Taroltak a magyar olimpikonok, megjött az iskolai mobilozásról szóló rendelet – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Óriási napja volt a magyar olimpikonoknak Párizsban, a sportolók több érmet is szereztek.

Forrás: M4 Facebook
Forrás: M4/Facebook

Élete első aranyát nyerte a 18 éves Márton Viviana, a női 67 kilogrammosok taekwondo versenyén. És nemcsak Viviana első aranya ez, hanem Magyarország első aranya ebben a sportágban.

Rasovszky Kristóf aranyérmet, Betlehem Dávid bronzérmet nyert a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban. Nagyot dobtak a kajakosok is: a Nádas Bence-Tótka Sándor duó ezüstérmet, a Csipes Tamara-Gazsó Alida Dóra kettes szintén ezüstérmet nyert 500 méteren. Ugyanitt a Pupp Noémi-Fojt Sára duó bronzérmet szerzett. A versenyeket a Szajnában rendezték, ami körül csupa kérdőjel bukkant fel az elmúlt hetekben. Hírünk a pénteki versenyek esti eredményeivel is frissül majd. (Kispolgár)

Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara. Fotó: M4 Sport / Facebook

Arról már korábban is írtunk nektek, hogy a kormány azt tervezi, megtiltja bizonyos tárgyak bevitelét az iskolákba elsőtől egészen a tizenharmadik osztályig. Most megjött az erről szóló rendelet is, ami szerint a tiltott tárgyak körébe tartozó eszközöket egyáltalán nem lehet bevinni az iskolába. Ebbe a kategóriába a veszélyes eszközök tartoznak. Olyasmik, amiket remélhetőleg soha az életben nem akartatok volna bevinni amúgy sem: például dobócsillag, rugóskés, szigonypuska, parittya, ólmosbot, elektromos sokkoló. A rendelet tiltja, hogy az iskolába alkoholt vagy dohányterméket lehessen bevinni, illetve olyan dolgokat, amiknek a birtoklása egyébként is illegális: ilyenek a kábítószerek, a lőfegyverek vagy a pirotechnikai eszközök. (Telex)

Az új rendelet alapján eldőlt az, hogy az okostelefonokat, netes eszközöket le kell majd adni a tanítás elején az iskolákban. A kütyük egyébként a korlátozottan használható tárgyak közé tartoznak majd. Ezeket az iskolának meg kell őriznie, és a tanítás végén vissza kell adnia a diákoknak. Azt a házirendben határozzák majd meg, hogy a korlátozott kategóriás tárgyakat mikor használhatják mégis a diákok. A rendeletet egyébként a tanároknak kell betartatniuk. Ez azt jelenti, hogy ellenőrizhetik és számonkérhetik a diákokat, illetve elvehetik a meghatározott tárgyakat. Szükség esetén, például, ha tiltott tárgyat találnak, rendőrt is hívhatnak. Arról, hogy a diákok mit gondolnak erről az egészről, korábban írtunk részletesen. (444)

Unsplash

Épp, hogy kihevertük az előzőt, jön az újabb hőhullám: vasárnaptól péntek éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz. A jövő héttől a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius-fok lesz, a maximumok 33-38 Celsius-fok között várhatók. A nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra, igyunk sok folyadékot, kerüljük a zsíros ételeket. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy mit érdemes enni és inni a nagy hőségben. Kánikulában 11 és 15 óra között semmiképpen ne legyünk a tűző napon! És mindig vigyázzunk a bőrünkre, óvjuk naptejjel, árnyékkal! Hogy ez miért olyan fontos, arról itt írtunk hosszabban. (MTI/Kispolgár)

A demokrata párti Kamala Harris bejelentette, hogy hajlandó vitázni a republikánus jelölt Donald Trumppal az amerikai elnökválasztás előtt. A két politikus szeptember 10-én csap majd össze az ABC műsorában, de mindketten nyitottak arra, hogy későbbi tévévitákra is igent mondjanak. Trump júniusban egyszer már vitázott Joe Biden elnökkel, ami utóbbi számára elég katasztrofális eredménnyel járt. Biden a vita után nem sokkal vissza is lépett a jelöltségtől és megnyitotta az utat a jelenlegi alelnöke, Kamala Harris előtt. Róla hosszabban ebben a cikkünkben írtunk, Donald Trumpról pedig ebben. Az elnöki székért folytatott verseny a külföldi felmérések alapján egyébként elég szoros. (BBC)

Újra vannak barnamedvék a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkert Csángót és Hargitát pénteken, az intézmény 158. születésnapján mutatta be a közönségnek. 1866-ban egyébként Kristóf, a barnamedve volt a közönség első számú kedvence, még Deák Ferenc is naponta meglátogatta. A két új maci Veresegyházáról érkezett és a jegesmedve korábbi lakóhelyén kapott szállást. A rezidencia természetesen egy kis átalakításon is átesett, most már többet lehet ásni, mászni és játszani is az elkerített lakhelyükön. (Kispolgár)

Csángó és Hargita. Fotó:
MTI/Bruzák Noémi

Kiemelt kép: Rasovszky Kristóf / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.