kabátkájában, amíg meg nem jöttek a vörösök – vagyis a kommunisták.

A szocialista országokban minden vallásos téma gyanúsnak számított, a párt igyekezett visszaszorítani ezeket, erőszakkal vagy másképp. Ebbe nem fért bele egy szent püspök ünneplése, így Mikulást leváltották, és az orosz néphagyományból előhúzott, a Szovjetunióban népszerű Fagy apót (Gyed Moroz) bízták meg a feladataival.

A gyerekeknek valószínűleg mindegy volt, ki hozza azt a szottyadt diót vagy maréknyi kockacukrot, ami a háború utáni szegénységben szóba jöhetett. Érdekes, hogy míg az oroszoknál Fagy apó segítője egy csinos tündérlány, Hópelyhecske (Sznyegurocska), a magyar Télapó mellett megmaradt az osztrák ördögfigura, a krampusz. És a piros kabát is, szemben a szovjet kék-fehér szettel.

Szovjet levelezőlap a Télapóval (Atlas Obscura)

A diktatúra enyhülésével és összeomlásával aztán visszasettenkedett az eredeti Mikulás is, majd megjelent az amerikai Santa Claus, akihez krampusz nem tartozik, repülő szán és Coca-Cola viszont igen, és karácsonykor érkezik. A Télapó nem tűnt el, a legnépszerűbb gyerekdalokban a mai napig szerepel, és mára a Mikulás másik neve lett. Tehát teljes káoszban szaladgálnak mikulások, télapók, kólaügynökök és rénszarvasok a magyar éjszakában. De a kisgyerekek ugyanúgy örülnek a nyalánkságoknak, mint ezer vagy száz éve, és nem vesztettünk semmit, hiszen már az eredeti Mikulás is idegen hagyomány volt.

A Mikulást sokan a keresztény kultúra fontos elemének tartják. Tény, hogy sok gyerek számára ő az első titokzatos, mitikus figura, akiben komolyan hisz. És ő az első, akiről aztán kiderül, hogy valójában nincs, csak kitalálták a felnőttek. Így a Mikulás nemcsak a vallásos, hanem az ateista, isten nélküli világképbe is belefér.

Mikor jön a Nyárapó?

Nyárapó pont azért nincs, amiért a karácsony is tél közepén van. A tél régen nem hógolyózás volt meg vidám szánkózás bojtos sapkában, hanem élethalálharc. Mindenki fázott és imádkozott, hogy az egész évben félretett élelmiszer és tüzelő kitartson, a tető ne szakadjon be a hó alatt, az állatoknak legyen abrak, és senki ne haljon bele egy megfázásba. Ezt a keserves küszködést ünnepekkel próbálták enyhíteni. Ezért minden kultúrában volt egy nagy buli a téli napforduló idején, és egy a tavasz beköszöntekor. Mulattak az ókori germánok, a kelták és a rómaiak, majd a kereszténység a maga ünnepeit ravaszul rátolta ezekre a dátumokra. Ez ma a karácsony és a húsvét. Annak ellenére, hogy a Bibliából is tudható: Jézus nem karácsonykor, de még csak nem is télen született. Fenyőfát pedig sosem láthatott – az a germán és római télünnepekből jön.

Nyáron örültek a melegnek és a termésnek, ősszel jól leitták magukat szüret alkalmából, ehhez nem kellett nekik messziről jött jótevő. Hát ezért nincs nyári Mikulás, avagy Nyárapó. De ahogy láttuk, a szokások folyton változnak a világgal együtt. Lehet, hogy a jövőben a nyár lesz a legkeményebb időszak, és augusztusban hatalmas ünnepeket tartunk, hogy túl vagyunk a negyvenöt fokos kánikulán. Akkor eljöhet majd Nyárapó és Jézuska fürdőruhában, hogy hozzon minél több fagyit. És boldogok leszünk, ha Hópelyhecske is csatlakozik!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.