Tanúkihallgatásra ment Magyar Péter

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Magyar Péter – Varga Judit igazságügyi miniszter volt férje, aki a kegyelembotrány után látványos módon szakított a Fidesszel – szerda reggel tanúkihallgatásra ment a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre. Magyar rengeteget posztol a Facebookon, amiben több utalást is tesz a kormány ügyeire. Így csak tippelni tudott, hogy melyik üggyel kapcsolatban fogják kihallgatni.

Miután Magyar kisétált az ügyészségről, rövid sajtótájékoztatót tartott. Ebben elmondta, hogy a Völner-Schadl ügyről kérdezte két ügyész – erről kép-és hangfelvétel is készült.

Mi az a Völner-Schadl ügy?

Az ügy két legfontosabb szereplője közül az egyik Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) volt elnöke. A végrehajtók dolga például lefoglalni a fizetésképtelen adósok, hitelfelvevők ingatlanjait és más tulajdonát. Ebből Schadl és köre milliárdokat keresett. Őt 2021 őszén előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. Hogy mi az a korrupció, arról már itt írtunk nektek. A másik szereplő Völner Pál, aki igazságügyi államtitkár volt.

Judge hammer on the wooden table

Ők ketten, Schadl és Völner összedolgoztak: Schadl rendszeresen fizetett pár milliót Völnernek azért, hogy a pozíciója segítségével elintézzen neki bizonyos dolgokat. Schadl elintézte például, hogy Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének meglegyen a jogi vizsgája – akkor is, ha nem érdemelte volna meg. Schadl Györgyöt és Völner Pált – még a botrány kirobbanása előtt – rendszeresen lehallgatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat a nyomozás részeként. Az ügy egyébként jelenleg is a bíróságon van.

Az egyik lehallgatási jegyzőkönyvben az szerepelt, hogy Schadlék „Tónit, Barbarát és Ádámot” emlegetik. Adná magát, hogy a nevek Rogán Antalt és feleségét, Barbarát, illetve Nagy Ádám kabinetfőnököt takarják, de erre eddig nem volt bizonyíték, és a hatóságok sem nagyon törték magukat, hogy kiderítsék. Rogán Antal – aki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként a kormányzati kommunikáció legfőbb irányítója – a parlamentben azt mondta: nem ismert Schadl nevű urat.

Rogán Antal. Solymári / Wikipedia

Mit állít Magyar Péter?

Magyar Péter tehát erről az esetről beszélt az ügyészségen. Amikor kijött, közölte, hogy három állítást tud megosztani a nyilvánossággal. „Az egyik az, hogy Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt” – mondta. Ez teljesen szembemegy azzal, amit Rogán Antal állított. A második az, hogy Magyar szerint Schadl letartóztatása előtt fél évvel a kormány már tudott arról, hogy titkos megfigyelés zajlik, és hogy Völner Pál – akkor még államtitkárként – korrupciós bűncselekménybe keveredett.

„A harmadik, és legsúlyosabb állításom, amit bizonyítani is tudok az az, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre és manipulálták az ügyészségi iratokat, ami annyit jelent, hogy vagy kivettek belőle dolgokat vagy kihúztak belőle dolgokat, vagy megmásítottak benne dolgokat” – mondta Magyar.

Magyar Péter. Facebook

Hogy pontosan milyen bizonyítékokról van szó, azt egyelőre nem tudni. Magyar szerint ezek olyan hangfelvételek, amelyeken a kormány több tagja is beszél. A felvételeket a következő, jövő heti tanúkihallgatásra viszi be, és szeretné azokat nyilvánosságra is hozni. Magyar úgy véli, a bizonyítékok bemutatása után a kormánynak nem lesz más lehetősége, mint lemondani. Magyar Péterről holnap részletesebben is írunk nektek.

Kiemelt kép: Magyar Péter / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.