Taroltak a magyar kutatónők, jönnek az új polgármesterek – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Október elseje van, azaz ma sorra vették át az új polgármesterek a hivatalukat. A júniusi önkormányzati választások utáni hatalomátvétel részleteiről ebben a cikkben írtunk nektek. Kedden Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, aki holnaptól hivatalosan is polgármester a XII. kerületben, azt írta a Facebookon: „Na, már 5 perce polgármester vagyok. És még mindig nem loptam semmit!” Pápán a civilek által is támogatott Grőber Attila tanár lesz a polgármester, aki épp 35 év után búcsúzott el a tanítástól, hogy politikai pályára lépjen. „Ma van az utolsó tanítási napom. Nem könnyű most, de azt hiszem, jól választottam, amikor tanár lettem. Ha van néhány diák, szülő, aki hasonlóan érez, akkor megérte” – írta hétfői posztjában. (Telex)

Hétfőn két ellenzéki politikus, Bősz Anett és Horváth Csaba jelentették be, hogy felhagynak a politizálással, de estére tovább bővült a lista. Távozik a közéletből Mirkóczki Ádám, Eger korábbi polgármestere is. Tüttő Kata volt főpolgármester-helyettes is búcsúzott a hivatalától, ő Douglas Adams egyik regényének a címével köszönt el: „Viszlát, és kösz a halakat!”. Ő továbbra is marad a közéletben, de Mirkóczki Ádám egyelőre teljesen visszavonul. (444)

Fotó: Mirkóczki Ádám / Facebook

Az izraeli hadsereg éjszaka átlépte a libanoni határt és ott egy szárazföldi akciót hajt végre a Hezbollah nevű terrorszervezet ellen. Jelenleg heves összecsapások zajlanak, a műveletet „Északi Nyilaknak” nevezték el. Az izraeli hadsereg felszólította a dél-libanoni lakosokat, hogy meneküljenek északra, mert nem akarnak ártani nekik. A Hezbollah a támadásra válaszul legalább 18 rakétát lőtt ki Izraelre. A katonai-politikai szervezet egyik libanoni vezetőjét pénteken bombázták le az izraeliek, a férfi meghalt. (444)

Bejelentette Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott keretét a következő Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. Gulácsi Péter ezúttal kimaradt a keretből, de ezt ő maga szerette volna így. A helyére Szappanos Péter állhat. Sallai Roland ugyan egy korábbi mérkőzésen megsérült, de bekerült a csapatba. (24.hu)

Egyre kevésbé olvasnak híreket a tizenévesek, és nehezen szűrik ki a hamis információkat is. Ezt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói állapították meg, akik több mint 1500 gimnazistát kérdeztek meg a témában. Az álhíreknek számos veszélye van. Néhány éven belül választópolgárrá válsz, ezért fontos, hogy ki tudd szűrni a hamis információkat a hírfogyasztás során. Erre a kutatók is felhívták a figyelmet! A tinédzserekről kiderült az is, hogy a hírek esetében több figyelmet szentelnek influenszereknek és hírességeknek, mint újságíróknak, a hírforrások megbízhatóságát pedig nem nagyon szokták ellenőrizni. Mivel a kamaszok rengeteg időt töltenek a közösségi média böngészésével, inkább belebotlanak a hírekbe, mintsem szándékosan rájuk keresnek. (24.hu/ELTE)

Karácsony Gergely nem tesz javaslatot arra, hogy ki legyen a helyettese. Péntekre hívták össze ugyanis a fővárosi közgyűlés alakuló ülését, ami előtt Karácsony Vitézy Dáviddal és a Tisza Párttal is egyeztetett, de nem tudtak megállapodni. Karácsony békejobbot nyújtott volna a mögötte alig pár száz szavazattal lemaradt Vitézy Dávidnak, és helyettesének nevezte volna ki, de szerette volna megtartani eddigi általános helyettesét is, Kiss Ambrust. Ebbe sem a Tisza-frakció, sem a DK nem ment bele. Karácsony azt írta, egyik jelöltnek sincs meg a 17 fős szavazattöbbsége, akikkel ő maga együtt tudna vagy akarna dolgozni, ezért helyettesnek nem javasol senkit. Ez egyébként jogsértésnek számít, hiszen törvényi előírás – de a főpolgármester ezt vállalta. (hvg.hu)

Karácsony Gergely

Ha Budapesten élsz, lehet, hogy mostantól a szüleidnek és neked is máshová kell menni az orvosi ügyeletre, mint ahová eddig. Ez azért van, mert október elsejével a fővárosban is megújult az ügyeleti rendszer (amit vidéken már bevezettek egy ideje). Budapesten eddig az ügyelet megszervezése az önkormányzatok feladata volt. A betegek a nap 24 órájában hívhatták a kerületek által működtetett ügyeleteket, az orvosok pedig szükség esetén házhoz is mentek. Mától viszont Budapest is csatlakozik az egységes országos rendszerhez. Ezzel az ellátás megszervezése az Országos Mentőszolgálathoz kerül. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Álmos Péter szerint az új rendszer csak tovább terheli az amúgy is roskatag egészségügyet. (Telex, hvg360)

Három kutató kapta meg idén A Nőkért és a Tudományért nevű díjat. Az elismerés a kivételes tehetségű magyar kutatónőknek jár már 22 éve, akik a díjjal együtt hét és félmillió forintos pénzjutalmat is kapnak. A díj alapítói azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert a pályáján. Idén Pápa Zsuzsanna fizikus, Turiák Lilla gyógyszerész, valamint Borbély Éva egyetemi docens kapták meg az elismerést a kutatási eredményeikért, innen is gratulálunk nekik! A díj az elmúlt több mint húsz évben kutatókat, sőt, egész kutatócsoportokat hozott össze. (MTI)

Balról jobbra: Borbély Éva, Turiák Lilla, Pápa Zsuzsanna. Fotó: L’Oréal

Egytonnás, második világháborús bomba került elő Budapest IX. kerületében. A bombára a vasúti összekötő híd töltésének bontásakor bukkantak rá a munkások a Soroksári út környékén. A tűzszerész megerősítette, hogy egy amerikai gyártmányú légibomba került elő. A robbanótestet a helyszínen hatástalanítják majd szombaton, katonák segítségével, majd biztonságosan elszállítják onnan. A bomba 600 méteres körzetét arra az időre lezárják. (MTI)

Barnamedvét láttak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A felnőtt, kifejlett állatot hétfő este szúrták ki egy borsodszentgyörgyi gyümölcsösben. A település vezetője figyelmeztette a lakosságot, hogy aki túrázik vagy gombászik, ne induljon el egyedül. „Legyenek körültekintőek, beszélgetve járják az erdőt, hogy csökkentsék egy esetleges baleset lehetőségét” – hívták fel a lakók figyelmét. A legtöbbször ugyanis az okoz bajt, hogy a kirándulók meglepik a medvét, és az megijed. (boon.hu)

Kiemelt képünkön a kutyapártos Kovács Gergely. Fotó: Kovács Gergely/Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."