Te is lehetsz a Roxfort igazgatója!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Harry Potter vagy Hermione szerepébe mindenki beleképzelte már magát. De milyen lehet igazgatóként vezetni egy varázslóiskolát? Ezt próbálhatod ki a Mind over Magic című játékban.

A MoM könnyen kezelhető azoknak, akik játszottak már hasonló kolónia-szimulátorokkal, mint a Rimworld vagy az Oxygen Not Included. Utóbbi játékot ugyanaz a Klei kiadó gondozta, amely a Mind over Magicet. Ez meg is látszik az igényes, képregényes, kézzel rajzolt látványvilágon.

A feladatod felépíteni a saját Roxfortodat, tanárokat alkalmazni, és kitanítani a folyamatosan érkező varázslótanoncokat. Ehhez mindenféle alapanyagra lesz szükséged: fára, kőre, növényi és állati alkatrészekre meg még sok másra. Ügyelned kell arra is, hogy a különböző szobáknak más és más követelményeknek kell megfelelniük, hogy jól működjenek. A tanterem hatékonyabb, ha van benne könyvespolc is, más helyiségekhez nagy belmagasság vagy épp több fény szükséges. Ahogy gyarapodik az iskola, úgy lesz egyre nehezebb helyet találni egy új hálószobának vagy a konyhának.

A suli állandó veszélyben van. Folyamatosan közelít a mindent felfaló gonosz köd, és ezt csak varázslattal szoríthatod vissza. Ha kifogysz a varázskellékekből, a köd kíméletlenül elemészti az iskolát. Tervezni és tartalékolni kell.

Az iskola alatt kiterjedt barlangrendszer húzódik. Ezt a tanárok és diákok csapataival fedezheted fel, de minden üregben le kell győzni az ott fészkelő ellenséget. A csaták kör alapúak, nem kell kapkodni, inkább a gondos felkészülésen múlik a siker. A szörnyek szörnyűek, de a készítők vigyáztak, hogy egyik se legyen túl ijesztő. Bátran nekivághatnak a tízévesek is, ettől nem fognak rosszat álmodni.

A tanulás és a varázsháború mellett persze etetni, gyógyítani és szórakoztatni is kell az iskola népét. Jó, ha figyelsz arra is, hogy az egyes feladatokat a legalkalmasabb embered végezze, például ne a legcingárabb újoncot küldd fát vágni. A sikeresen kitanított tanoncokat pedig elbocsáthatod diplomával, vagy akár felveheted őket tanárnak.

A Mind over Magic kényelmes, barátságos játék, nem követel túl sokat a játékostól. A hibákat általában jóvá lehet tenni. Katasztrófa csak akkor történik, ha tényleg mindent elrontasz. Inkább arra való, hogy elmolyolj a berendezéssel és gyönyörködj a látványos csatákban, de nem kényszerít nagyobb agytornára. Van, akinek ez pont jó így, másnak esetleg unalmassá válhat, ha nem kell gondolkodni. Nekik érdemesebb az Oxygen Not Includeddel próbálkozni, az garantáltan kisüti az agyukat.

A Mind Over Magic korai hozzáférésű játék, tehát a fejlesztés még folyik. Egyelőre csak angolul tud, de ha nem ez az első játékod, akkor hamar megérted a működését. 23 euróért vásárolható meg a Steamen.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.