Bejelentette egy iskola, hogy nem veszi el a telefonokat, kirúgták az igazgatóját

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kedden a Kispolgár is megírta, hogy a budapesti Madách Imre Gimnázium bejelentette: a nemrég kihirdetett rendelettel szemben nem fogja elvenni a diákoktól a telefonokat. A Madách azzal indokolta a döntést, hogy ők tiltás helyett szeretnék megtanítani a gyerekeket a digitális eszközök helyes használatára. És amúgy eddig is szerepelt a házirendjükben a mobilok használatának korlátozása, nem lehetett bármikor elővenni és használni azokat.

Szerdán a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium közölte, hogy azonnal hatállyal kirúgta a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.

„Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt” – írták a közleményükben.

A gimnázium tantestülete később a Facebook-oldalán reagált a kirúgás hírére. A tanárok azt írták, megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal értesültek arról, hogy intézményük igazgatóját, Mészáros Csabát, aki 24 éven keresztül kiemelkedő eredményességgel vezette iskolájukat, felmentették. Közölték, hogy elfogadhatatlannak tartják a kirúgást, annak indoklását és a kirúgás mikéntjét is.

Emlékeztettek, hogy a kirúgás a tanév megkezdése előtt három munkanappal, a legfontosabb feladatok megszervezése közepette történt. A tantestület álláspontja az, hogy a rendelet adta keretek között döntött a digitális eszközök iskolai használatáról.

A Madách Imre Gimnázium. Fotó: Madách Imre Gimnázium / Facebook

De mit mond a rendelet? A szabályzat meghatározott úgynevezett tiltott tárgyakat, amiket egyáltalán nem lehet bevinni az iskolába. Ilyen az alkohol, kábítószer, dobócsillag, sokkoló és így tovább – a veszélyes eszközök. És vannak az úgynevezett korlátozottan használható tárgyak: ebbe a kategóriába tartoznak az okoseszközök is. A rendelet tehát nem a telefonok betiltásról beszélt, sőt, szerepelt benne, hogy bizonyos esetekben, tanulási céllal, ezután is lehet tanórán használni az okostelefonokat.

A szabály úgy szólt, hogy vannak olyan digitális eszközök, amelyek taneszközként használhatók, és ezt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell. Rétvári Bence parlamenti államtitkár is azt írta közösségi oldalán: ha a tananyag elsajátításához a mobil is szükséges, akkor a tanár engedélyével be lehet vinni a tanórákra.

Úgy volt, hogy

ezekben az esetekben az igazgató vagy a pedagógus engedélyezheti az okoseszközök használatát, azzal a feltétellel, hogy a tanulmányi rendszerben leírja a használat célját, a használt tárgy nevét, és azt is, hogy a használati engedély meddig érvényes.

Fotó: Unsplash

Szóval, ha erről ír a rendelet, miért rúghatták ki a Madách Imre Gimnázium igazgatóját? Nos, azért, mert az okoseszközök használatát csak esetenként engedi meg a rendelet. Ha pedig a telefonok mindig a diákoknál vannak – a Madách szerint teljesen életszerűtlen lenne mindig leadni a mobilokat, hiszen azokra bármikor szükség lehet – azzal valószínűleg megsértik a kormányrendeletet.

A döntés miatt szerda este 19 órára tüntetést szerveztek a gimnázium elé, de szerveződik egy nagyobb demonstráció is, szeptember 2-ára. Azt a Belügyminisztérium előtt tartják majd. Az eseményt szervezők emlékeztettek, hogy Mészáros Csaba, a kirúgott igazgató 24 éve vezette az intézményt és 31 éve dolgozik a gimnáziumban. Úgy vélik: a leépített és minden pénzt nélkülöző oktatási rendszer teljesen elveszi a tanárok szabadságát és megbecsültségét. Ne hagyjuk! – kérték a szervezők.

Források: Telex, 444.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.